Pràctica 1. L'Escenari d'Scratch

L'escenari és el lloc on es col·loquen els diferents objectes de l'Scratch. Podem pensar l'escenari com el full en blanc que anem emplenant o l'indret on es desenvolupa l'acció del nostre programa. L'escenari té unes dimensions de 480 punts d'amplada per 360 d'alçada que s'escriu 480x360. Es fa servir un sistema de coordenades XY on el centre de l'escenari representa el punt 0.

Es podem veure les coordenades del ratolí dins de l'escenari a la dreta de la finestra de l'Scratch entre l'escenari i l'espai pels objectes.

Per fer modificacions a l'escenari premem amb el ratolí sobre la icona de l'escenari situada a l'esquerra de l'espai dels objectes. L'escenari té tres pestanyes semblants a les de qualsevol objecte de l'Scratch: Programes, Fons i Sons. Només varia la de "Fons" en substitució de la de "Vestit". De fet es pot considerar l'escenari com un objecte més amb certes peculiaritats. Si ens fixem en la categoria de moviment veurem que no hi ha cap bloc que es pugui seleccionar. O a la categoria llapis només trobem "esborrar". Altres categories tenen menys blocs que els corresponents amb un objecte normal.

Explorar totes les categories de l'escenari i comparar-les amb les d'un objecte normal, com ara el gat.

És important entendre que l'escenari pot tenir programes, que no és només un objecte fixe que serveix de contenidor. De fet la primera aproximació a fer una presentació serà tan senzilla com canviar el fons de l'escenari.

Per això anem a la pestanya "Fons" de l'escenari. Aquí podem anar afegint totes les pantalles de la nostra presentació fent servir l'opció "Importar". Scratch pot importar imatges en format JPG, BMP, PNG o GIF. Si la imatge és un GIF animat importarà totes les seqüències de l'animació. Si la imatge és més gran de 480x360 l'adaptarà a aquestes dimensions. També podríem dibuixar les nostres pròpies pantalles fent servir el botó "Dibuixa" o qualsevol combinació de les dues tècniques, com ara aprofitar un fons i dibuixar a sobre fen servir el botó "Editar".

Ara només ens falta afegir el codi. Per això anem a la categoria "Aspecte" (color lila) i veiem les instruccions que tenim per manipular el fons. Farem servir "següent fons de pantalla" que va canviant el fons de l'escenari pel següent i quan arriba a l'últim continua pel primer. Si esperem una estona entre "diapositiva" i "diapositiva" i fent això per sempre ja tenim la primera aproximació.

El codi seria el següent:

Hem afegit la peça "canviar el fons a …" emplenant amb el valor del primer fons per començar sempre pel primer.