Pràctica 4: Creació d'un bloc

Com crear un bloc?

Connecteu-vos a Internet, activeu el vostre navegador i aneu a l'espai de proves d'XTECBlocs: http://blocs.xtec.cat/ Feu clic a l'opció Crea el teu bloc.

A la pantalla que se us ha obert, introduïu-hi les vostres dades d'usuari/ària de la XTEC en les caselles corresponents. Tot seguit feu clic a Següent.

A la nova pantalla, haureu de donar un nom al vostre bloc. A la casella Nom del bloc l'heu d'escriure tot junt, usant minúscules i nombres únicament. Haureu d'escollir un nom que no estigui sent ja utilitzat per una altra persona.

A la casella Títol del bloc, escriviu el nom que voleu que es mostri a la capçalera.

Finalment, no oblideu de fer clic a la pastilla Crea el bloc. La pantalla següent us lliura les dades per accedir al vostre bloc.

Copieu l'adreça (qualsevol de les dues: la primera us dóna accés a la portada del bloc (COM EL VEURÀ TOTHOM…); la segona, a l'administració) i enganxeu-la a la barra d'adreces del navegador. I després… ja teniu el vostre bloc a punt d'estrena.

Com personalitzar el vostre bloc?

Accediu al vostre bloc amb la primera adreça. En podreu veure l'aspecte general i observareu que hi ha un missatge per defecte. Feu clic a Edita i en la següent pantalla ja podreu introduir el vostre text. Si entretant us heu desconnectat, potser haureu de tornar-vos a identificar. Per fer-ho, només caldrà que feu clic a Administració (o Inici de sessió), escolliu la pestanya Gestiona i feu clic a l'opció Edita corresponent a l'article Hola! A continuació, entrareu al quadre d'edició.

Ara escriureu i inserireu elements de format i multimèdia. Com podeu constatar, totes les icones que donen accés a diferents funcions són prou clares i les habituals en els processadors de textos. Si teniu dubtes, només cal que feu passar el ratolí damunt de cada icona i us indicarà què fa si l'activeu en un rètol amb groc com el que apareix a la imatge. De totes les icones, volem remarcar les següents:

Després de cada canvi és convenient clicar el botó Actualitza l'article per a desar els canvis. Una barra groga ens informa que podem continuar editant o bé tornar enrera per a veure el resultat.

A banda, si activeu la pestanya Codi, podreu escriure (o reescriure) en codi HTML. Aquesta és una bona idea que us permetrà d'incorporar, per exemple, un JClic (això ho deixarem per a més endavant…).

Per canviar l’aspecte del vostre bloc, aneu a la columna esquerra i desplegueu el menú "Aparença". Aquí teniu moltes possibilitats, per a tots els gustos… Amb l'opció "Aparences" podeu canviar l’aspecte només amb un clic, feu tots els canvis que vulgueu fins que trobeu l’aspecte que us agradi! Amb la pestanya “widgets” podeu afegir calaixos: calendari, cercador, meta (molt interessant, perquè permet accedir a l'edició del bloc directament)…

És molt important que el vostre bloc tingui una mica d’ordre. La publicació de pàgines (que sortiran al bloc com pestanyes) ajuda a separar diferents categories: per temes, per cursos, per dates, etc. Per afegir una pàgina, a la columna esquerra desplegueu "Pàgines" i cliqueu "Afegeix".

Poseu-li nom, deseu i continueu editant i publiqueu. Si a la barra negra superior, a l'esquerra, cliqueu “Visita el web”, ja podeu veure els resultats de la vostra feina!

A continuació, afegireu informació a la pàgina que heu creat. Des de la portada del bloc, a la secció "Meta" cliqueu Administració. A la columna esquerra, cliqueu Pàgines > Edita. Redacteu el text de la pàgina, o bé feu “copiar i enganxar” des d'un processador de textos.

Si voleu usar una imatge que teniu al vostre ordinador, feu servir les icones "Afegir un mèdia" que teniu sobre de la finestra d'edició.

Durant el procés i, per descomptat, un cop tingueu l'article al vostre gust, és convenient que feu clic a la pastilla de la part inferior del quadre d'edició Desa i continua editant.

Pàgines i articles presenten moltes opcions. Els articles es poden classificar en categories (per defecte tots van a General, però podeu afegir noves categories i moure-hi els articles). Heu de decidir si permeteu o no comentaris i enllaços al vostre bloc (Discussions), quin nom de pàgina voleu que consti a l'URL (Nom emprat a l'URL), en quin estat deixeu l'article (publicat, pendent de revisió, esborrany) o quina data d'edició voleu que hi consti.

Preses totes aquestes decisions, ja podeu fer clir a Desar i el nou article apareixerà publicat.

Tant a la columna esquerra com als menús de la barra superior teniu l'accés a totes les eines de gestió del bloc.

Per acabar la personalització hauríeu d'anar a Opcions:

  • A General, podeu canviar la descripció del bloc que substituirà la que apareix per defecte.

(Cursos) weblog.

  • A Llicència, podeu optar per definir les condicions en què el vostre bloc es pot difondre.
  • A Descriptors, s’han de posar mots clau que defineixen el vostre bloc, per exemple música ,TIC, ESO …

Els vostres descriptors ajudaran a fer créixer significativament el núvol que apareix a la portada d'XTEC Blocs.

Com importar i exportar el bloc?

Si teníeu un bloc en un altre servidor, per exemple blogger, el podeu importar a XTEC Blocs. Heu de seguir la via Eines > Importa. Des d'aquesta pàgina ja veureu que també podeu importar altres materials, com ara notícies d'un RSS. Per acabar, si voleu transferir el contingut del vostre bloc a un altre bloc de Wordpress, podeu generar un fitxer XML amb l'opció Eines > Exporta.

Webgrafia interessant

Si voleu completar el vostre bloc sobre el cos humà amb informació, enllaços, animacions, etc., us convidem a donar un tomb per aquestes adreces:

Excel·lent enciclopèdia interactiva en català. Conté làmines molt completes amb les diferents parts anatòmiques del cos humà.

Pàgina francesa que ens ensenya anatomia fent una comparació entre el funcionament del cos humà i el d'una ciutat.

Ja hem parlat d'aquesta pàgina, molt interessant i molt ben feta, d'anatomia humana. És interactiva. Només funciona bé amb Internet Explorer.

Bloc d'una professora de Biologia que us pot servir de pauta per a la cració del vostre bloc.

Paquet d'activitats clic sobre el cos humà: aparells digestiu, excretor, locomotor, respiratori, reproductor i circulatori.

Salut i cura de l’aparell digestiu amb preguntes i explicació. Per a CM i CS.

Per aprendre els ossos. Primer els assenyala; després, podeu construir l’esquelet. Per CM i CS.

L’esquelet i el seu funcionament. Hitrobeu una explicació clara de diferents aspectes.

Diferents problemes corporals (ex. otitis, caries, vacunes…). Per a tots els cicles.

Joc per col·locar els diferents òrgans.

APRÈN A MENJAR SA amb jocs.

Activitats de flash sobre l’aparell respiratori.

Activitats de flash sobre l’aparell digestiu.

Pàgina veneçolana sobre el cos humà amb activitats.

Salut i cura de l’aparell digestiu amb preguntes i explicació. Per a CM i CS.

Per aprendre els ossos. Primer els assenyala; després, podeu construir l’esquelet. Per a CM i CS.

L’esquelet i el seu funcionament. Hi trobeu una explicació clara de diferents aspectes. Per a Primària.

La menstruació. Explicació i funcionament. Per a CS.

Diferents problemes corporals (ex. otitis, caries, vacunes…). Per a tots els cicles.

Activitats variades tipus memòries, trencaclosques… del cos humà.

Sopa de lletres sobre músculs del cos humà.

Webquest sobre reproducció. Una mica complicada.

Joc per col·locar els diferents òrgans.

Activitats de flash sobre l’aparell respiratori.

Activitats de flash sobre l’aparell digestiu.