Pràctica 1: Simulacions
A l’hora d’intentar ensenyar un determinat concepte als/a les alumnes o d’explicar-los un fenomen, fer servir imatges, i encara més si són imatges en moviment, millora la seva comprensió.
Abans del boom d’Internet les imatges que es feien servir a l’aula eren diapositives; posteriorment, es va anar introduint l’ús del vídeo. Actualment, tot i que aquest recurs es continua utilitzant molt, hi ha hagut un gran desenvolupament d'altres recursos informàtics audiovisuals.
En el cas de la biologia, i més concretament del cos humà, hi ha força materials multimèdia que compleixen aquestes condicions.
Entre aquest grup de recursos diferenciarem les animacions, les simulacions i els jocs de simulació, tot i que en aquesta pràctica només treballarem les simulacions i deixarem per a les dues pràctiques següents les animacions i els jocs de simulació.
Les simulacions són programes informàtics multimèdia capaços de simular fenòmens o models teòrics que permeten als/a les alumnes establir-hi una interacció tot modificant paràmetres i observant els canvis que s'hi produeixen. Presenten, per tant, sempre, imatges dinàmiques.
Les simulacions són una eina didàctica molt utilitzada en física, tant a Batxillerat com a l’ESO, i hi ha un ampli ventall de recursos d’aquest tipus. En canvi, el nombre és molt més reduït a biologia, ja que són mínimes les elaborades en català i, la major part, són més adients per a Batxillerat que no pas per a l’ESO.
Analitzarem a continuació dues simulacions senzilles que tracten dos temes de salut: el consum d’alcohol i les dietes equilibrades.
Ethylotest
La primera simulació es diu “Ethylotest” i cal descarregar-la per poder fer-la servir. La descàrrega és totalment gratuïta i força ràpida. Tot i que està en francès, és molt intuïtiva i fàcil d’utilitzar com a recurs.
Amb aquesta simulació és possible fer una avaluació aproximada del grau d’alcoholèmia tenint en compte els principals factors que el determinen i, a més, calcula el temps necessari que és convenient esperar abans de tornar a conduir. La proposta gràfica és prou clara com per visualitzar l’evolució de l’alcoholèmia al llarg del temps.
Aneu a la pàgina web que s’indica i descarregueu-ne la simulació.
http://svtolog.free.fr/article.php3?id_article=450
Per fer-ho només cal clicar on diu “téléchargement” i després seguir les instruccions de descàrrega.
Un cop descarregada, us trobareu la pantalla següent:
Ara cal que indiqueu les dades físiques de la persona amb què voleu fer la simulació: pes, corpulència i sexe. Seguidament, heu d’introduir el nombre i el tipus de consumicions fetes, si han estat acompanyades d’un àpat o no i el temps que fa que s’han consumit.
A mesura que es van afegint les dades, el simulador indica el grau d’alcoholèmia en sang i, en cas que aquest sigui perillós, el nombre d’hores aconsellable que han de passar abans de tornar a agafar el cotxe.
Malauradament, hi ha un problema amb aquest simulador. Quan es va dissenyar, el grau d’alcoholèmia permès era de 0,5 g/l i és per aquest motiu que la línia vermella que marca el límit indica aquest valor. Aquest fet l'heu de tenir en compte si en feu ús.
D'altra banda, si feu clic a “opcions”, a dalt a l’esquerra, i després a “graphique”, podreu veure una gràfica en què es representa la variació del grau d’alcohol en sang des del moment de la ingesta fins que el nivell d’alcohol torna a ser zero. En aquesta gràfica sí que està marcat, en color verd, el límit actual permès per la llei.
Per tal de comprovar les seves possibilitats, feu córrer el simulador i familiaritzeu-vos-hi.
Balanced Diet
La finalitat de la simulació és l’elaboració de diverses dietes per a diferents persones que presenten característiques i necessitats nutricionals variades. Per aconseguir-ho cal escollir entre diferents aliments i preparar una dieta per a un dia.
