Wink

Wink (http://www.debugmode.com/wink/) és un programa que es pot instal·lar tant en sistemes Windows com en sistemes Linux i que és molt útil per tal de realitzar videotutorials, on, a més de les captures de pantalla, es poden afegir textos explicatius, sons, botons de control… i aconseguir videotutorials molt complets. Es pot descarregar des de l'adreça http://www.debugmode.com/wink/download.php. Com a resultat s'obtenen arxius en format flash (.swf) preferentment.

Instal·lació sota entorns Windows

El primer pas és descarregar-se el programa des de l'adreça http://www.debugmode.com/wink/download.php. L'arxiu que us descarregueu és un fitxer comprimit que podeu desar-vos a l'escriptori, perquè un cop realitzada la instal·lació ja el podreu esborrar.

Fent clic amb el botó de la dreta sobre el paquet comprimit extraurem l'executable:

Feu doble clic sobre aquest el fitxet i s'inicia la instal·lació, que es realitza de forma ràpida i còmoda. Heu de configurar poques coses durant el procés: acceptar el tipus de llicència, decidir en quin directori voleu que s'instal·li el programa (podeu deixar per defecte el que apareix), decidir si voleu que es creï una carpeta amb el programa dins el menú Inici i si voleu que en acabar s'obri o no el fitxer Readme.

Una vegada acabada la instal·lació, podeu iniciar-lo des de Inici > Tots els Programes > Debugmode > Wink > Wink. L'altra possibilitat és engegar-lo des de l'accés directe que s'hagi creat sobre l'escriptori (en el supòsit que no haguéssiu fet cap canvi durant el procés d'instal·lació). Una de les primeres coses que podeu fer serà canviar l'idioma de la interfície:

Instal·lació a la Linkat

Obtindreu la versió del programa per a Linux a l'adreça http://www.debugmode.com/wink/download.php. Wink forma part de la versió Linkat 2.0 i, per tant, el procés d'instal·lació us el podeu estalviar.

Si, tanmateix, us calgués instal·lar-lo, el procés és molt senzill. Només cal descarregar el paquet i, una vegada el tingueu, des de la consola i amb mode superusuari, executar el fitxer installer.sh amb la comanda ./installer.sh . El procés s'iniciarà de forma automàtica i ens demanarà sota quin directori volem realitzar la instal·lació. Podeu deixar-ho tal i com ens proposa.

Wink requereix GTK 2.4 o superior. L'instal·lador no crea cap tipus d'accés directe al programa. Si voleu dreceres, les haureu de crear vosaltres mateixos. Per tal de conèixer altres aspectes, s'aconsella llegir el fitxer readme.txt que hi ha al directori de Wink una vegada ja l'hàgiu instal·lat.

Si teniu la tecla NumLock activada, el control de l'enregistrament mitjançant l'ús de les tecles no ens funcionarà (en entorns Linux). Cal assegurar-se que NumLock no estigui activat durant la captura.

Com funciona el Wink?

Quan inicieu el Wink, podeu fer-ho de dues formes diferents. La primera és que s'iniciï sense cap projecte (succeirà la primera vegada que l'engegueu); la segona opció és que s'iniciï carregant el darrer projecte en el qual estàvem treballant.

Aquesta opció es controla des de Archivo > Preferencias:

Des d'aquest quadre també podeu controlar altres opcions. Tal vegada la més interessant sigui canviar les tecles "hotkeys" amb què podeu controlar l'enregistrament, fer-hi pauses i aturar-lo. El programa ja us proposa unes combinacions de tecles (hotkeys) predeterminades, però, si ho desitgeu, les podeu canviar al vostre gust. Per tal d'iniciar un nou projecte, haureu d'anar a Archivo > Nuevo i, tot seguit, apareixerà aquesta pantalla:

En aquest cas, allò més important de comentar és que hi ha la possibilitat d'enregistrar so a mesura que feu les captures de pantalla i, també, que es pot escollir entre capturar la pantalla completa o només una àrea determinada, especificant els píxels d'inici de marc (començant per la part superior esquerra del rectangle que delimita l'àrea a capturar) i posant les coordenades del píxel corresponent al vèrtex inferior dret del rectangle.

Aquest recurs va molt bé quan vulgueu mostrar alguna acció que està passant en una part en concret de la pantalla. Podeu saber o delimitar les coordenades dels vèrtexs del rectangle que limita l'àrea a enregistrar si feu una captura de pantalla i l'obriu amb el GIMP. En cas que només vulgueu capturar una àrea en concret, us heu d'assegurar que tot allò que vulgueu mostrar o enregistrar hi succeeix.

Podeu fer que s'activi l'opció de captura dirigida amb cada clic del ratolí o en pressionar una tecla. Fent OK passem a la segona pantalla de l'assistent:

Aquí informa de les diferents combinacions de tecles (hotkeys) que heu de fer servir per fer les captures:

  • Pause: cada cop que premeu aquesta tecla es realitza una fotografia instantània de la pantalla
  • Shift + Pause: per iniciar les captures de pantalla per temps. En prémer aquesta combinació de tecles, tot el que vagi succeint a la pantalla s'anirà enregistrant. L'enregistrament s'aturarà quan tornem a prémer la mateixa combinació. Si cal, es pot continuar amb l'enregistrament i aturar-lo tantes vegades com us sigui necessari.
  • Alt + Pause: per iniciar i aturar les captures dirigides. El programa detectarà cada cop que fem un clic amb el ratolí o premem una tecla i ho anirà enregistrant. Cal dir que aquesta opció no està disponible a la versió de Wink per a entorns Linux.

