Què és Scratch?

 • Primer contacte amb l'entorn de programació Scratch.
 • Descàrrega i instal·lació.
 • Scratch en català.

Scratch és un entorn de programació creat al Massachusetts Institute of Technology (MIT) com a resultat de la recerca duta a terme en el Lifelong Kindergarten Group. Hereu directe dels esforços construccionistes (basats en el constructivisme de Piaget) de Seymour Papert amb el LOGO dels anys setanta i vuitanta, aprofita els canvis tecnològics succeïts des d'aleshores per millorar substancialment la interfície de l'entorn per facilitar i fer més atractiva i llaminera la programació d'ordinadors.

Primer, el que haurem de fer és instal·lar el programa. No hi ha cap problema si utilitzeu un Mac, Linux, o fins i tot Windows. Scratch funciona igual de bé en tots tres entorns. De fet, el podeu aconseguir com a paquet d'actualització pel Linkat!

Visitarem http://scratch.mit.edu i arribarem a una plana semblant a aquesta:

Fixeu-vos que teniu encerclat l'enllaç que haureu de seguir per aconseguir l'Scratch. Si feu clic, arribareu a una plana on us demanaran les vostres dades i que podreu omplir, si voleu. Si no ho voleu, no cal fer-ho. N'hi ha prou amb seguir l'enllaç Continue to Scratch download.

Arribareu a la plana següent, on podeu veure encerclats els enllaços a seguir:

Tant en Windows com en Mac (i també en Linux) crea una carpeta amb tot el que cal per executar Scratch, creant enllaços allà on calgui (l'Escriptori en el cas de Windows, la carpeta Aplicacions en un Mac, o en el menú d'aplicacions en Linux).

Un cop instal·lat, heu de tenir una icona amb un gatet com aquest

Finalment, en fer doble-clic sobre la icona del gatet se'ns ha d'obrir el programa Scratch que, si tot ha anat bé, tindrà aquest aspecte:

Si el programa no us surt en català, cap problema! Aneu a la icona del món i trieu el Català.

Ara ja es conserva el llenguatge triat, fins que el torneu a canviar.

Un cop tenim el programa obert, ja heu vist l'aspecte que té, podem distingir diverses parts. A grans trets són:

Podem distingir en funció del color amb que hem envoltat cada zona:

 • Taronja: Les diferents categories de les instruccions.
 • Verd clar: Les instruccions corresponents a la categoria seleccionada
 • Granat: Botons amb diferents opcions
 • Vermell: Escenari on tindran lloc les nostres animacions
 • Marró: Botons per manipular els objectes de l'escenari
 • Verd fosc: Zona d'objectes i fons de l'escenari
 • Blau cel: Característiques de l'objecte triat a la zona d'objectes
 • Blau fosc: Botons diversos (pantalla completa, editor de dibuixos, etc.)
 • Blanc: Zona de programació
 • Rosa: Botons per engegar i aturar l'execució del programa.

No patiu que anirem veient cada una d'aquestes zones amb detall a mida que anem avançant. Aquest resum l'hem fet perquè l'entorn us resulti una mica menys misteriós.

Scratch és un fenomen internacional. Qualsevol programa que feu en aquest entorn el podeu compartir amb la resta del món només prement el botó

Un cop fet això el programa portarà el vostre projecte Scratch al vostre compte ubicat al MIT. Obrir un compte al MIT és molt senzill. Us podeu registrar des del lloc web

o bé la primera vegada que premeu 'comparteix' us donarà l'opció de donar-vos d'alta

Quants projectes hi ha registrats a dia d'avui (quan escric això, novembre de 2009)? Fixeu-vos (i sorpreneu-vos!)

Més de sis-cents mil projectes fets per gent de tot el món!! Penseu que tots i cadascun d'aquests projectes poden ser descarregats, executats, analitzats i modificats per vosaltres mateixos.

Voleu veure quina pinta té un programa fet i acabat? Encara que sigui només per satisfer la curiositat, triarem un dels jocs que acompanyen Scratch. No cal instal·lar res, ja ve per defecte. Fixem-nos en el menú de botons envoltat amb el color granat a la figura anterior. Triem l'opció obre del menú Fitxer

i després de triar Exemples obtenim la finestra següent:

Ara triem Games

i desprès PacMan

I ja podeu jugar a (una versió molt senzilla del) PacMan de tota la vida! Amb la bandereta verda per engegar el joc i el botó vermell per aturar

podeu passar una bona estona

Fixeu-vos un moment en totes les regions en les que abans hem posat èmfasi, quin aspecte tenen ara que hi ha un programa carregat? Les categories de les instruccions i les instruccions no són pas diferents, però a la zona de programació hi ha un, o més, programes; a la figura veiem un tros del programa associat al comecocos, seleccionat a la zona d'objectes. També cal destacar com el fons de l'escenari no és blanc (podem posar-hi allò que vulguem!) i tot el joc es desenvolupa a l'escenari. Això serà sempre així. Els nostres programes manipularan objectes que tindran com a espai d'actuació l'escenari. Allà podran interaccionar amb altres objectes.

Evidentment no volem que entengueu això ara mateix!!. Això ha estat un tast del que sereu capaços de fer un cop hagueu acabat el curs. El límit? La vostra imaginació…