Pràctica 4: Descàrrega d'imatges a Internet

Sovint us interessarà (a vosaltres o al vostre alumnat) descarregar imatges d'alguna pàgina d'Internet. Les situacions més freqüents són de dos tipus:

  • Esteu navegant per una pàgina i trobeu un gràfic interessant que voldríeu desar al vostre ordenador.
  • Amb l'ajut d'un cercador, esteu buscant imatges que penseu utilitzar per realitzar una presentació.

Tot seguit examinarem com procedir en ambdós casos:

En el primer cas, un cop identificada la imatge que us interessa, només caldrà que feu clic amb el botó dret del ratolí. Això fa que es desplegui un menú:

Feu clic sobre l'opció Anomena i desa la imatge. Escolliu o creeu una carpeta on vulgueu desar aquesta imatge. Com que els formats utilitzats habitualment pels creadors de pàgines web són habitualment "gif" o "jpeg", no cal que els modifiqueu; podeu, això sí, i resulta recomanable, canviar el nom del fitxer tot seguint les pautes que us en puguin facilitar la seva recuperació quan el necessiteu.

Abans de desar una imatge, fixeu-vos si en passar el ratolí per sobre el cursor es transforma en una mà, o bé trobeu al costat de la imatge una icona semblant a la que teniu requadrada a la imatge següent:

Això us menaria, fent clic sobre la imatge, a una versió més gran i de més qualitat (de més píxels) de la imatge, i seria preferible desar aquesta en comptes de la de menor qualitat.


L'altre cas que se us pot presentar és que necessiteu imatges per il·lustrar una presentació (vegeu el ¨mòdul següent dedicat a aquestes eines).

Aleshores, el millor és fer servir un cercador. Per fer aquest exercici, utilitzareu el cercador Google. Obriu aquest cercador anant a http://www.google.cat/. En la seva pàgina principal:Veureu com canvia el botó situat a la dreta de la barra de cerca:

{{materials:dsna:modul_1:imatges_google2.jpg|

Escriviu a la barra de cerca la paraula o paraules clau que voleu fer servir per cercar imatges (per exemple, escriviu "roques sedimentàries") i obtindreu un resultat semblant a:

Com podeu veure, es mostren imatges de totes les mides, però fent clic al botó requadrat en vermell podreu escollir-ne la mida que preferiu (des d'extragrans fins a petites).

Si feu clic sobre una imatge que us pugui interessar, anireu a una pàgina en què se us oferirà la possibilitat de veure la imatge a mida real o veure-la en el seu context original dins la pàgina web en què es troba:

Tant si trieu una com l'altra opció, un cop decidiu que la imatge us interessa definitivament, procediu com en el cas anterior: feu clic amb el botó dret del ratolí i anomeneu i deseu la imatge al vostre ordinador.