Jocs de simulació

Un altre tipus de recursos són els jocs de simulació. Es tracta de jocs d’estratègia i programes informàtics semblants que plantegen dilemes i situacions en què l'alumnat ha de resoldre, de manera més o menys creativa, un determinat problema.

Aquests tipus especial de simulacions permeten desenvolupar el pensament estratègic i la resolució de situacions problemàtiques.

Com passa amb qualsevol d’aquests recursos, s’ha comprovat que els resultats són més efectius si l'alumnat té uns coneixements previs sobre el tema. En cas contrari, només queda el joc i aquestes eines perden tot el seu vessant d’aprenentatge.

Tot seguit comentarem un joc de simulació en què es treballen conceptes de microbiologia i immunologia.

Misterios médicos en el Internet

Es tracta d’un joc de simulació que està ambientat en un món futur i en què l'alumnat ha de resoldre situacions mèdiques relacionades amb malalties infeccioses. Per dur-lo a terme, han de desenvolupar els papers de científics, historiadors i detectius.

El joc original és en anglès i ha estat desenvolupat a la Universitat de Rice, USA, però hi ha una versió en castellà força ben traduïda.

La simulació es pot treballar en línia, però per poder fer-la anar necessita el connector Adobe Flash Player, que hauríeu de tenir instal·lat de la primera pràctica d’aquest mòdul.

Aneu a la pàgina web clicant en l’adreça:

http://webadventures.rice.edu/stu/Games/MedMyst-Original/

Podeu guardar l’adreça a favorits en el vostre navegador, tal com vau aprendre a fer en el mòdul 1.

La primera pantalla permet accedir a cinc missions, quatre d'elles disponibles en castellà. A l'apartat MedMyst Reloaded disposem de dues missions més. Les quatre missions traduïdes es cataloguen com de tipus guiat, mentre que les altres són exploratòries, oferint més llibertat d'acció. Cada missió té uns objectius específics.

La primera missió pretén ser una presa de contacte amb els personatges, situa el joc en el temps i en l’espai i permet repassar els principals grups de microorganismes productors de malalties, el paper del sistema immunitari en la lluita contra els patògens, relacionar els diferents tractaments amb els diferents agents infecciosos, associar els mecanismes de transmissió amb els diferents microorganismes…

La segona missió es desenvolupa al voltant del bacteri del còlera: característiques, epidemiologia, símptomes, tractament, prevenció. Aplica el mètode científic a la resolució del problema i fa un repàs històric dels principals investigadors que han contribuït al coneixement d’aquesta malaltia.

En la quarta missió, que té per “protagonista” el protozou Plasmodium, es desenvolupa un experiment per demostrar el paper dels mosquits en la transmissió de l’agent productor de la malaltia. Tracta també temes relacionats amb símptomes, prevenció i tractament.

La missió tercera serà la que analitzarem més en detall. En aquesta missió s’estudia un cas relacionat amb la verola. S’aplica també el mètode científic a la resolució del problema, s’identifica l’estructura dels virus i es relaciona amb les seves funcions. També descriu la malaltia, el desenvolupament de les vacunes i la contribució de Jenner a aquests descobriments.

A la pantalla de presentació podeu clicar sobre También en español.

Després de la posada en escena i de la presentació dels protagonistes:

es planteja la situació a resoldre i se sol·licita l’ajut per aconseguir-ho.

Per fer-ho, podeu escollir entre acompanyar el robot a buscar pistes a casa del malalt o acompanyar la metgessa al laboratori per estudiar les característiques del virus de la verola i la seva “reproducció”.

En aquest últim cas, després del contingut teòric hi ha unes preguntes de repàs que cal contestar correctament per poder continuar.

Un cop resolt el problema s’explica la història de les vacunes, la contribució que va fer Jenner a aquest descobriment i com preparar una vacuna.

Parla també dels tipus de vacunes i dels seus riscos…

I el joc continua fins que tota la població de Neuropolis és fora de perill.

Ara podeu continuar amb el joc i/o investigar els altres misteris de la mateixa pàgina.

Més informació

No hi ha massa jocs d’aquest tipus que es puguin aprofitar per a l’ESO, i a més la major part són en anglès. Entre els que hi ha a Internet relacionats amb el cos humà, teniu:

Pavlov’s Dog:

http://nobelprize.org/educational_games/medicine/pavlov/

En aquest joc cal desenvolupar els reflexos de Pavlov en un gos fent servir diferents estímuls i reproduint el procés d’aprenentatge d’aquests reflexos. És un joc curt, per jugar en línia i que carrega en menys d’un minut.

The Control of the Cell Cycle:

http://nobelprize.org/educational_games/medicine/2001/

Es tracta d’ordenar les diferents etapes del cicle cel·lular i de la mitosi de les cèl·lules d’un teixit. És un joc de curta durada, només té uns 10 minuts, que es pot jugar en línia i no triga més de dos minuts a carregar.

Virtual Knee Surgery:

http://www.edheads.org/activities/knee/knee1/index.htm

Es tracta de dur a terme una operació virtual de genoll per col·locar una pròtesi. Les radiografies que s'hi presenten són reals. És un joc molt entretingut tot i que és una mica llarg. Com la resta, és en anglès, encara que hi ha la possibilitat de veure’l subtitulat, també en anglès. S’ha de jugar en línia, però carrega de manera ràpida en no més d’un parell de minuts.

Virtual Hip Surgery:

http://www.edheads.org/activities/hip/index.htm

És semblant a l’anterior, però en aquest cas l’operació consisteix a afegir una pròtesi de maluc. De la mateixa manera que amb l'operació de genoll, cal treballar en línia.

Feu un cop d'ull a aquestes simulacions. Us recomanen, sobretot, alguna de les dues últimes. Sembla mentida les coses que s'hi poden treballar…