Portals per àudios i vídeos: edu3.cat, posi.as,...

Actualment podeu trobar un nombre important de portals des dels quals es poden publicar, descarregar, veure i sentir tot tipus de documents àudios i vídeos. Aquí en citarem només alguns per la seguretat de disposar de materials bàsicament educatius.

Desenvolupament de la pràctica: el portal edu3.cat

El portal edu3.cat és un portal que conté un nombre molt gran de vídeos i àudios educatius procedents del Departament d'Educació, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio entre d'altres entitats que ofereixen les seves produccions a la comunitat educativa.

Aquest portal reprodueix els vídeos i els àudios amb Real Player; per poder-los veure i sentir cal que el vostre ordinador el tingui instal·lat. Si no el teniu, el podeu instal·lar des de XTEC | Atenció usuari/ària | Informació tècnica, Eines de suport | Reproductors multimèdia | Real Player
http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/eines.htm#reproductors

 1. Aneu a edu365.cat | edu3.cat o bé xtec.cat | edu3.cat des d'on podreu veure o descarregar vídeos i àudios per complementar la vostra programació d'aula.
  A la portada us presenten els vídeos o àudios destacats; a l'esquerra veureu el títol que porta a les últimes novetats. Cada material es presenta amb una imatge: a la part superior ens diu l'àrea per a la qual, en principi, pot ser d'utilitat; a sota té uns símbols que indiquen si és un vídeo o un àudio i per a quina etapa està destinat; també hi podeu llegir una petita descripció del material.
  Observeu que a la part superior de la pantalla hi teniu la casella de Cerca. Si sabeu el títol exacte del material àudio o vídeo que busqueu, escriviu el nom a la casella, cliqueu sobre la lupa i el cercador us hi portarà.
  Feu una pràctica i escriviu, per exemple, bit@bit per poder accedir als programes amb aquest nom.
  http://www.edu3.cat
  edu3.cat
  edu3.cat_cerca
 2. El resultat de la cerca -en el moment de fer-la- ha estat de 52 vídeos d'aquest programa. Visioneu-ne algun, per exemple Bluetooth, i observeu el significat de les diferents icones, llegiu la descripció de la fitxa adjunta i mireu si aquest material te alguna aplicació didàctica que us pugui ser d'utilitat per a la vostra programació.
  Observeu que a la part esquerra hi ha una icona des de la qual podeu descarregar el vídeo i guardar-lo en el vostre ordinador.
  També trobareu un Codi per incrustar l'audiovisual: si el copieu i l'enganxeu a l'html d'una pàgina web o d'un bloc, es podrà veure sense tornar a aquest portal.
  edu3.cat2
 3. En ocasions no sabreu quin material hi ha al portal edu3.cat; en aquest cas, feu servir la Cerca avançada. Observeu que ara a Suport podem triar: àudios / vídeos / Tots.
  edu3.cat
 4. Volíem una tema musical i n'hem trobat un, a partir de la cerca Música digital, de 4,48 minuts. Observeu que al costat del vídeo tenim Audiovisuals relacionats
  edu3.cat
 5. Ara practiqueu a la cerca avançada diferents possibilitats; busqueu materials que us puguin ser d'utilitat per a l'aula.

Desenvolupament de la pràctica: el portal poesi.as

 1. Ara visiteu la pàgina Poesi.as on podeu trobar document àudios i escrits des del Romancero fins al sigle XX
  http://www.poesia-inter.net/index.htm
  http://www.poesi.as/cancione.htm
  http://www.luis.salas.net
  Poesía desde el Romancero
 2. A l'esquerra teniu la possibilitat de canviar de servidor per accelerar la càrrega de la pàgina i una llista alfabètica d'autors, que també apareix a la secció principal. La pàgina disposa de diverses eines de cerca, traductor de textos, índex per primers versos, etc.
 3. Per a aquesta pràctica vegeu un text força utilitzat a les classes de literatura: "A un olmo seco", del poeta Antonio Machado. Trieu el nom del poeta a la llista i veureu la relació de poemes per ordre del primer vers:
  A un olmo seco
 4. Si necessiteu copiar el text del poema, només cal que el seleccioneu (podeu incloure-hi la signatura), feu clic amb el botó dret del ratolí i trieu Copiar. Després obriu un document de text, amb els programes OpenOffice Write, MS Word o qualsevol altre editor, i torneu a fer clic amb el botó dret del ratolí per Enganxar. Observeu que no es visualitza el text perquè originàriament està en caràcters blancs; seleccioneu el text del document (podeu obrir el menú Edición i seleccionar l'opció Seleccionar todo) i canvieu el color des de l'opció Fuente del menú Formato.
 5. També a través d'aquesta pàgina podeu escoltar poemes recitats o cantats. Torneu al menú inicial i feu clic sobre la icona escoltar per accedir al Menú de canciones y recitados. A tall d'exemple, si feu clic sobre el nom Machado, veureu que es pot escollir, d'entre alguns arxius de poemes musicats o recitats -entre els quals hi ha la versió de Joan Manel Serrat-, "A un olmo seco".
  http://www.poesi.as/canc0035.htm

L'activitat es pot complementar amb sessions d'audicions, aprofitant l'antologia de la pàgina que heu treballat. Fins i tot seria interessant realitzar gravacions de poemes recitats pels mateixos alumnes, fent servir les eines de què es parla en un altre mòdul del curs. Amb el resultat d'aquesta activitat, es pot confeccionar una pàgina web sobre poesia o una presentació amb diapositives.

Informació complementària

Català

Música de poetes és un portal que conté pomes musicats que es poden descarregar i poden ser de gran utilitat per treballar la literatura a partir de la versió que n'han donat els nostres músics. El professorat pot fer la selecció d'aquells poemes que poden ser útils per a l’expressió i la comprensió orals, per a alumnes nouvinguts, ESO o batxillerat; dependrà dels objectius que es tinguin i de l'aplicació didàctica que es vulgui dur a terme.
http://www.uoc.edu/lletra/musicadepoetes

Castellà

Antología Poética Multimedia és un bloc que conté pomes musicats d'autors en llengua castellana. El professorat pot fer la selecció d'aquells poemes que poden ser útils per a l’expressió i la comprensió orals, per a alumnes nouvinguts, ESO o batxillerat; dependrà dels objectius que es tinguin i de l'aplicació didàctica que es vulgui dur a terme.
http://antologiapoeticamultimedia.blogspot.com/

També podeu trobar més arxius sonors a Poesía a media voz on disposeu d'una gran quantitat de fitxers de so amb declamacions de poemes de diversos autors de diferents èpoques, tant de literatura espanyola com hispanoamericana. A més, també es disposa d'una sèrie de vincles a diferents tipus de temàtica poètica i de textos en prosa, amb una gran quantitat d'autors i temes. Es necessita tenir instal·lat el programa Real One Player.
http://amediavoz.com/mediavoz.htm

A la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes|Fonoteca disposeu d'una gran quantitat de fitxers ordenats alfabèticament. És un gran arxiu de la paraula. Cal disposar del programa Windows Media Player.
http://www.cervantesvirtual.com/bib_voces/bibvoces.shtml