Animacions i blocs: el cos humà

Introducció

El currículum de Biologia de tercer d’ESO està dedicat, íntegrament, a l’estudi del cos humà i de les seves funcions, característiques i activitats.

Els recursos informàtics multimèdia com les animacions, les simulacions i els jocs de simulació són molt adients per treballar aquests continguts i, a més, l’oferta que hi ha a Internet és molt àmplia. Tots ells, utilitzats en el moment adequat, poden ser una eina molt valuosa per a l’ensenyament de determinats temes, ja que permeten il·lustrar una gran quantitat de processos de manera molt efectiva i amb representacions en tres dimensions, sovint, d’elevada qualitat.

Ates el gran nombre de recursos d’aquests tipus i els variats moments en els quals es poden fer servir a l’aula, veureu que hem elaborat tres pràctiques per analitzar per separat les simulacions, els jocs de simulació i les animacions. Hem intentat, així mateix, guiar-vos una mica a l’hora de poder trobar i seleccionar aquests tipus d’eines.

D’altra banda, creareu un “bloc”. Un bloc és una pàgina web gratuïta, periòdicament actualitzada, que emmagatzema cronològicament entrades o articles (“post” amb textos, gràfics, fotos…) personals o col·lectius al voltant de determinats temes, sense necessitat de cap programa d'edició de pàgines web. Les aportacions hi apareixen en un ordre cronològic invers. El bloc ofereix la possibilitat que els lectors comentin les entrades o articles i que l’autor pugui respondre aquests comentaris. Fomenta, per tant, el treball col·laboratiu i l'intercanvi.

Podeu crear blocs amb diferents objectius: de la matèria, de tutoria, per expressar les vostres inquietuds o per treballar un tema concret. D'aquesta manera, el bloc del cos humà us permetrà incloure moltes de les eines que heu fet servir fins ara i aplegar la nomenclatura i el vocabulari de les estructures de l'organisme humà.

Pràctiques