Pràctica 1: Els navegadors d'Internet
Des que el 1993 va nèixer Mosaic, el primer navegador web gràfic, l'aparició de nous navegadors en renovades versions ha representat una carrera frenètica que inclou Netscape Navigator (1994), avui poc utilitzat; Internet Explorer (Microsoft, 1995) que ha generat una guerra d'interessos comercials perquè està integrat de manera inseparable en el sistema operatiu Windows; Mozilla Firefox (2004), que té l'interès afegit de formar part del programari de lliure distribució; i, darrerament (2008) Chrome, produït per Google i també de lliure distribució.
En aquest mòdul, analitzarem i aprendrem el funcionament bàsic d'Internet Explorer, Mozilla Firefox i Chrome. Com veurem, el seu funcionament i el seu aspecte és molt similar.
El Firefox
El Firefox de Mozilla és el navegador de distribució lliure més popular i més potent. La seva darrera versió (7.0.1 a l'octubre de 2011) pot competir sense complexos amb la més recent de l'Internet Explorer de Microsoft. El problemes que s'hi han detectat per part dels usuaris s'han anat corregint durant el poc temps transcorregut des de la seva presentació (aquest és un dels avantatges del software lliure: es construeix i modifica amb els suggeriments i la col·laboració de tots els usuaris).
Instal·lació
Si ja teniu instal·lat el Firefox, aneu directament a la secció icones. Altrament, seguiu els següents paràgrafs:
Per instal·lar el Firefox en català podeu anar, entre d'altres, a la pàgina http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Firefox, trieu el vostre sistema operatiu (Linux, Mac o Windows) i, quan us ho pregunti, descarregueu el programa d'instal·lació al vostre ordinador. Feu doble clic sobre la icona del programa i seguiu les instruccions d'instal·lació.
Un cop completada la instal·lació, us demanaran si voleu obrir el Firefox; si accepteu, anireu a la seva pàgina inicial:
Tot seguit, feu clic sobre "Instal·la el diccionari català ara" (o bé instal·leu el diccionari a través del menú Eines - Complements i la pestanya Aconsegueix complements). Aquest enllaç us menarà a la pàgina:
Escolliu l'opció català-valencià; això us permetrà corregir tots els documents que gestioneu a través del Firefox. Un cop instal·lat el diccionari, us demanaran de reiniciar el Firefox i quan accepteu anireu a una pàgina semblant a:
Icones
A la barra d'eines, les icones que podeu utilitzar de manera immediata són:
Pàgina principal: torna a la pàgina d'inici.
Refresca, Actualitza: Actualitza la pàgina que s'està visualitzant.
Atura: Atura la càrrega de la pàgina actual.
Anar enrera: Retrocedeix una pàgina.
Anar endavant: Avança una pàgina.
A més, un avantatge addicional del Firefox és que a la seva barra d'eines ja té incorporada una finestra de cerca amb Google. Això permet iniciar una cerca a Internet sense haver d'anar a la pàgina del Google (vegeu la pràctica 2, practica_2):
La barra de menús
Tot seguit investigareu els diferents menús desplegables de la barra corresponent i hi realitzareu algunes tasques que us en facilitaran l'ús:
Obriu i exploreu els següents menús:
Visualitza | Barres d'eines | Personalitzar: Afegiu a la barra d'icones les corresponents a historial i adreces d'interès.
Adreces d'interès | Afegeix a les adreces d'interès: Afegeix la pàgina que s'està visitant a les adreces d'interès.
Adreces d'interès | Organitza les adreces d'interès: Permet ordenar i classificar en carpetes les adreces d'interès.
Visualitza | Barra lateral | Historial: Tindreu sempre visible les pàgines visitades recentment.
Visualitza | Barra lateral | Adreces d'interès: Tindreu a la vista les pàgines que prèviament heu seleccionat.
