Portals per àudios i vídeos: edu3.cat, posi.as,...
Actualment podeu trobar un nombre important de portals des dels quals es poden publicar, descarregar, veure i sentir tot tipus de documents àudios i vídeos. Aquí en citarem només alguns per la seguretat de disposar de materials bàsicament educatius.
Desenvolupament de la pràctica: el portal edu3.cat
El portal edu3.cat és un portal que conté un nombre molt gran de vídeos i àudios educatius procedents del Departament d'Educació, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio entre d'altres entitats que ofereixen les seves produccions a la comunitat educativa.
http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/eines.htm#reproductors
- Aneu a edu365.cat | edu3.cat o bé xtec.cat | edu3.cat des d'on podreu veure o descarregar vídeos i àudios per complementar la vostra programació d'aula.
A la portada us presenten els vídeos o àudios destacats; a l'esquerra veureu el títol que porta a les últimes novetats. Cada material es presenta amb una imatge: a la part superior ens diu l'àrea per a la qual, en principi, pot ser d'utilitat; a sota té uns símbols que indiquen si és un vídeo o un àudio i per a quina etapa està destinat; també hi podeu llegir una petita descripció del material.
Observeu que a la part superior de la pantalla hi teniu la casella de Cerca. Si sabeu el títol exacte del material àudio o vídeo que busqueu, escriviu el nom a la casella, cliqueu sobre la lupa i el cercador us hi portarà.
Feu una pràctica i escriviu, per exemple, bit@bit per poder accedir als programes amb aquest nom.
http://www.edu3.cat
- El resultat de la cerca -en el moment de fer-la- ha estat de 52 vídeos d'aquest programa. Visioneu-ne algun, per exemple Bluetooth, i observeu el significat de les diferents icones, llegiu la descripció de la fitxa adjunta i mireu si aquest material te alguna aplicació didàctica que us pugui ser d'utilitat per a la vostra programació.
Observeu que a la part esquerra hi ha una icona des de la qual podeu descarregar el vídeo i guardar-lo en el vostre ordinador.
També trobareu un Codi per incrustar l'audiovisual: si el copieu i l'enganxeu a l'html d'una pàgina web o d'un bloc, es podrà veure sense tornar a aquest portal.
- Ara practiqueu a la cerca avançada diferents possibilitats; busqueu materials que us puguin ser d'utilitat per a l'aula.
Desenvolupament de la pràctica: el portal poesi.as
- Ara visiteu la pàgina Poesi.as on podeu trobar document àudios i escrits des del Romancero fins al sigle XX
http://www.poesia-inter.net/index.htm
http://www.poesi.as/cancione.htm
http://www.luis.salas.net
- A l'esquerra teniu la possibilitat de canviar de servidor per accelerar la càrrega de la pàgina i una llista alfabètica d'autors, que també apareix a la secció principal. La pàgina disposa de diverses eines de cerca, traductor de textos, índex per primers versos, etc.
- Si necessiteu copiar el text del poema, només cal que el seleccioneu (podeu incloure-hi la signatura), feu clic amb el botó dret del ratolí i trieu Copiar. Després obriu un document de text, amb els programes OpenOffice Write, MS Word o qualsevol altre editor, i torneu a fer clic amb el botó dret del ratolí per Enganxar. Observeu que no es visualitza el text perquè originàriament està en caràcters blancs; seleccioneu el text del document (podeu obrir el menú Edición i seleccionar l'opció Seleccionar todo) i canvieu el color des de l'opció Fuente del menú Formato.
- També a través d'aquesta pàgina podeu escoltar poemes recitats o cantats. Torneu al menú inicial i feu clic sobre la icona
per accedir al Menú de canciones y recitados. A tall d'exemple, si feu clic sobre el nom Machado, veureu que es pot escollir, d'entre alguns arxius de poemes musicats o recitats -entre els quals hi ha la versió de Joan Manel Serrat-, "A un olmo seco".
http://www.poesi.as/canc0035.htm
Informació complementària
Català
Música de poetes és un portal que conté pomes musicats que es poden descarregar i poden ser de gran utilitat per treballar la literatura a partir de la versió que n'han donat els nostres músics. El professorat pot fer la selecció d'aquells poemes que poden ser útils per a l’expressió i la comprensió orals, per a alumnes nouvinguts, ESO o batxillerat; dependrà dels objectius que es tinguin i de l'aplicació didàctica que es vulgui dur a terme.
http://www.uoc.edu/lletra/musicadepoetes
Castellà
Antología Poética Multimedia és un bloc que conté pomes musicats d'autors en llengua castellana. El professorat pot fer la selecció d'aquells poemes que poden ser útils per a l’expressió i la comprensió orals, per a alumnes nouvinguts, ESO o batxillerat; dependrà dels objectius que es tinguin i de l'aplicació didàctica que es vulgui dur a terme.
http://antologiapoeticamultimedia.blogspot.com/
També podeu trobar més arxius sonors a Poesía a media voz on disposeu d'una gran quantitat de fitxers de so amb declamacions de poemes de diversos autors de diferents èpoques, tant de literatura espanyola com hispanoamericana. A més, també es disposa d'una sèrie de vincles a diferents tipus de temàtica poètica i de textos en prosa, amb una gran quantitat d'autors i temes. Es necessita tenir instal·lat el programa Real One Player.
http://amediavoz.com/mediavoz.htm
A la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes|Fonoteca disposeu d'una gran quantitat de fitxers ordenats alfabèticament. És un gran arxiu de la paraula. Cal disposar del programa Windows Media Player.
http://www.cervantesvirtual.com/bib_voces/bibvoces.shtml