Finestres actives de GeoGebra en pàgines web. Importació i exportació d'applets.

En les pràctiques anteriors heu vist unes finestres incrustades que contenen construccions fetes amb GeoGebra i que es mantenen actives, de manera que podeu manipular els objectes sense tenir el GeoGebra obert. També heu vist una mostra d'activitats allotjades a la plataforma GeoGebraTube.1)

Qualsevol d'aquestes dues opcions és molt útil per dissenyar activitats i desar-les amb aquest format. En aquesta pràctica, i en la següent d'ampliació veureu com ho podeu fer i, al mòdul 7, farem una ampliació del tema de l'exportació com a pàgina web o HTML.

Importar un applet

Abans, però, us mostrem com importar applets d'una pàgina web.
Com ja hem dit a la pràctica 4, moltes construccions actives us les podeu descarregar amb l'opció que hem afegit als materials "Voleu descarregar-vos aquesta construcció?". Heu de saber, que es poden fer exportacions de les construccions en format HTML i que, si convé, aquestes pàgines web es poden obrir fent-hi doble clic sobre la construcció. A més, al menú fitxer, hi trobeu un comandament que permet obrir applets si es coneix la ubicació de l'applet.

Obre una pàgina web

Exportar un applet

A continuació veureu les dues maneres de compartir les vostres construccions dinàmiques. Només a tall d'exemple, mirarem de mostrar les opcions que permet cadascuna.

  • Al menú Fitxer hi trobareu l'opció Comparteix. Compartir al GeoGebraTube. Amb aquesta opció s'obrirà una finestra del vostre navegador que us demanarà de validar-vos a la plataforma del GeoGebraTube (us podeu crear un usuari o mirar de validar-vos aprofitant les credencials de comptes de Facebook, Twitter, Google o OpenID) i amb un assistent, compartir la vostra construcció amb la comunitat d'usuaris. Les construccions es poden valorar, compartir, agrupar en col·leccions, i moltes altres funcionalitats que anireu veient. Us animen a que hi doneu una ullada a l'adreça http://www.geogebratube.org
  • En canvi, l'exportació d'una construcció a HTML Exportació a HTML us permetria de pujar-la a un espai web que tingueu, o bé tenir una pàgina web en local amb la possibilitat de treballar-hi sense connexió a Internet.

Cal remarcar que algunes de les opcions de l'exportació a HTML poden facilitar moltes accions amb construccions dinàmiques. Les més generals les podreu veure en aquesta pràctica, mentre que algunes altres més avançades les reservem per a la pràctica d'ampliació.

Exportar una construcció interactiva com a pàgina web

  • Recupereu el fitxer Angles que heu desat al final de la pràctica anterior.
  • Accediu al menú Fitxer | Exporta | Construcció interactiva com a pàgina web (html).
  • S'ha obert una finestra nova.
  • A la part superior trobareu dues pestanyes. Corresponen a Compartir al GeoGebraTube i Exportació a HTML. Com ja hem dit la primera permet pujar construccions al GeoGebraTube (és doncs, una altra manera de fer-ho) i d'aquesta opció en parlarem més endavant. Escolliu la segona.
  • Aquí hi podreu entrar el títol, les dades d'autoria i una data.
  • Entreu el títol que voleu que surti a la part superior de la pàgina, per exemple, Paral·leles tallades per una secant.
  • Poseu, si voleu, el vostre nom com a autors o autores i la data.
  • Ara, per tal d'exportar a pàgina web en HTML, assegureu-vos que esteu veient la pestanya adequada: Exporta com a pàgina web i l'opció General.
  • A la casella Text abans de la construcció, podeu entrar un text que presenti l'activitat o que indiqui les instruccions que cal seguir. I de la mateixa manera al Text després de la construcció, podeu incloure-hi algunes qüestions de reflexió, o algun altre text que considereu oportú.

Exportació a pàgina HTML

En aquesta primera prova ja podeu acabar amb l'exportació:

  • Premeu el botó Exporta.
  • Ara heu de triar una carpeta per guardar la importació. Trieu-ne una que estigui buida, o creeu-la si cal. Fixeu-vos bé quina heu triat perquè aviat hi tornarem.

En aquest moment ja s'ha efectuat l'exportació.

El fitxer angles.html és el que executareu per veure la finestra activa incrustada.

Executeu el fitxer angles.html fent doble clic amb el cursor situat a sobre del seu nom. Observeu que s'ha obert un navegador i apareix una pàgina web amb la finestra incrustada que conté l'activitat anterior, el text anterior i el posterior que havíeu introduït. Podeu moure els objectes com ho fèieu en la pràctica anterior per comprovar que la finestra és activa, Per tant, en el vostre navegador hi esteu veient la pàgina web que heu dissenyat amb la finestra de GeoGebra incrustada. Senzill oi?

1) Convé que tingueu present que tots els materials que trobeu o allotgeu al GeoGebraTube, estan subjectes a una llicència Creative Commons del tipus Reconeixement-Compartir Igual http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.ca