Recursos de matemàtiques a internet
Els objectius d'aquesta pràctica són aplicar tècniques de cerca per trobar recursos de matemàtiques útils per portar a l'aula i conèixer pàgines web de referència del Departament d'Educació que presenten fonts de recursos seleccionats.
Desenvolupament de la pràctica
1. Cerca de recursos de matemàtiques
Obriu Google i escriviu la paraula "matemàtiques" a la finestra de cerca, us trobareu amb unes quantes desenes de milions de referències, si escriviu "matemáticas" també, i si escriviu "mathematics", aleshores el nombre de resultats augmenta considerablement a més d'un centenar de milions (amb dates de juliol de 2010).
Tot i que la tendència pot ser a restringir el camp de cerca als recursos en català per tal de portar-los a l'aula, cal tenir present que hi ha recursos en castellà, en anglès, en francès i en altres llengües que són molt interessants. Existeixen eines de traducció en línia que faciliten l'ús d'aquests recursos o que podeu fer servir com a font d'inspiració per preparar activitats riques.
En molts casos us interessarà restringir la cerca d'una manera eficient. Suposem que voleu veure quins recursos es poden trobar en català que us puguin servir de suport per explicar la història de la trigonometria a 4t d'ESO.
A grans trets podem resumir que, per anar afinant la cerca, cal que afegiu paraules noves a la finestra de cerca separades per un espai en blanc. Si voleu trobar pàgines web on aparegui una frase sencera, cal escriure-la entre comentes i si voleu que una paraula aparegui forçosament l'heu de posar el signe "+" al davant.
Obriu tres finestres amb el Google en català i compareu els resultats que obteniu escrivint les següents paraules al quadre de text:
- trigonometria
- història trigonometria ESO
- "història de la trigonometria" ESO
Un cop feta la cerca, en cada cas, recordeu clicar l'opció Cerca només resultats en català.
Repetiu les cerques amb altres cercadors com Yahoo o Altavista i compareu els resultats.
2. Pàgines web de referència
La pàgina web de la XTEC és un referent per als docents de Catalunya. En l'apartat Recursos | Matemàtiques trobareu una col·lecció interessant de pàgines web seleccionades amb recursos perquè el professorat els porti a l'aula.
A la part central hi ha un apartat específic per a Geometria donat que hi ha molts recursos interessants pel seu aprenentatge. També trobeu l'apartat Destacats on apareixen una sèrie d'enllaços a diferents recursos i a les principals novetats. En les columnes laterals apareixen enllaços a altres recursos i a entitats o associacions matemàtiques.
A l'apartat de matemàtiques per a l'ESO de Edu365.cat trobeu recursos adreçats a l'alumnat. El bloc central està dedicat als recursos propis del Departament d'Educació, per exemple, les unitats didàctiques, els enigmes, els matencreuats, el joc xifres i lletres, etc. L'apartat d'activitats curriculars inclou un conjunt de petites unitats didàctiques amb recursos interactius. També hi ha un apartat d'enllaços d'interès. La pagina d'inici d'ESO conté un enllaç a un apartat anomenat Escriptori que heu de tenir en compte ja que presenta recursos que poden ser útils per a la classe de matemàtiques, com ara, els mapes, l'enciclopèdia de la ciència que inclou una enciclopèdia de matemàtiques i la calculadora wiris (tot i que deixa de ser de lliure accés a finals de l'any 2010). Feu un recorregut per aquests recursos i comproveu quins us poden ser útils per portar a l'aula.
Podeu trobar aquests i d'altres recursos del Departament d'Educació a través del catalogador de recursos Merlí. L'aplicació té indexats recursos de l'Edu3.cat, l'Edu365.cat, Escola Oberta de la XTEC i JClic.
Podeu accedir-hi a través de la XTEC, apartat Recursos.
També es pot accedir des de Edu365.cat on trobareu un enllaç.
Feu una cerca accedint a Merlí i introduint una paraula clau al primer camp, al següent camp escolliu ESO o Batxillerat i després matemàtiques. Al primer camp podeu introduir paraules clau separades per un espai, en aquest cas l'aplicació cerca els recursos la descripció dels quals inclou totes les paraules clau que heu introduït. Cliqueu al botó cerca i comproveu els resultats que heu obtingut. En el cas de què us interessi fer una Cerca avançada, en clicar el botó corresponent s'obre un formulari, ompliu els camps Nivell educatiu, Cicle i Competència o àrea curricular, llavors es mostren els continguts corresponents a la matèria escollida. Com podeu comprovar els continguts amb els quals es cataloguen els recursos de Merlí no corresponen exactament amb els continguts del currículum actual.
Alexandria és una biblioteca de recursos diversos per a plataformes d'aprenentatge, com el Moodle, i que permet aportar recursos nous als docents. Els recursos es poden descarregar lliurament en format comprimit, però per visualitzar-los en l'entorn Moodle, per aportar recursos nous o per valorar els existents cal disposar de nom d'usuari/ària i contrasenya de la XTEC. Es tracta d'una eina que és molt útil per al professorat habituat a treballar a l'aula amb plataformes d'aprenentatge. Les icones de la pàgina d'inici d'Alexandria resumeixen molt bé el que es pot fer amb aquesta aplicació:
- Una cerca a través d'un cercador, d'una llista o de categories. Feu clic a la icona de la lupa i proveu de cercar recursos de matemàtiques per a l'ESO fent servir les opcions esmentades.
