Vídeos i presentacions
Els objectius d'aquesta pràctica són:
- conèixer diferents llocs web i programari lliure que ens ajudin a crear presentacions per incorporar a la nostra tasca i poder-les compartir.
- potenciar l'ús del vídeo com a recurs educatiu.
Desenvolupament de la pràctica
Internet ens dóna la possibilitat de desar vídeos o presentacions en un servidor i compartir-les. Això ens permet tindre accés en qualsevol moment i des de qualsevol lloc a elles i ens obri un gran nombre de possibilitats.
1. Vídeos
Són molt coneguts diferents llocs web on podem trobar vídeos educatius. Espais on qualsevol pot anar fent aportacions i comentar els vídeos que han pujat els altres usuaris. Estem fent referència a http://www.youtube.com, a http://www.teachertube.com/ i a http://video.google.com. Encara que n'hi ha més, per exemple: http://www.videoseducativos.es/, aquests són els més coneguts, més visitats i amb més volum de fitxers.
Youtube és un lloc web on els usuaris poden penjar, descarregar i veure vídeos en adobe flash, en definitiva compartir. El servei permet publicar aquests vídeos en blocs, webs personals, …
Youtube ens ofereix la possibilitat de catalogar els vídeos en paraules clau, així facilita la seva recerca.
Un altre servei que ens dóna és la manera de publicar-lo, pot ser completament públic, visible pels "amics" o per a contactes determinats (als quals se'ls envia un email informant de la seva publicació i del link directe al clip)
Podeu trobar més informació sobre Youtube en:
A continuació teniu dos exemples que podeu trobar en Youtube:
Un altre servei semblant a Youtube és Vimeo, el qual permet compartir vídeos en alta definició entre moltes altres coses.
A continuació trobareu uns enllaços amb informació d'una sèrie de programes televisius emesos dins del programa de Televisión Educativa de TVE-2 "La Aventura del Saber", que tracten temes de matemàtiques:
Molts d'aquests vídeos els podeu trobar a youtube.
Menció especial per al portal educatiu http://www.edu3.cat/, fruit d’un conveni entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el Departament d’Educació. Aquesta iniciativa vol afavorir la integració dels mitjans audiovisuals en el currículum.
Destaquem les possibilitats que ofereix al professorat, que iniciant la sessió amb el seu identificatiu i contrasenya de la XTEC, pot accedir a la descàrrega de materials (sempre amb finalitat educativa). També trobem un cercador, on es pot escriure literalment o de forma aproximada l’objectiu de la nostra cerca, o bé utilitzar els següents filtres:
- Per nivell educatiu i àrea corresponent
- Per àmbit (ciències naturals, ciències socials, educació artística, educació física, llengües i literatura, matemàtiques, tecnologia i tutoria)
Si fem una cerca dins de l'àmbit de les matemàtiques, entre els nombrosos vídeos trobem una producció que convé destacar: L'Àlia
L'Àlia és una sèrie de tretze vídeos on es treballen conceptes que pretenen fer veure la utilitat de les matemàtiques per resoldre situacions problemàtiques del nostre entorn. El recurs va acompanyat de material didàctic creat pel creamat i adreçat principalment a secundària.
Aquests vídeos i el material didàctic que l'acompanya també són accessibles des de la web del creamat
A continuació teniu un exemple:
Una altra producció a tenir en compte són els cinc capítols amb contingut matemàtic que el programa Una mà de contes del Canal Super 3 va emetre. Aquests contes que s’han produït en col·laboració amb l’equip del creamat i amb una llicència d’estudis del Departament d’Educació portada a terme per Carme Aymerich, autora també de les propostes didàctiques, van dirigits a un ventall molt ampli d’edats i fan referència a una gran diversitat de temes:
Enllaç als contes amb contingut matemàtic
Altres llocs interessants són:
2. SlideShare
http://www.slideshare.net és un lloc web on els usuaris poden publicar presentacions per tal de compartir-les amb tota la comunitat, comentar aquelles que han afegit altres, descarregar-les si han donat permís, categoritzar-les …
Tot i que podem cercar i visualitzar les presentacions que hi ha a SlideShare, si disposem d'un compte d'usuari podrem accedir a més opcions.
Per exemple, si anem a http://www.slideshare.net i introduïm al camp de cerca la paraula polinomis ens apareixeran una sèrie de presentacions que podem utilitzar i millorar.
L'objectiu, és a més de conèixer aquest lloc on trobar presentacions, poder oferir-ne nosaltres. Així que ens centrarem en el procés que hauríem de seguir per arribar a aquest punt.
El tutorial que trobareu a continuació és una presentació que està en SlideShare:
Fer una presentació:
Tal com s'informa a la pàgina, es permet compartir fitxers en els principals formats utilitzats per realitzar presentacions. També hi ha disponible el codi que hem d'utilitzar per inserir les presentacions en una pàgina web, bloc… i a més podem comentar les diferents presentacions.
Així que primer que res caldrà tenir a mà una presentació per poder-la pujar al lloc. Atès que els formats permesos són els més habituals, podem elaborar-ne una amb l'Impress.
L'Impress és un programa que permet fer presentacions i que ve integrat amb la suite ofimàtica OpenOffice. Com que es tracta de programari lliure es pot obtenir lliurement des de l'adreça principal del projecte http://www.openoffice.org o des de http://www.softcatala.org.
Dintre dels materials de formació editats pel Departament d'Educació trobem el curs Introducció al programari lliure, en ell podem trobar una petita guia d'Impress. En concret al mòdul 2 (pràctiques 5, 6 i 7)
Amb aquestes ajudes podreu fer una presentació sense gaires dificultats. Cal tenir present que SlideShare no s'avé gaire amb les animacions i les transicions de les diapositives, per tant cal tenir-ho en compte, ja que si n'hi poseu, una vegada les hàgiu pujat dins SlideShare aquests efectes no es veuran. Com tot, és qüestió de temps. Ara, de moment, existeix aquesta limitació, però en el futur, és previsible que se superi. Si la presentació té so, SlideShare tampoc no el desa directament, però es pot incorporar.
Una vegada ja heu realitzat la presentació, cal desar-la al servidor d'SlideShare. Cal seleccionar l'opció Upload del menú principal.
3. Google Presentation
Google PresentaTion és un editor i creador de presentacions on-line que permet crear i compartir presentacions amb qualsevol persona i des de qualsevol lloc.
Cal accedir al Google docs i seleccionar un fitxer de presentació nou.
Dintre dels materials de formació editats pel Departament d'Educació trobem el curs Aplicacions didàctiques de les presentacions multimèdia (mòdul 4, pràctica 5), cal que tingueu en compte aquest material per si voleu aprofundir en l'ús d'aquesta eina.