Aquest recurs és en anglès tot i que el seu vocabulari és molt bàsic, la qual cosa permet el seu ús encara que no tingueu un gran domini de l’idioma.
La simulació es pot treballar en línia, només requereix el connector Adobe Flash. Si no el teniu, el podeu descarregar fàcilment.
Podeu anar a la pàgina fent clic a l’adreça següent. Deseu-la a favorits en el vostre navegador, tal com vau aprendre a fer en el mòdul 1.
A la columna esquerra veieu la llista de recursos de la web. Pot ser interessant desplegar la secció Interactive content, per a veure tots els recursos interactius del lloc, amb indicació de l'edat.
Aneu a la pàgina 2 i cliqueu al quadre Balanced diet - Launch activity
La primera pantalla us dóna una breu informació sobre què és una dieta equilibrada, quins són els components que ha de tenir qualsevol dieta i també us indica que no tothom necessita els mateixos nutrients, ja que les necessitats varien en funció del sexe, edat, activitat física…
Cliqueu el botó “Start” i comencarà la simulació.
Ara, heu d’escollir la persona a la qual aplicareu la dieta. De cadascuna de les possibles, us n'indiquen: edat, sexe, activitat, hobbies… Un cop feta la selecció, marqueu, amb el ratolí, la persona desitjada i aneu a la següent pantalla que us permet començar a preparar la dieta per a un dia.
Per a cada àpat heu d’anar seleccionant, entre les combinacions d’aliments proposades, aquella que considereu més adient. Cada cop que en feu una tria, el programa us indica la composició en nutrients dels aliments escollits i, si finalment la seleccioneu, us diu si la selecció ha estat adequada i per què i quins nutrients us falten encara per afegir a la dieta.
A la part esquerra de la pantalla, també us indica la quantitat de nutrients de cada tipus inclosos en el que porteu de la dieta. D’aquesta manera, podeu anar adaptant els aliments en funció d’allò que heu escollit en els àpats anteriors.
Un cop acabada d’escollir la dieta us fa un comentari del que heu fet malament i de quins nutrients heu de modificar amb la finalitat d’aconseguir la dieta més equilibrada possible.
Ara és el moment que vosaltres mateixos us endinseu en la simulació i comproveu tot el que pot donar de si.
Mes informació
Podeu trobar altres simulacions sobre el cos humà en els enllaços següents:
“Le double hasard de la reproduction sexuée”:
http://www.svt.ac-aix-marseille.fr/unidiv/3brassage/brassage.exe
Està en francès i cal descarregar-la. Permet simular l’acció de l’atzar en la formació dels gàmetes i en la fecundació.
“Simula una epidèmia”:
http://www.edu365.com/aulanet/comsoc/sim_Typhoid_Mary.htm
Permet simular una epidèmia tot modificant el nombre inicial de persones malaltes.
És en català i es pot treballar en línia. Tot i que està dissenyat per al Batxillerat, es pot utilitzar a l'ESO per demostrar com el nombre inicial de malalts influeix en la difusió d’una malaltia contagiosa.
“Todo corazón”:
http://www.isftic.mepsyd.es/w3/eos/MaterialesEducativos/mem2003/todocorazon/
És un recurs en castellà que es pot treballar en línia i en el qual, si entreu i aneu a l’apartat de “Salud: Test, Calcula el riesgo”, trobareu una simulació molt senzilla sobre el risc de patir problemes coronaris sobre la base de diferents activitats i factors de risc.
“Trofos: una anàlisi de la dieta”:
http://www.xtec.cat/~mmulet/trofos/snack.htm
És un programa que permet fer un estudi qualitatiu d’una dieta, dóna consells sobre els aliments més adients, permet valorar el contingut nutricional d’un plat o àpat… És en català, però requereix baixar-lo a l’ordinador per poder fer-lo anar.
“El joc dels gens”:
http://www.xtec.cat/~jllort1/el_joc_dels_gens.html
Tot i que és una simulació de Genètica, és prou interessant per recomanar-la. És en català i cal descarregar-la per poder fer-la anar.