Google maps i Google Earth

En aquesta primera pràctica dedicada a la geodinàmica externa i les Ciències de la Terra i el medi ambient, veurem dues eines de gran utilitat creades per Google: Google maps i Google Earth.

Google maps

Per veure el funcionament d'aquesta aplicació aneu a la pàgina de cerca de Google, o a la vostra pàgina d'iGoogle, i feu clic sobre Mapes:

Depenent de la vostra configuració se us obrirà una pàgina semblant a:

Comproveu el funcionament de les eines següents:

  1. El botó lliscant per apropar o allunyar la vista del mapa.
  2. La utilitat de les fletxes per moure-us pel mapa (també podeu desplaçar-vos arrossegant el mapa amb el ratolí).
  3. Els botons que us permeten canviar la visió de Mapa a Earth o Satèl·lit, i el desplegable per a mostrar una o més capes d'informació: el trànsit, fotos dels llocs, el temps…
  4. El botó que us permet "passejar" pels carrers d'una ciutat (disponible només per a l'àrea metropolitana de Barcelona). Acosteu-vos amb el botó 1 fins arribar a visualitzar els carrers i arrossegueu la icona del passejant (4) fins l'àrea que vulgueu.

Utilitzant aquests botons, aneu a una zona propera al vostre centre i feu clic sobre el desplegable amb les capes d'informació. Podeu activar-ne una, o diverses a la vegada.

Si feu clic sobre Fotos o Vídeos, podreu accedir a un seguit de fotos i vídeos ubicats a prop del lloc on han estat enregistrades. Feu clic sobre qualsevol de les icones i les podreu veure ampliades i situades sobre un gràfic de Google Earth (vegeu capítol següent).

Si feu clic sobre Viquipèdia accedireu als articles d'aquesta enciclopèdia relatius a les diferents localitats de la vostra àrea.

Fent clic sobre Càmeres web podreu veure imatges captades recentment per diferents càmeres al llarg de tot el territori.


Itineraris

Si feu clic a Com s'hi va:

i introduïu, per exemple, de Barcelona a Tarragona, obtindreu l'itinerari representat sobre el mapa (1) i la descripció d'aquest itinerari amb distàncies i temps aproximats de conducció (2).

Si feu clic sobre qualsevol dels punts de l'itinerari de l'esquerra accedireu a la visió del carrer (si està disponible) i a un mapa ampliat de la zona:


Google Earth

Google Earth, en la seva versió gratuïta, permet, entre altres aspectes, visualitzar tot el nostre planeta a escala variable i constitueix una eina única per trobar-hi trets físics que podem mostrar o demanar que busquin els nostres alumnes (volcans, esllavissaments, etc.).

La primera cosa que cal fer per utilitzar Google Earth és descarregar-lo: aneu a la pàgina http://www.google.com/intl/ca/earth/index.html i feu clic a Baixa Google Earth 6.

A la pàgina següent, cal clicar Accepta i baixa. També hi ha l'enllaç Baixa el connector de Google Earth, que habilita al nostre navegador l'ús de Google Earth des de Google Maps. Si a Google Maps no us ha funcionat la vista Earth, us convé tornar a aquesta pàgina i afegir el connector.

Un cop instal·lat el complement podeu obrir el programa Google Earth des d'Inici|Tots el programes|Google Earth. La pàgina d'inici té el següent aspecte:

En la part central, hi teniu la primera imatge del planeta. En la part superior dreta (requadre vermell), hi trobeu (de dalt a baix) comandaments que us permetran:

  • Orientar la vista en relació al nord. Si feu clic sobre la N, la vista s'orienta automàticament cap al nord. Si feu clic sobre el cercle de color blau i arrossegueu el ratolí, podeu canviar a l'orientació que preferiu.
  • Desplaçar-vos en totes les direccions de l'espai.
  • Acostar-vos i allunyar-vos. A partir d'una certa proximitat, aquest comandament canvia de funció i us permet canviar el punt de vista fins a tenir una perspectiva horitzontal. En determinades ciutats (per exemple a Barcelona) podeu contemplar els edificis en relleu (cal tenir activada la capa Edificis 3D | Street view per gaudir d'aquesta funció). En visió horitzontal la rodeta superior us permet desplaçar la visió talment com si giréssiu el cap.

També podeu acostar-vos a un lloc determinat fent doble clic sobre aquesta localitat. És, així mateix, possible, acostar-se i allunyar-se de la imatge tot girant la rodeta del ratolí.

Practiqueu totes aquestes funcions.

Trets físics amb Google Earth

La visió vertical i a diferent escala de Google Earth permet trobar fàcilment imatges de zones de la Terra amb característiques físiques que us poden servir de model. Així, hi podeu trobar volcans com el Vesubi:

,

falles de transformació com la de San Andrés a Califòrnia:

… o fenòmens més locals com aquesta esllavissada a la carretera del forn de Canillo a Andorra: