Animacions

Les animacions són també programes informàtics multimèdia, semblants a les simulacions, però que no permeten interacció per part de l’usuari. Fins i tot en el cas que la interacció sigui possible, se sol limitar a modificar la velocitat de l’animació, fer les imatges més grans o més petites, canviar la perspectiva d’allò que s’observa… però mai no es poden modificar variables del fenomen.

Una altra característica molt valorada en les animacions, talment com en les simulacions, és la multirepresentativitat, és a dir, la possibilitat de veure a diferents nivells, o de diferent manera, allò que es representa.

Un exemple d’animació en què es possible aturar la imatge i que, a més, presenta un alt grau de multirepresentació, és la que hi ha a l’adreça:

http://library.med.utah.edu/kw/pharm/hyper_heart1.html

S’hi representa el cicle cardíac i s'hi poden veure els moviments del cor, el recorregut que fa la sang pel seu interior, la variació de la pressió sanguínia en aurícules, ventricles i aorta, el volum ventricular, l’electrocardiograma i els sorolls cardíacs. A més, s'hi representa la sang oxigenada de color vermell i la poc oxigenada de color blau.

Finalment, clicant als tutorials hi ha l’explicació per a cada etapa sistòlica i diastòlica.

Les animacions són una eina molt útil dins de la Biologia, ja que poden proporcionar un model visual, científicament correcte, dels processos microscòpics. A més, en l'ambit de l’ESO la biologia té una part del currículum dedicada a la descripció; en conseqüència, la visió del que s'hi descriu pot ajudar molt l’alumne a fer-se una “imatge mental” d’allò que està estudiant.

Així com el nombre de simulacions i jocs de simulació que hi ha relacionats amb el cos humà i que podeu aprofitar per al vostre alumnat no és, com ja hem comentat, massa elevat, hi ha una gran quantitat d’animacions sobre temes molt diversos, encara que predominen les relacionades amb l’anatomia i la fisiologia del cor i l’aparell circulatori. Tampoc, en aquest cas, abunden els recursos en català, però n’hi ha uns quants, força vàlids, en castellà.

Més animacions

A manera d’exemple podeu visitar, a més del recurs comentat a dalt, les pàgines web i/o recursos següents: Ciencias Naturales:

http://www.cienciasnaturales.es/

És la pàgina web personal de José A. Borreguero. Hi trobareu força recursos de ciències naturals, molts dels quals d’elaboració pròpia.

Si entreu a 3r d’ESO o en les diferents seccions d'anatomia, histologia o fisiologia, hi trobareu moltes animacions del cos humà.

Interactive body:

http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/body/index_interactivebody.shtml

És una pàgina web de la BBC, en anglès, i que s’ha de treballar en línia.

Presenta diversos recursos en els quals cal reconèixer: òrgans, músculs, ossos, parts del sistema nerviós… Cada estructura es pot moure, girar, i finalment cal col·locar-la al seu lloc en l’interior del cos.

La fécondation in-vitro:

http://www.ac-creteil.fr/biotechnologies/doc_fivete.htm

Es tracta d’una animació que reprodueix tot el procés de fecundació in vitro des de la recollida dels òvuls fins a la implantació dels embrions. Tot i que és en francès, és prou gràfica com per poder-la seguir sense problemes, però no es pot descarregar, l'única possibilitat és veure-la directament.

Pulmo:

http://www.cours-svt.fr/telechargements/60-pulmo.html

Com passa amb molts recursos francesos d’aquest tipus, cal descarregar a l’ordinador l’animació comprimida i, un cop instal·lada, descomprimir-la per poder fer-la servir.

En aquest recurs es pot observar l’anatomia de l’aparell respiratori en 3D, els moviments respiratoris i els intercanvis de gasos realitzats en els alvèols pulmonars i en l’hemoglobina dels glòbuls vermells, i més…

Todo corazón:

http://www.isftic.mepsyd.es/w3/eos/MaterialesEducativos/mem2003/todocorazon/

És una pàgina web en castellà elaborada per Raúl Martínez que va endur-se el primer premi de materials TIC del Ministeri d’Educació l’any 2006. Es pot descarregar en format comprimit o treballar en línia. En parlar de simulacions ja se n'ha fet esment.

En aquesta pàgina hi ha moltes seccions per treballar anatomia, fisiologia, malalties, proves diagnòstiques…

Visible Body:

http://www.visiblebody.com

Es tracta d’una pàgina web, en anglès, dedicada a l’estudi del cos humà. Cal registrar-se per fer-la servir, però el registre és completament gratuït i us donaran d’alta de forma quasi immediata.

En aquesta pàgina trobareu un model anatòmic humà en tres dimensions que inclou més de 1700 estructures anatòmiques entre les quals es troben tots els òrgans, aparells i sistemes. El nombre de possibilitats d’ús és molt elevat, i és per això que aconsellem que la visiteu.

Animacions, simulacions i altres recursos per a l’ensenyament de la Biologia a l’ESO:

http://www.xtec.cat/~mlacasa3

Es tracta de la pàgina web personal de la Maribel Lacasa, que va elaborar durant una llicència d’estudis. S'hi recullen 58 pàgines web i 398 recursos entre animacions, simulacions i jocs de simulació que es poden fer servir dins del currículum de biologia de l’ESO. Tanmateix bastants recursos es poden aprofitar també per a Batxillerat.

Clicant al botó d’inici, teniu l’opció en castellà i en català. Entreu a la pàgina de presentació.

Amb els botons de l'esquerra podeu anar a difentents seccions.

A partir de la secció de pàgines web es pot accedir a una taula amb les característiques de les 58 pàgines seleccionades: enllaç a les pàgines, llengua, cicle recomanat, tipus de recursos, blocs temàtics que trobareu…

En la secció de recursos trobareu els 398 recursos seleccionats, classificats i avaluats. En la primera pàgina de la secció podeu escollir entre recursos de primer i de segon cicle. Si aneu als de segon cicle trobareu una taula amb 16 blocs temàtics diferents. De cada bloc temàtic, se n’indiquen els continguts generals que es tracten i el nombre de recursos seleccionats.

Pràcticament, tots els blocs temàtics inclosos tracten del cos humà menys els quatre dedicats a evolució, genètica i problemes ambientals.

Si aneu a les taules de cada bloc temàtic trobareu la llista de recursos corresponents ordenats de millor a pitjor avaluats, trobareu l’enllaç per entrar a cada recurs i informació sobre els recursos: títol, breu explicació, llengua, tipus de recurs, com es pot treballar amb els recursos i si presenten o no guia didàctica.

Com podeu comprovar, teniu animacions per a tots els gustos. Busqueu, remeneu…, segur que en trobareu unes quantes que us agradin i que podreu fer servir amb el vostre alumnat.