Pràctica 3: Les miniaplicacions de Java

Java™ és un llenguatge de programació per a petits elements d'una pàgina web (una imatge animada, per exemple), desenvolupat per la companyia Sun Microsystems, que es basa en llenguatge C++. Aquest llenguatge es caracteritza pel fet de ser independent de qualsevol plataforma i, per tant, pot ser utilitzat en qualsevol ordinador (Windows, Mac o Linus) amb un navegador compatible amb Java.

Això significa que el programa s'executa no directament a l'ordinador sinó amb una màquina virtual (la Máquina Virtual Java), com si fós un "petit sistema operatiu"

En aquesta pràctica podreu aprendre a instal·lar aquests miniprogrames que els dissenyadors de webs "insereixen" en les seves pàgines per aconseguir que elements que desenvolupen diverses tasques no facin la càrrega de les pàgines massa lenta. Aquestes miniaplicacions es reben conjuntament amb la pàgina (com passa amb una imatge o so).

Primer haureu de comprovar si teniu instal·lat al vostre ordinador la màquina virtual de Java. Seguiu aquest enllaç: http://java.com/es/download/installed.jsp

Cliqueu el botó blau "verificar la versión de Java":

La pàgina comprovarà quina versió teniu al vostre ordinador i, si és necessari, us aconsellarà la descàrrega del paquet més actualitzat. Seguiu les indicacions que us vagi donant. Trigarà un parell de minuts. De vegades, us aconsella que instal·leu un programa gratuït (com l'Open Office, per exemple). Aprofiteu-vos-en, si voleu. És possible que us demani que reinicieu l'ordinador.

Ara descarregareu alguns d'aquests "miniprogrames" que podreu utiltzar a les vostres classes. Cliqueu aquest enllaç:

Trieu l'opció "descarregar" i guardeu l'arxiu al vostre ordinador. Si el directori que heu dessignat és, per exemple, l'escriptori, us crearà una "carpeta especial" amb forma de capseta: és un arxiu contenidor comprimit (sfx.zip).

Feu doble clic, us demanarà si voleu executar, accepteu i a continuació aneu a "extreure". Us obrirà automàticament una carpeta anomenada "Applets Physics" que conté quatre carpetes al seu interior. Les miniaplicacions s'obren per defecte amb el vostre navegador (Explorer, Mozilla, …). Escolliu la carpeta "ph14s": és plena d'arxius que es reconeixen amb la icona del navegador. Feu doble clic a un d'aquests. S'obre una pàgina web (com si estiguéssiu navegant). El sistema de seguretat de l'explorador us demanarà si voleu permetre controls ActiveX o Scripts a sota de la barra de navegació. Cliqueu a la barra groga i doneu permís al contingut blocat:

Es tracta de petits programes autònoms amb els quals podeu treballar diferents temes: forces, lleis de Kepler, llum, moviment… Observeu que podeu canviar les variables i que les miniapliacions responen segons els nous paràmetres. Un possible ús d'aquestes podria ser per treballar animacions virtuals al laboratori o a l'aula d'informàtica, per fer una exposició d'un aspecte amb la pissarra digital o per insertar-les a una unitat de Moodle o Bloc, etc., que desenvoluparem més endavant.

Podeu descarregar més miniapliacions i animacions si seguiu aquests enllaços: