El JClic
En aquesta pràctica treballareu amb JClic, cercant activitats de la web de la zonaClic per trobar una activitat de Matemàtiques concreta que respongui als interessos de cadascú, i un cop trobada, veure'n les opcions que s'hi ofereixen. En concret dins d'aquest tema veurem alguns paquets JClic relacionats amb la numeració i el càlcul. Poden ser adients per a ser emprats en un 1r cicle d'ESO.
Desenvolupament de la pràctica
El JClic és un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per realitzar diversos tipus d'activitats educatives: trencaclosques, associacions, exercicis de text, mots encreuats.
El JClic és un projecte de programari lliure que el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya posa a disposició de la comunitat sota els termes de la Llicència Pública General de GNU (GPL). Això us permet emprar-lo, distribuir-lo i modificar-lo lliurement sempre que respecteu determinades condicions, entre les quals cal destacar el reconeixement d'autoria i la persistència de la llicència GPL en qualsevol obra derivada.
Les activitats no s'acostumen a presentar soles, sinó empaquetades en projectes. Un projecte està format per un conjunt d'activitats i una o més seqüències, que indiquen l'ordre en què s'han de mostrar.
El JClic és l'evolució del Clic, una eina per a la creació d'aplicacions didàctiques multimèdia que té ja més de 10 anys d'història, durant els quals han estat molts els educadors que l'han fet servir per crear activitats interactives que treballen aspectes procedimentals de diverses àrees del currículum, des d'educació infantil fins a secundària. Aquesta llarga trajectòria en l'ús d'aquest programa i del seu antecessor ha creat un fons d'activitats interactives molt extens.
Un applet és una aplicació interactiva inserida en una pàgina web, que es pot mostrar en qualsevol navegador que suporti Java. Quan obriu una pàgina web que conté un projecte JClic esteu iniciant un applet. L'applet fa la mateixa feina que el JClic: carrega les dades del projecte, mostra les seqüències d'activitats a l'alumne i en comprova la realització. En el cas de que no es pugui engegar l'applet, molt possiblement sigui perquè no es té instal·lada la màquina virtual Java. Podeu trobar-ne els detalls de la seva instal·lació a: Instal·lació del motor Java
1. La web zonaClic
La zonaClic http://clic.xtec.cat/ és la web on es pot trobar tot allò relacionat amb el Clic i el JClic i, per tant, visita obligada de qui estigui interessat en estar al dia sobre tot el que fa referència al programa.
La web, que està disponible en tres idiomes, està estructurada en diferents seccions.
Des de la secció JClic, es poden instal·lar el JClic, el JClic Autor i el motor Java necessari per fer-los funcionar.
També aquí es troba informació general del programa, manuals, cursos, preguntes freqüents…
Una part molt important de la web és la secció Biblioteca d'activitats, està dedicada a les activitats que, des que l'any 1992, quan va aparèixer la primera versió del Clic, s'han anat creant i que els seus autors i autores han anat enviant als encarregats d'aquest espai, per tal que puguin estar a disposició de tothom.
En aquest moment hi ha a la biblioteca d'activitats més de 1200 projectes que utilitzen 16 idiomes diferents. Fins ara aquests projectes havien estat creats amb l'antecessor del JClic, el Clic, tots ells han estat convertits al format JClic. A la web es conserven les dues versions: l'original i la nova.
La web incorpora un cercador per facilitar la localització de les activitats. Podeu localitzar-lo dins la web del projecte, en concret a:
Aquest cercador permet filtrar a partir de 5 camps: àrea, idioma, nivell, títol, autor i descripció.
També hi ha l'opció de demanar al cercador que inclogui els projectes amb contingut textual mínim, és a dir, aquells que pràcticament no fan servir text escrit i per tant té menys importància en quina llengua estigui.
Com més camps es facin servir, més acurat serà el resultat.
Un cop feta la cerca apareix un llistat de les activitats trobades. En aquesta llista s'ofereix informació sobre les llengües, àrees i nivells de cada projecte.
Fent clic a sobre del títol de cada un dels projectes s'accedeix a una pàgina on es mostra la descripció del projecte, així com informació sobre l'autor i la seva adreça electrònica, el nivell i l'àrea del projecte i la data de creació. També conté una imatge que l'il·lustra.
Sota aquesta informació apareix una barra des d'on es pot obrir el projecte per treballar en línia (en un applet) o bé executar l'instal·lador per poder-lo instal·lar al disc dur i treballar sense necessitat d'estar connectat.