Per començar, allò més adient és fer servir només el Pause (pantalla a pantalla). Si voleu fer servir les altres dues opcions, cal que assageu de forma prèvia allò que vulgueu mostrar i ho tingueu bastant sistematitzat, ja que per poc que trigueu, els arxius es fan molt voluminosos ràpidament.

Per tal de familiaritzar-vos amb el programa i controlar millor tot el procés, només treballarem amb captures de pantalla (primera opció).

Quan estigueu preparats, feu clic a la icona Minimizar, s'ocultarà el Wink i només veureu una petita icona al costat del rellotge de la barra de tasques:

A partir d'aquí, ja podeu anar fent les captures de pantalla (a cada pas del procés que vulgueu mostrar, aneu prement Pause). En acabar, fent dos clics sobre aquesta petita icona, apareixerà la pantalla de l'assistent informant-vos de les captures que heu fet. Seleccionant l'opció Finalizar, acabeu el procés de captura.

A partir d'aquí s'obre la interfície de treball del Wink amb les diferents captures que heu realitzat i on podeu distingir les àrees següents:

  • 1. Correspon a la barra de menús del programa.
  • 2. És on es mira la captura de pantalla que heu seleccionat i sobre la qual s'està treballant.
  • 3. És on podem veure les diferents captures que heu anat realitzant. Aquella que seleccioneu és la que es veu a mida ampliat dins l'àrea 2.
  • 4. En aquesta part és on es troben els diferents complements que podeu afegir a cada captura de pantalla.

Per començar, les opcions que us poden resultar més interessants poden ser "Seleccionar una forma predeterminada", per si voleu marcar alguna part en especial d'una imatge:

o "Añadir un cuadro de Texto", per tal d'afegir comentaris que complementen allò que s'està veient:

Hi ha diferents formes i colors on podeu escollir. Ens centrem un poc més en els "quadres de text". En inserir-ne un, apareixerà el quadre seleccionat i preparat perquè l'ompliu de text, amb els comandaments per triar el tipus de lletra, mida, color… i dins d'un marc del qual podeu variar les dimensions segons us convingui:

Una vegada ja l'hem omplert de contingut, fent-hi clic al damunt, podeu modificar-ne totes les propietats de nou, mitjançant els controls que apareixen al menú dret:

És així com anireu afegint explicacions a cadascuna de les vostres captures. A més, podeu anar decidint el temps que vulgueu que trigui a succeir-se la imatge següent, pausant o accelerant d'aquesta manera la reproducció (el temps d'exposició de cada imatge és independent de les altres):

Donat que es tracta d'un procés que duu el seu temps, és bo anar guardant cada poc temps allò que hem fet. En general, ara que estem desenvolupant el projecte, ho guardarem com a un projecte o arxiu de Wink; en acabar, tal i com es veu a la imatge, ho podem exportar a altres formats si cal:

De vegades ens pot interessar eliminar una part (sempre la mateixa) de les diferents captures. Si inicialment no hem delimitat l'àrea a capturar, sempre ho podem solucionar a posteriori amb l'opció Proyecto > Recortar Todos los frames:

Així, en aquest exemple, hem eliminat la barra de tasques de totes les imatges.

Cal dir que totes aquestes operacions es realitzen sobre un projecte, encara no tenim el vídeo. Per veure el resultat cal generar-lo (Generar) i després visionar el resultat (Ver resultado generado):

Allò que és important guardar, treballar i millorar és el projecte. El vídeo es pot generar i visionar totes les vegades que calgui (incloent les fases intermitges en les que encara estem elaborant el tutorial) per tal d'anar-nos fent a la idea de com va quedant. Això sí, sempre hem de seguir aquesta seqüència de treball: projecte > guardar canvis sobre el projecte > generar vídeo > visionar vídeo .

Ja tenim el videotutorial !!! I ara ?

Per cada vídeotutorial que elaborem, obtindrem un grup de tres fitxers: el fitxer propi de Wink i on es detalla el projecte amb totes les seves característiques, un fitxer de flash on es troba el resultat final del nostre treball, i un fitxer .htm que és el que s'executa i inicia la reproducció del fitxer flash:

Per una banda ens hem de guardar el fitxer del projecte de Wink per tal de tenir-lo sempre a l'abast en cas que vulguem afegir alguna modificació, i per l'altra banda els altres dos fitxers (flash i htm) són els que haurem de posar a disposició de qui vulgui consultar el tutorial.

Per tal de fer-los accessibles necessitem poder-los pujar a un servei d'hospedatge web (les alternatives poden anar des de pujar-los a algun servei de les característiques de Esnips, http://www.esnips.com ,fins a incorporar-los dins un blog o una wiki).

Quan algú accedeixi al vídeotutorial aquest s'iniciarà de forma automàtica, si bé, es pot anar pausant i reiniciant amb el control que hi ha a la part inferior del vídeo:

Quan carreguem el fitxer a Esnips veurem que aquest li assigna una URL de l'estil http://www.esnips.com/doc/91f0b74f-6663-4cdf-a534-7b4baef54b67/retall (és un exemple, no existeix realment), i aquesta és la que s'utilitzar per fer-hi l'enllaç corresponent.

Si enregistrem tota la pantalla, per tal que es pugui visualitzar bé, caldrà reproduir-ho a pantalla completa. Esnips no té aquesta opció, però ens podem descarregar el fitxer en el nostre ordinador i poder-ho visionar a tamany complet.

Contrast. Feu una aportació en el vostre ePortafoli, explicant quines són les idees que us han semblat més rellevants a partir dels continguts del Mòdul 6, vistos fins a aquest moment, i referents a les videopresentacions i les seves possibilitats d'ús dins el món de l'educació.