XTEC Ràdio

L'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua oral és un repte per a tot professor/a. És sabut que s'aprèn si es practica, si l'alumnat descobreix que l'aprenentatge li serà útil; però preparar activitats de llengua oral per als nostres alumnes no és una tasca fàcil.
Actualment les TIC posen al nostre abast una gran quantitat de recursos que permeten a l'alumnat practicar l'expressió oral, ja que ofereixen a l'alumnat un entorn significatiu tant pel que fa a l'expressió oral, especialment en català, com per a la comprensió de la llengua.
La ràdio té la llengua oral com a "eina de treball", per la qual cosa és un dels mitjans més valuosos que permet a l'alumnat transmetre d'una forma dinàmica idees, sentiments, fets, etc. D'aquesta manera, l'alumnat veu com les pràctiques que suposen coneixement i precisió en la llengua oral tenen un valor per si mateixes i el seu coneixement esdevé una necessitat.
Aquesta pràctica presenta el portal XTEC Ràdio des del qual podreu ampliar els coneixements del mitjà per fer-ne un ús didàctic. També des d'aquí podreu entrar en contacte amb centres que porten a terme activitats de ràdio a l'escola.

Desenvolupament de la pràctica

 1. Aneu a xtec.cat | XTEC Mèdia | XTEC Ràdio:
  http://phobos.xtec.cat/audiovisuals/radio/index.php
  XTEC Mèdia
  XTEC Mèdia
  XTEC Ràdio
 2. Observeu la barra d'accés a diversos dels apartats de XTEC Ràdio (banda esquerra inferior); hi trobareu molta informació i materials de gran utilitat:
  XTEC Ràdio, barra
 3. Cliqueu el primer enllaç del menú: Suport i materials i seleccioneu l'enllaç situat al final de la columna. El curs DV33: El so a l'aula, el mòdul 1, pràctiques 2/5 serà de gran utilitat per a tots aquells de vosaltres que no conegueu un editor de so. A les pràctiques del curs s'explica el funcionament del programa Audacity. Una altra opció és obrir els tutorials del programa que ofereix aquesta mateixa pàgina: Suports i materials
  http://www.xtec.cat/xtecmedia/radio/suportmat.htm
  XTEC Ràdio, Suports i materials
 4. Torneu al menú de la banda esquerra (punt 2 de la pràctica) i visiteu en primer lloc Llenguatge radiofònic; conté informació didàctica de gran interès que cal conèixer abans de preparar activitats amb els alumnes. Després visiteu els altres apartats; a tots hi podreu trobar idees, informacions de centres, recursos i materials interessants…
  http://www.xtec.cat/xtecmedia/radio/llenguatge.htm
  XTEC Ràdio
 5. Per poder accedir als serveis i participar activament a XTEC Ràdio cal donar-se d'alta. Teniu un formulari a la part dreta de la pàgina principal.
  XTEC Ràdio

Informació complementària

El woki és una eina de grans possibilitats didàctiques que permet escriure i gravar missatges en línia tot adjuntant-hi una figura animada i personalitzada. Si es desitja, els missatges escrits els transforma en missatges orals (fins i tot en un català força acceptable). Els missatges personals (orals i escrits) i les imatges animades que s'han escollit es poden incorporar en un bloc o en una pàgina web. Prèviament cal donar-se d'alta al servei, que és gratuït. Tot i que la interfície és en anglès, és un web molt intuïtiu.
http://www.voki.com/create.php
woki

Pràctiques

- Al curs DV33: El so a l'aula, en el mòdul 1, pràctica 2 i pràctica 5, hi trobareu la proposta de practicar enregistrament de fitxers mp3 amb el programa Audacity. Aquells que no estigueu familiaritzats en l'edició de fitxers d'àudio convindria que seguíssiu les pràctiques que us hi proposen. Aquells de vosaltres que ja feu servir un altre editor d'àudio podríeu fer-hi alguna pràctica i així el coneixereu.

Si necessiteu descarregar-vos el programa Audacity ho podeu fer des de:
http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/eines.htm#so