Si el projecte havia estat creat amb el Clic (tal i com podem veure en aquesta darrera imatge del projecte sobre nombres enters), una segona barra permet descarregar la versió antiga, que no es pot veure en línia sinó que s'ha d'instal·lar a l'ordinador i que necessita el Clic 3.0 per funcionar. Com aquest, hi ha projectes que, pel fet d'haver estat traduïts a una o més llengües, tindran més barres, tantes com calgui, des d'on descarregar les versions JClic o Clic 3.0 en els diferents idiomes. En cada cas es donen les dades dels qui han estat els traductors.
2. Cercar una activitat a la web de la zonaClic
L'objectiu d'aquesta pràctica és fer servir el cercador d'activitats de la web de la zonaClic per trobar una activitat de Matemàtiques que respongui als interessos de cadascú, i un cop trobada veure les opcions que s'hi ofereixen: posar en marxa l'activitat des d'Internet o instal·lar-la al vostre ordinador.
Per exemple, podríeu cercar el JClic anomenat Sistemes de numeració en diferents bases que acabareu trobant a l'adreça http://clic.xtec.cat/db/act_es.jsp?id=3165
Obriu el navegador d'Internet.
Aneu al web http://clic.xtec.cat, seleccioneu l'idioma català i busqueu el botó que porta a la secció Activitats. Si feu clic, s'obrirà el cercador d'activitats.
Desplegueu el camp Àrea i trieu l'àrea de Matemàtiques.
Desplegueu ara el camp Idioma i trieu l'opció que us interessi referent a l'idioma de l'activitat que esteu cercant.
Feu el mateix en el camp Nivell.
Si esteu interessats en un projecte amb contingut textual mínim, és a dir, que no conté pràcticament text, marqueu l'opció corresponent. Si no és el cas, deixeu-la desmarcada.
Si esteu buscant una activitat que ja coneixeu podeu omplir els camps Títol, Autor i/o Descripció si disposeu d'aquestes dades. Penseu que quants més camps ompliu més acurada serà la cerca i obtindreu un llistat més curt d'activitats, de manera que serà més senzill trobar el que busqueu.
Un cop omplerts els camps que us interessin, feu clic sobre el botó cercar…
Acabada la cerca obtindreu informació del nombre d'activitats trobades i un llistat d'aquestes activitats en grups de 25. Si se n'han trobat més d'aquesta quantitat veureu que hi ha més d'una pàgina i, sobre el llistat, el lloc per accedir-hi.
Trieu una activitat del llistat i feu clic a sobre del títol.
Observeu la pàgina de l'activitat que s'ha obert i quin tipus d'informació us dóna.
Sota la informació teniu la primera barra, la de la Versió JClic - idioma original.
Feu clic sobre l'opció . S'obrirà el JClic i s'executarà l'activitat des d'Internet. L'activitat no quedarà instal·lada al vostre ordinador. Si la tanqueu i la voleu tornar a veure heu de tornar a fer-ho des de la web.
Proveu vàries activitats fins a trobar-ne una que us agradi.
Si preferiu emprar una activitat sense que calgui que estigueu connectats a Internet, podeu triar l'opció d'Instal·lar-la a l'ordinador. Una vegada insta·lada, tanqueu el navegador i us podeu desconnectar. Quan obriu el JClic, localitzareu a la biblioteca el botó de l'activitat que acabeu d'instal·lar i fent un clic la posareu en marxa.
3. Alguns paquets JClic relacionats amb la numeració i el càlcul
Atenent que la temàtica d'aquest mòdul està centrada en aquesta àrea de les Matemàtiques, tot seguit un presentem alguns JClic que podreu localitzar si els cerqueu tal i com hem comentat. Tot i així, tingueu ben en compte que sempre podreu trobar un JClic d'altres camps de les Matemàtiques, dels que anirem coneixent nous recursos en propers temes.
En aquestes imatges podeu veure una selecció d'aquests JClic. No dubteu en fer una cerca semblant, per a poder entrar en cadascun d'aquest paquets per a veure'n el seu contingut, de manera que pugueu valorar la seva idoneïtat per a les vostres classes:
4. Informació complementària
Podeu ampliar algunes informacions accedint als materials dels cursos telemàtics següents:
- D73-Desenvolupament d'activitats educatives en l'entorn JClic. On veureu com podeu arribar a crear activitats educatives en l'entorn JClic.
- D204-Ús i dinamització de Moodle. On podreu veure com s'integren les activitats JClic en l'entorn Moodle, en concret a la pràctica 4 del mòdul 5: JClic: integració de mòduls no estàndard a Moodle