Pràctica 5: El bloc i les eines web 2.0
En aquesta pràctica treballareu sobre el vostre bloc per tal de convertir-lo en una eina d'ensenyament eficaç, completa i alhora atractiva. Per aconseguir-ho aprofitareu les possibilitats que us aporten les eines web 2.0:
- El vostre bloc es comportarà com una aplicació que podeu tenir instal·lada al vostre equip. És a dir, que el vostre bloc pot “respondre” a les vostres actuacions o a les dels/de les vostres alumnes, aportant-vos una funcionalitat semblant a la que us donaria un programa especialment dissenyat per a la vostra manera d'educar.
- A més, té un avantatge evident: podeu accedir als vostres arxius i programes des de qualsevol PC connectat a Internet. D'aquesta manera, el procés educatiu no es limita a l'àmbit de l'horari lectiu. Podeu conduir, ampliar, completar, ajudar, discutir, etc., el que heu treballat a l'aula.
A Internet trobareu molts documents que “intenten” recollir totes aquestes eines (diem “intenten” perquè n'hi ha moltíssimes, i cada dia n'apareixen de noves). Us recomanem, però, aquesta pàgina que reuneix i intenta ordenar les més importants. Seguiu aquest enllaç i descarregueu-la, si voleu:
Afegiu un àlbum de fotos al vostre bloc
Posar un àlbum de fotos al vostre bloc té molts avantatges:
- Permet presentar col·leccions de fotos en un sol lloc.
- Presenta les fotos per grups d’activitats o fets.
- Ocupa menys espai.
- Permet posar comentaris a cada foto
- Permet compartir-les i/o publicar-les a blocs
Heu de tenir un compte de correu Gmail propi Aneu a la página d’inici de Google i feu clic sobre Fotos:
Se us obrirà la página següent:
Inicieu la sessió amb el vostre nom d’usuari Gmail i la vostra contraseña o (alternativament) creeu un compte Gmail. En ambdos casos accedireu a la següent página (sense els àlbums que podeu veure a la imatge):
Feu clic a Càrrega i se us obrirà el següent quadre de diàleg:
Al següent quadre de diàleg us demanarà el títol de l’àlbum, la data, comentaris, lloc on es va realizar (es pot situar sobre un mapa de Google Maps). Un cop omplert el formulari accepteu. A la pantalla següent:
Podeu navegar per la part esquerra de la pantalla per seleccionar les fotos que voleu incloure al vostre álbum. Alternativament podeu executar Picasa (a la dreta de la pantalla) que és el programa de gestió d’imatges de Google i que també permet carregar àlbums i fotos a la web. Un cop penjat el vostre álbum el podreu compartir seleccionant-lo, fent clic a Compartir i triant els destinataris amb qui voleu compartir l’àlbum:
També podeu publicar-lo a Twitter o incrustar-lo al vostre bloc, fent servir les icones de la part dreta de la página:
També podeu fer servir altres “servidors” de característiques i prestacions semblants entre els quals cal citar el Flickr.
Presentacions PPT al vostre bloc
Slideshare és una altra eina web 2.0, en aquest cas us permet penjar i compartir presentacions de tipus Powerpoint. Seguiu aquest enllaç:
Primer cercareu una presentació. Escrivíu al cercador de fitxers (part superior dreta) la paraula "locomotor". Observeu que hi apareixen un munt de presentacions fetes per altres internautes (en aquesta pàgina, molts són educadors …). Seleccioneu-ne una que us pugui interessar: "sistema esquelético", per exemple. A la dreta teniu "l'embed" que heu de copiar i enganxar al vostre bloc. Recordeu: creeu una entrada, activeu la pestanya "html" i enganxeu-hi el codi copiat. Fàcil, oi?
Ara pujareu una presentació que heu preparat vosaltres. Registreu-vos-hi a la part dreta superior. Heu d'indicar un nom d'usuari i una contrasenya.
Us enviaran un correu amb un enllaç per confirmar-ho. Entreu (login) i cliqueu sobre el vostre nom, que apareix a la part superior dreta. Seleccioneu l'opció "My uploads", per a pujar noves presentacions (o gestionar les que ja teniu pujades).
Cliqueu el botó Upload i podreu seleccionar una presentació que tingueu preparada al vostre ordinador. Els formats acceptats són diversos: Excel, Word, Apple Keynote, OpenOffice, PDF… Un cop pujats, les presentacions es converteixen a un format adient.
Hi ha una limitació de tamany: la presentació no pot superar els 100 MB. Es recomana també que tingui pocs efectes d'animació i transicions (podria donar problemes de visionat, o en tot cas, es perdran durant la conversió).
Podeu concretar la privacitat del document (si voleu que sigui públic o per a un grup de persones que vosaltres indicareu). En aquest cas, és recomanable posar-li "tags" (etiquetes o temes relacionats) per facilitar la recerca a futurs usuaris de la vostra presentació. Per acabar, cliqueu "Publish". Trigarà una estona a ser actiu (us apareix una presentació "Work in progress"). Ara només cal repetir el procés descrit abans: copiar l'embed i enganxar-lo a una entrada del vostre bloc (pestanya html).
Altres eines web 2.0
Podeu millorar el contingut del vostre bloc amb altres eines i amb una manera de treballar semblant. Practiqueu les enormes possibilitats que us obren les eines següents:
- Google Calendar: Agenda personal per organitzar tasques.
- Google Cercador: Google català.
- Google Docs: Documents compartits per diferents usuaris.
- Google Maps: Mapes de tot el món.
- ImageChef: Imatges animades (tipus gif).
- Issuu: Revistes professionals en pdf.
- Jigsawplanet: Trencaclosques a partir de fotos.
- Jotform: Formularis de consulta on line.
- Míster Wong: Cercadors d'entrades organitzats per grups.
- Slide show: Semblant a Slideshare, però amb música.
- Slidestory: Semblant a Slideshare; a més, permet gravar les vostres explicacions.
- WiseMapping: Esquemes a la carta.
- Youtube: El gegant del vídeos on line.