Noteu que aquestes dues darreres opcions són alternatives: deixeu la que creieu que us serà més útil o amagueu les dues si creieu que la seva utilitat no justifica la pèrdua d'espai de treball.
Eines | Opcions | Principal: Permet, entre altres opcions, predeterminar la vostra pàgina d'inici. Disposeu de tres opcions: Utilitzar la pàgina actual, Utilitzar una pàgina d'interès o Restaurar les pàgines per defecte. Proveu totes tres opcions i deixeu la que considereu més útil.
L'Internet Explorer
El navegador oficial de Windows presenta l'aspecte que podem veure en la figura següent:
El seu aspecte pot variar segons la versió que estem utilitzant i com el personalitzem. Les següents característiques, tanmateix, són generals per a tots els usuaris.
Nom de la pàgina: Apareix a la part superior esquerra i ens indica el nom de la pàgina.
Barra de navegació: Situada just a sota de l'anterior. Hi hem d'escriure l'adreça de la pàgina web que volem visitar, amb molta cura de no equivocar-nos. Acostumen a començar per "http:///www…." tot i que podem escriure directament "www…". Fent clic al triangle que apareix a la seva dreta se'ns obre un desplegable on figuren les darreres pàgines visitades.
A sota, hi trobem la barra de menús que podeu explorar fent clic a cadascun d'ells.
La major part de la pantalla és ocupada per la zona de continguts de la pàgina web que podeu veure en la imatge següent:
Altres icones interessants que podeu trobar a la part superior de la pàgina (a diferents llocs segons la vostra configuració) són:
Pàgina principal: torna a la pàgina d'inici.
Refresca, Actualitza: Actualitza la pàgina que s'està visualitzant.
Atura: Atura la càrrega de la pàgina actual.
Favorits: Permet accedir a aquelles pàgines que prèviament s'han marcat com a favorits.
Afegeix a Favorits: Afegeix la pàgina actual a la llista de Favorits.
Tal i com heu fet amb el Firefox, podeu personalitzar la pàgina d'inici anant a Eines | Opcions d'Internet | General i desar la que més servei us faci, la que més visiteu…
El Chrome
L'últim navegador que ha arribat al mercat és el Chrome de Google. Com pràcticament totes les aplicacions que depenen de Google és gratuït i es pot descarregar a http://www.google.com/chrome/index.html?hl=ca.
Com es pot apreciar en la figura següent, el seu disseny és (en paraules dels seus creadors) "minimalista". Podríem qualificar-lo de més "net" que els altres navegadors, però sense perdre cap de les seves capacitats. Fixeu-vos, per exemple, en la reducció al mínim de la barra de menús a dalt a la dreta.
Com a novetat, la barra de navegació funciona no només de forma convencional (escrivint la url completa) sinó que podem escriure senzillament algun nom clau i funciona com el cercador Google que veureu a la pràctica següent. Això simplifica enormement la tasca de cerca.
L'altra novetat que facilita el treball amb Chrome és la possibilitat d'accedir a les pàgines més visitades recentment fent clic a la icona que apareix al requadre vermell:
Això us obrirà una pestanya nova en què veureu les miniatures de les vostres pàgines més visitades recentment.
Fent clic en qualsevol d'aquestes miniatures hi accedireu de manera immediata.
La resta de prestacions les haureu d'anar descobrint a poc a poc si és que hi treballeu habitualment.
Aquests tres navegadors, igual que els altres que podeu trobar a Internet, presenten moltíssimes possibilitats d'ús que haureu d'anar descobrint vosaltres mateixos amb paciència, obrint els diferents menús, utilitzant l'ajuda que incorporen… Com ja ha quedat establert des del principi, aquest no és un curs dedicat a aprofundir en els diversos programes que s'aniran analitzant al llarg del seu desenvolupament; tanmateix, és recomanable un bon coneixement del potencial d'ús del navegador que trieu com a preferit i que us el feu vostre.