- Aportar recursos
- Fer consultes a través d'una llista de preguntes més freqüents o d'un fòrum de dubtes i comentaris.
La web del creamat és un referent per molts docents de matemàtiques dels nivells educatius no universitaris. Si voleu rebre informació sobre activitats relacionades amb l'educació matemàtica a través de correus periòdics, podeu omplir el formulari d'inscripció que trobeu al menú esquerre de la pàgina. La web conté un apartat de recursos molt complet i útil per als docents de matemàtiques:
- Suport curricular: podeu trobar els currículums en forma de taules que relacionen el diferents components curriculars, un document d'indicadors competencials en forma de preguntes que poden servir d’indicadors del nivell de riquesa competencial d’una activitat i altres documents i articles amb contingut curricular.
- Formació: inclou informació sobre conferències, tallers i seminaris sobre matemàtiques que s'han realitzat, en alguns casos s'han enregistrat i es pot veure el vídeo.
- Suport a eduCAT1x1: és un apartat nou que inclou materials i informació sobre la jornada que es va realitzar l'1 de juliol de 2010 de presentació de materials, eines i experiències per donar suport al professorat que s'incorpora al projecte eduCAT1x1.
- Mediateca: inclou una col·lecció de diversos recursos classificats per tipus.
- Famílies: és un apartat creat per donar idees a les famílies per treballar les matemàtiques amb els seus fills i filles.
- Contes: cal destacar la recent incorporació dels contes amb contingut matemàtic del programa Una mà de contes de TVC.
- Àlia: conté els 13 vídeos d'Àlia produïts per TVC i material de suport didàctic elaborat pel creamat.
- Hem vist: en aquesta secció es comenten o es fan propostes sobre temes trobats als mitjans de comunicació, exposicions temporals, propostes d'aula i altres qüestions d’actualitat.
- Innovació i recerca: docents que han tingut llicència d'estudis l'expliquen i s'enllaça el material elaborat en el seu treball. També inclou altres projectes relacionats amb la innovació i la recerca educativa.
El creamat, conjuntament amb els altres CESIRE, està treballant en la producció de l'ARC (Aplicació de Recobriment Curricular). L’ARC és una aplicació informàtica per a gestionar propostes d’activitats, recursos i itineraris vinculats al currículum i que puguin ser útils als docents en el seu treball a l’aula. Es tracta de “recobrir” el currículum actual amb propostes didàctiques que impulsin millores metodològiques. Inclou propostes didàctiques per portar a l'aula de diversos tipus: TAC, material manipulable, conte o relat, joc, context general o de la vida quotidiana, referència històrica, enllaç, vídeo, imatge o representació i treball fora de l'aula. Totes les propostes inclouen un document per al docent on l'autor o l'autora explica els components bàsics de la proposta i pot anar acompanyat de documents adjunts com guies didàctiques, material per a l'alumnat, documents d'avaluació o tot allò que la persona que fa la proposta consideri oportú.
En el moment de redactar aquesta pràctica l'ARC s'ha començat a omplir de propostes didàctiques prioritzant el 1r d'ESO per donar suport al professorat que s'incorpora al projecte eduCAT1x1, tot i que es poden trobar propostes per a tots els nivells educatius. L'aplicació està en proves i encara no és pública, però podeu fer un tast de cerca.
Cliqueu a Cerca General del menú superior. Es mostren els criteris de cerca:
- Paraules contingudes a la descripció
- Paraules contingudes al títol
- Etiquetes curriculars
- Tipus d'element
També podeu veure a sota la llista de propostes que apareixen sense cap criteri de cerca. Seleccioneu Educació Secundària Obligatòria del menú desplegable de les etiquetes curriculars. A continuació escolliu 1r d'ESO | Matemàtiques | CANVI I RELACIONS | Comprendre patrons, relacions i funcions | Representació, anàlisi i generalització de patrons diversos… i cliqueu Cerca. Es mostra la llista de recursos que l'aplicació ha trobat amb els criteris de cerca que heu introduït. Cliqueu a una de les propostes, per exemple, El full de càlcul. S'obre la fitxa d'aquesta proposta didàctica que presenta els components necessaris perquè decidim si ens interessa portar-la a l'aula:
- La descripció
- El tipus d'element, és a dir, el tipus de proposta didàctica
- Les competències i processos que es treballen especialment amb aquesta proposta
- Les relacions amb altres àrees
- El nucli, és a dir, el document dirigit al docent i, en aquest cas, també s'inclouen dos documents adjunts de materials per a l'alumnat
- L'autoria de la proposta didàctica
Feu altres cerques fent servir el camp Paraules contingudes a la descripció i altres filtres de les etiquetes curriculars.