Introducció a Moodle
En l'actualitat, quan navegueu per la xarxa podeu trobar dos tipus diferents de pàgines web: estàtiques o dinàmiques. Una pàgina web estàtica pot contenir tot tipus d'informació, però només permet ser visitada com a simple espectador, no ofereix cap tipus d'interactivitat. En canvi, una pàgina web dinàmica pot ser modificada pels visitants que hi poden deixar la seva opinió en forma de text o penjar-hi imatges (fòrums, blocs…).
Potser ja havíeu pensat, o crèieu que seria "interessant", preparar un tema o temes en què els/les vostres alumnes treballessin de forma autònoma i trencar amb l'estereotip "professor magistral-alumne passiu". El Moodle satisfarà plenament els vostres desitjos…
La Xtec us ofereix un servidor d'aquest tipus. S'anomena phobos. Si desitgeu demanar un espai propi, haureu de seguir aquest vincle phobos i després d’omplir un formulari per sol·licitar-ne el servei. Tindreu dret a un espai de 100 MB. Veureu que heu d'imprimir i enviar per fax un formulari amb les vostres dades. Al cap de molt poc temps rebreu una carta on se us assignarà un espai i us donaran nom d'usuari i contrasenya per administrar. Si teniu la sort que al vostre centre funciona aquest servei, també podreu fer-ne ús i, en aquest cas, haureu de posar-vos en contacte amb l’administrador de moodle al vostre lloc de treball.
Hi ha altres opcions. Algunes empreses ofereixen servei Moodle gratuït, amb alguna limitació (nombre de cursos, espai de disc per les dades, trànsit mensual…) que de tota manera no són obstacle si el volem utilitzar amb pocs grups d'alumnes. Cliqueu al proper enllaç per a veure una llista de serveis Moodle gratuïts.
Hi ha també empreses de hosting (entre elles siteground i dreamhost) que permeten la instal·lació automàtica d'un servidor Moodle, i tenen tarifes moderades si les nostres necessitats ho són també.
Documentar-se sobre Moodle
En primer lloc visiteu moodle.org i doneu-hi un cop d'ull. Hi trobareu documentació en molts idiomes, fòrums d'ajuda i de participació, així com les darreres novetats.
La web del projecte Moodle funciona sobre el propi Moodle i, per tant, s'organitza al voltant de "cursos". Inscriviu-vos al curs Moodle en català, on trobareu la comunitat catalana de Moodle i lloc de traducció dels programari i ajudes a la nostra llengua. Hi ha diferents utilitats per als inscrits: fòrums de discussió sobre les possibilitats de Moodle, un "mercat" de cursos on compartir recursos i materials en català, etc.
Aneu al lloc web de Moodle. La part superior dreta de la pàgina us advertirà que no esteu registrats:
Canvieu l'idioma a Català i feu clic sobre Login (ara és Entra) per obrir la pàgina d'inscripció. A la dreta us explica el procés per inscriure-us-hi. Llegiu l'explicació i cliqueu Crea un compte d'usuari nou.
En primer lloc cal omplir una pàgina amb les vostres dades:
Escriviu el nom d'usuari(Username) i contrasenya (Password) que desitgeu; després una adreça de correu vàlida, que cal repetir per seguretat. Des d'aquesta adreça haureu de confirmar la inscripció.
Escriviu també el nom i els cognoms que voleu que apareguin en la pàgina del lloc, la població, i tot seguit trieu un país del desplegable. Per finalitzar el procés escriviu el captcha i cliqueu Crea el meu compte.
Quan hagueu enviat les dades rebreu un missatge de correu on se us demanarà que confirmeu la inscripció tot fent clic sobre un enllaç a la pàgina web. Quan hagueu confirmat la inscripció ja podreu entrar les vegades que vulgueu amb el vostre nom d'usuari i contrasenya, perquè ja estareu inscrits al lloc.
Moodle s'organitza per "cursos" i cada curs conté una sèrie d'informacions que, per tal d'ordenar-les i facilitar-ne la navegació, estan agrupades sota uns titulars que conformen el que s'anomena blocs.
En un curs típic veurem que hi ha 3 columnes de blocs:
- La columna esquerra inclou els blocs de Persones participants, l'índex de les Activitats del curs, un formulari per fer cerques als fòrums, el menú d'Administració i un bloc amb el llista de categories i cursos als quals l'usuari està inscrit.
- La columna central, més ampla, us mostra com està organitzat el curs (per setmanes o per temes), una part comuna a tot el curs amb un Fòrum de notícies i, a sota, les diferents setmanes o temes amb els recursos i activitats que cal anar fent.
- La columna dreta conté més blocs, com ara els titulars de les Últimes notícies aparegudes al Fòrum de notícies, els Esdeveniments pròxims programats en el curs (dies de lliuraments de tasques, de tancament de qüestionaris, etc.) i el Calendari o l'Activitat recent que ha tingut lloc en el curs des de la darrera vegada que hi vam accedir.
Aquesta distribució per defecte pot ser modificada pel professor o professors del curs, ja que, des de la pantalla d'edició del curs, poden afegir o treure blocs, així com canviar-los de lloc si creuen que així faciliten la navegabilitat pel curs.
Fixeu la vostra atenció a la columna central del curs. Hi podeu crear recursos o activitats (cada recurs o activitat té una icona identificativa):
- Recursos. Amb els recursos aportareu la informació del curs. Poden ser documents de text, pàgines web, enllaços a pàgines web o fitxers de qualsevol tipus. En els formats més corrents observareu que la icona canvia a la del tipus de fitxer (pdf, word, …).
- Activitats. Són totes aquelles propostes d'exercici que fareu com a professors. N'hi ha de diferents tipus, i les principals són: