Mòdul 1: Blocs en clau de Filosofia

Els "blocs" o quaderns de bitàcola són eines d'interès per a la classe de Filosofia o per a les matèries relacionades amb competències ciutadanes i socials. Els motius són diversos i l'explotació didàctica és múltiple, amb metodologies específiques.

En aquest sentit convé tenir present l'actual oferta de blocs, la qual ens proporciona una eina de primer nivell tant per a l'acompanyament de l'estudiant en el seu procés d'aprenentatge com per al mateix professorat, atès que permet encetar propostes educatives diferenciades en el món de la Societat de la Informació.

Apropem-nos als avantatges didàctics i educatius que ens ofereixen els blocs filosòfics per a la nostra àrea de coneixement:

  • Permeten endegar treballs col·laboratius en xarxa.
  • Ofereixen una difusió de les actuacions d'aprenentatge més enllà de l'aula.
  • Faciliten la participació del grup i de la comunitat educativa.

En aquest mòdul es proposa la creació de blocs educatius integrats a l'aprenentatge de la Filosofia i s'ofereixen propostes per al seu ús. Es realitza una recerca proactiva per a l'aplicació didàctica dels blocs a l'aula adreçada al Batxillerat i que pot ser aplicada als darrers cursos d'ESO. La proposta proactiva avança amb indicadors específics d'aprenentatge per a l'esmentada àrea de coneixement.

Una de les fites principals d'aquest material és la interacció amb l'alumnat i el treball dins d'un grup classe com a comunitat de recerca.

La blocosfera ha tingut un creixement exponencial en els darrers anys. La seva introducció en el món educatiu i en sectors de coneixement especialitzats afegeix canals de comunicació i de difusió a nivell global. Aquest fet comunicatiu ofereix oportunitats singulars que posarem a l'abast dels participants del curs.

La Catosfera, és a dir la blocosfera catalana, ha augmentat en qualitat i quantitat en els darrers tres anys. Aquesta dada ens permet contribuir a créixer col·lectivament i a potenciar projectes de Filosofia en xarxa.

Les novetats d'aquest curs inclouen darrers desenvolupaments i aportacions de la xarxa educativa catalana i internacional. La present proposta us ofereix recursos per administrar i crear blocs, per aplicar-ho a les aules en clau col·laborativa i emprar metodologies específiques per als diferents nivells d'aplicació curricular. Cal esmentar que els indicadors d'aprenentatge han de ser una de les principals fites del grup que integri el curs.

El contingut d'aquest mòdul es divideix en cinc pràctiques i dos exercicis. Els participants d'aquesta oferta formativa reben el suport personalitzat d'un tutor del grup. Els integrants del curs poden seguir amb facilitat totes les activitats proposades en cadascuna de les pràctiques. En finalitzar aquest mòdul caldrà lliurar dos exercicis relacionats amb les esmentades pràctiques.

Pràctiques