Pràctica 4. Més efectes, elements especials i música
Si volem crear altres tipus d'efectes per la nostra presentació trobarem que el sistema que hem fet servir és una mica limitat. Per exemple, un tipus d'efecte molt habitual com pot ser desplaçar la diapositiva actual per descobrir la que hi ha a sota no es pot fer fàcilment amb l'escenari. El problema bàsic es que l'escenari, com ja vam veure, té una serie d'instruccions limitades. Per poder accedir a més possibilitats hem de variar una mica el sistema de treball.
La clau està en considerar les diapositives com vestits d'un objecte o objectes en comptes de fons de l'escenari. En aquest cas podem fer servir instruccions com ara fixar posicions, amagar i mostrar, treballar per capes i fins hi tot mostrar missatges de text. I continuem tenint els mateixos efectes gràfics.
Les diferents "diapositives" de la nostra presentació ara seran vestits d'un objecte. Per fer-ho, anem a la pestanya "Vestits".
En aquesta pràctica hem aprofitat l'escenari per fer una mena de fons comú per a totes les diapositives, que ocuparan només la part central de la pantalla. A la part de dalt hem posat una petita capçalera i a la part de sota una zona reservada pels botons de navegació. Per això les nostres pantalles tenen una alçada de només 240 píxels dels 360 possibles.
La distribució de la pantalla amb una diapositiva que es mou cap a l'esquerra serà la següent:
Per fer aquest efecte hem de col·locar l'objecte el més a la dreta possible i, desprès moure'l cap a l'esquerra. Hauríem de posar la x a 480 però l'Scratch no permet posar objectes totalment a la dreta perquè no desapareguin completament. Abans de canviar de vestit hem de fer una estampació de l'objecte ja que si no ho fem es veuria el fons. Per això fem servir la instrucció "estampa" de la categoria "Llapis". Finalment hem de canviar el vestit; fem servir una variable "Vestit" que canviarem abans de fer l'efecte.
La primera part del codi del nostre efecte seria la següent:
Ara només queda la part de moure l'objecte. Podríem fer-ho repetint unes quantes vegades un canvi de posició de la coordenada x. Però l'Scratch té una instrucció que es "llisca … segons a x: … y: …" de la categoria "Moviment", que ja ens fa la feina. Simplement afegint "llisca 1 segons a x: 0 y: 0" aconseguim l'efecte desitjat. Aquesta instrucció ens dóna la possibilitat de fer efectes en totes les direccions i fins i tot en diagonal. El temps ens permet regular la velocitat de l'efecte. Per al nostre exemple farem servir un valor de 0,8 segons.
El codi dels efectes a la dreta i l'esquerra seria el següent:
Ara que tenim molts efectes disponibles hauríem d'incloure un bloc que ens permeti canviar d'efecte de forma aleatòria cada vegada que canviem de diapositiva. Per fer-ho generem un nombre aleatori amb la instrucció "nombre al atzar entre … i …" de la categoria "Operadors". En aquesta pràctica hem generat 4 efectes, per tant farem un nombre entre 1 i 4. El nombre el guardarem a una variable "NumEfecte" i desprès amb simples comparacions farem un efecte o un altre.
El codi per canviar d'efecte seria el següent:
El codi per canviar de pantalla és molt semblant al de la pràctica anterior. Bàsicament s'ha d'establir el valor de la variable "Vestit" i després enviar el missatge de canviar l'efecte. En el cas del botó "Inici" establim el valor del "Vestit" al primer i ho canviem. Podem aprofitar per inicialitzar posicions o treure efectes gràfics.
El codi del tres botons serà el següent:
Ara que tenim el control de les pantalles, provarem d'afegir elements especials a la nostra presentació. És molt fàcil afegir un objecte extra a una determinada pantalla. Per exemple podem col·locar el gat de l'Scratch que només surti a la segona pantalla. Començarem afegint un nou objecte, el gat de l'Scratch. Farem servir les instruccions "mostra" i "amaga" de la categoria "Aspecte" dintre d'un bloc que comprovi que el vestit sigui el segon.
El codi per controlar aquest element serà el següent:
Per fer un element mes dinàmic hem posat un parell de vestits al gat, que canviem cada 0,2 segons, aconseguint que sembli que el gat camina.
És possible afegir música de fons a la nostra presentació. Ho podem fer a l'escenari o a qualsevol dels nostres objectes. Per incorporar o gravar els nostres sons anem a la pestanya "Sons" . Amb el botó "Importa" podem llegir arxius en format MP3, WAV, AIF i AU. També podem gravar el nostres propis sons fen servir el botó "Grava".
Per activar el so anem a la categoria "Sons" (color rosa) i escollim la instrucció "tocar el so … i espera".
El codi per posar música a tota la presentació podria ser el següent: