Pràctica 2: Els cercadors d'Internet

Un cercador d'Internet és una plataforma que té emmagatzemades milions i milions de pàgines web i que, en resposta a una o vàries paraules clau o a una expressió, és capaç d'oferir-nos de manera quasi instantània una gran quantitat d'enllaços a pàgines que contenen les paraules que hem introduït en la nostra recerca.

En general els cercadors ofereixen en lloc preferent uns enllaços patrocinats que han pagat una certa quantitat de diners per aparèixer en aquest lloc destacat i que no sempre són els més fiables.

A continuació, o al costat (depèn del cercador), apareix la llista d'enllaços que ens poden interessar. En un principi, aquests enllaços estaven ordenats per ordre de popularitat (nombre de visites), però recentment, i gràcies a diversos serveis de "tagging" (etiquetatge) ens els poden oferir ordenats segons les valoracions que en fan els seus usuaris. Això representa un gran avantatge perquè ens simplifica molt la tasca de triar les millors pàgines atès que (si més no en teoria) és possible que els nostres interessos coincideixin, aproximadament, amb els de les persones que s'han interessat prèviament per aquesta recerca.

Google

Google és el cercador més utilitzat de la xarxa i possiblement el paradigma del que s’anomena Web 2.0. Tanmateix, es tracta d’una empresa nascuda i criada abans de l’eclosió de les Web 2.0, que ha sabut adaptar-se i créixer sota les noves condicions mitjançant l'oferta de nous productes cada cop més personalitzats per a cada usuari tal i com veurem més endavant (gmail, igoogle, blogger, etc.). A part de la gran quantitat d’informació que pot arribar a subministrar, Google presenta alguns avantatges que no estan disponibles en tots els cercadors. El primer, i fonamental, és que es poden personalitzar les opcions, especialment l’idioma: tant l’utilitzat pel cercador com el de les pàgines que seran enllaçades. En ambdós casos es pot escollir el català. Aneu a http://www.google.cat:

Escrivint una o vàries paraules en l'espai disponible podreu cercar pàgines web que les continguin o, canviant la modalitat de cerca, imatges relacionades amb el tema de cerca.

Podreu personalitzar les vostres condicions de cerca fent clic a preferències. Així podreu predeterminar no només l'idioma en què us parla la interfície, sinó també l'idioma de les pàgines buscades, el nombre de resultats per pàgina, etc.

Una altra possibilitat molt interessant que també ofereix Google és la d’integrar la seva barra a la vostra barra d’eines de la part superior del vostre navegador:

Per fer-ho, aneu a http://toolbar.google.com/T4/intl/ca/ i feu clic a Instal·la la Barra Google.

També podeu personalitzar la pàgina sencera de Google amb l’iGoogle. Per fer-ho, aneu a la pàgina d'inici d'iGoogle (http://www.google.es/ig?hl=ca&source=iglk) i feu clic sobre Crea un compte per a crear un compte de correu Gmail, o bé, si ja el teniu, Inicieu la sessió aquí.

Tot seguit, ja podeu anar al portal iGoogle. Cliqueu Afegeix informació per escollir les informacions que voleu veure. Després de personalitzar les diferents opcions segons els vostres interessos i de moure-les per situar-les on més us agradin, tindrà, si fa no fa, un aspecte semblant al següent:

Des d'aquesta pàgina (que nombrosos internautes marquen com la seva pàgina d'inici) podreu accedir amb un sol clic al vostre correu gmail:

…pàgines que us interessen o que visiteu sovint:

Naturalment, les possibilitats del Google i l'iGoogle no s'esgoten aquí: amb paciència podreu penjar fotos i compartir-les (picasa), consultar mapes i vistes aèries de tot el planeta (Google Maps i Google Earth), penjar tot tipus de documents i consultar-los des de qualsevol ordinador connectat a Internet (Google Docs), etc. Més endavant explorareu algunes d'aquestes opcions. Ara, però, analitzarem altres cercadors.

El cercador de Yahoo!, que durant un temps es va trobar disponible en català,(http://es.yahoo.com/) té l'aspecte que es pot apreciar en la següent imatge:

Les seves possibilitats d'ús són molt semblants a les del Google (o potser millors segons els seus partidaris). També ofereix un servei de correu semblant a gmail.

Bing

Bing(http://www.bing.com/) és el motor cercador de Microsoft. Permet treballar en català i el seu aspecte també és molt semblant a Google i Yahoo!: