Mòdul 4: Filosofia 2.0 i mitjans digitals

Aquest mòdul es proposa oferir-vos un ventall de recursos digitals que pertanyen als mitjans audiovisuals de darrera generació. Els mitjans poden ser una "revolució" dins del món d'Internet.

Mireu-vos aquest exemple:

http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~04000110/tic/vgr/aplica.html

Els autors són tres professors, en Manuel, en Gonzalo i l'Eduardo, que ens ofereixen aquest regal per a les aules de Filosofia amb els seu grup classe.

El lloc ha estat guardonat amb el Premi 2009 de materials educatius en suport electrònic del MEC (ITE).

1º Premio Nacional 2009 a MATERIALES EDUCATIVOS EN SOPORTE ELECTRÓNICO concedido por el MINISTERIO DE EDUCACIÓN (Instituto de Tecnologías Educativas). Autores: Gonzalo Trespaderne, Manuel Merlo, Eduardo Alés

http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~04000110/tic/vgr/guia_didactica.pdf

[consulta activa: 29/11/2009]

Els mitjans s'han adaptat a Internet per diversos motius, però sobretot per les audiències perdudes. La majoria d'adolescents viuen el món de la xarxa en primera persona.

La facilitat de connectar en xarxa i la manca de legislació en aquest àmbit han estat elements detonadors de la seva embranzida. Tot i això, els geoblocs comencen a prosperar.

Els mitjans educatius han creat plataformes interactives i actualment disposem d'una oferta ingent de mitjans educatius per poder treballar a l'aula, però també per al nostre àmbit de recerca, és a dir, com a una font d'informació i formació per a tots nosaltres.

D'una banda, els canals públics i privats han obert de manera gratuïta els seus continguts audiovisuals per posar-los a l'abast de la comunitat educativa. Una empresa tan singular i engrescadora l'ha dut a terme la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals conjuntament amb el Departament d'Educació, que han posat a l'abast les produccions educatives, tant de ràdio com de televisió, en el portal Edu3.cat.

El portal Edu3.cat disposa d'un fons de més de 4000 audiovisuals i un cercador propi que ofereix l'opció de cercar curricularment(cerca avançada) per àrea i nivell. El portal posa a la vostra disposició diverses àrees d'interès per al professorat i serveis en línia.

Així doncs, en aquest mòdul podrem conèixer de prop els diferents portals i treure'n el màxim profit per a la classe de Filosofia i d'altres matèries que puguin ser d'interès tot aportant experiències innovadores i transversals.

D'altra banda, trobem els grans canals de vídeo i publicadors que s'han popularitzat a la xarxa: el fenòmen Yutube, que té una versió per al professorat anomenada Teachertube, i el gegant Google, amb el seu Googlevídeo que el proper gener del 2009 estrenarà un publicador de vídeos i un canal de vídeos educatiu.

I, finalment, les universitats o altres ens amb una clara missió educativa, que han obert canalas audiovisuals per difondre els seus continguts per Internet sense cost per als usuaris.

Us proposem quatre pràctiques per oferir-vos la selecció de recursos audiovisuals digitals, que en aquest moment són rellevants, per tal que us siguin profitosos:

  • Pràctica 3: Filosofia i ràdio: una experiència singular
  • Pràctica 4: Canals numèrics temàtics dins l'àmbit de les Ciències Socials i Filosofia

Bona pràctica!