Podcàsting

pesols_en_vaina.jpgEl podcàsting consisteix a crear arxius de so (generalment en ogg o mp3) i distribuir-los mitjançant un arxiu RSS de manera que permet subscriure-s'hi i utilitzar un programa que el descarregui perquè l'usuari l'escolti en el moment que vulgui, generalment en un reproductor portàtil.

L'origen del nom no està clar del tot, però és evident que està format per la fusió de pod i cast/casting. Pel que fa a pod es suggereixen diversos orígens:

  • beina o embolcall en anglès s'anomena pod
  • altres diuen que són les inicials de public on demand
  • i altres simplement ho associen a l'iPOD

Mentre que el terme cast/casting, té un origen més clar: del //broadcast// anglès.

Bàsicament allò que es fa és subscriure's a un canal de continguts audiovisuals, de manera que cada vegada que hi hagi un arxiu audiovisual nou, el nostre programa ho detectarà i el descarregarà al nostre ordinador perquè, a continuació, es descarregui al nostre reproductor MP3. Tal i com ja s'ha comentat, cal aclarir que en aquest cas el terme subscripció simplement fa referència a enllaçar amb la pàgina que ofereix els continguts, no té el sentit de rebre periòdicament algun producte a canvi d'una quota monetària.

Aclarint termes:

  • Podcasting és la tecnología que permet enviar arxius mitjançant RSS.
  • Podcaster és aquella persona que produeix els fitxers.
  • Podcast és el fitxer de ràdio, de so o de vídeo destinat a la difusió per podcàsting, és a dir, el canal de comunicació.

A EL PAIS hi ha una animació que il·lustra el procés.

Què ens aporta el podcàsting? Sobretot, poder decidir què volem escoltar i quan ho volem escoltar. Un cop més, la possibilitat de personalitzar la informació que rebem. Encara que es perdi la frescor del directe, el joc que dóna aquest poder de decisió, el fa molt atractiu per a l'usuari/ària final.

Per tant, allò que us cal per gaudir plenament del podcàsting és:

  • saber produir enregistraments digitals,
  • disposar d'un lloc on poder-los posar a disposició dels usuaris,
  • descarregar aquells que ens interessi escoltar.

1r pas: enregistrar

Per tal de realitzar enregistraments podeu escollir entre dues opcions: fer l'enregistrament mitjançant un programa instal·lat al vostre ordinador o fer l'enregistrament utilitzant alguna de les aplicacions web que hi ha disponibles a la xarxa.

audacity_200.jpg

Si escollim la primera opció, el programa que més s'utilitza per a aquest fi és l'Audacity. Es tracta d'un programa lliure, de codi obert, i que es pot obtenir a l'adreça http://audacity.sourceforge.net/. Bàsicament, el que cal és, descarregar-lo, instal·lar-lo, familiaritzar-se un poc amb el seu entorn i començar a enregistrar. Atès que tot aquest procés ja es troba descrit en altres materials del Departament d'Educació, allò més adient, serà visitar el lloc concret on es descriu tot el procés.

  • Tractament del so digital: és el mòdul 3 d'un conjunt de manuals de formació general sobre Eines bàsiques multimèdia
  • Instal·lació de l'Audacity, primers enregistraments i edició de so digital: aquests apartats es troben detallats a la pràctica 3 i pràctica 4 en concret, tot i que les altres informacions que hi ha a la resta del mòdul també són interessants de consultar, sobretot si ens estem iniciant en aquest món de l'àudio digital.

En el cas que desitgem realitzar un enregistrament des d'un servei web, en tenim molts i diversos a l'abast. En aquest cas un bon exemple és l'http://www.podomatic.com/. El seu funcionament també es troba descrit a la pràctica 4 de Podcast que es va realitzar a la Jornada Tècnica d'Audiovisuals el curs 06/07.

Deixar els arxius de so a disposició dels usuaris

Aquí les alternatives també són diverses. Per una banda, hi ha diversos serveis web que ofereixen la possibilitat d'enregistrar i posar a disposició dels usuaris els diversos arxius de so que anem produint. Alguns d'ells són Clickcaster o Podomatic. Tots aquests serveis els podeu trobar descrits als materials de la Jornada Tècnica d'Audiovisuals. Pràctica 3 i Pràctica 4.

Nosaltres ens fixarem més en Esnips (http://www.esnips.com) Esnips és un servei web molt interessant ja que ofereix moltes prestacions als usuaris. Ens fixarem un poc en les que corresponen al tema que estem tractant: emmagatzematge d'arxius sonors digitals. Tot i així, els usuaris tenen a disposició un compte amb 5 GB de capacitat per deixar-hi qualsevol tipus d'arxiu. També ofereix la possibilitat de fer enregistraments des de micròfon (so) o càmera (vídeo), però tot això es deixa per als que tinguin més ganes d'explorar-ne les possibilitats. Centrem-nos en com ho podem fer per posar un enregistrament a disposició de qui el vulgui escoltar.

Recordeu que partim del supòsit bàsic que ja disposeu del fitxer de so i que també teniu creat un compte d'usuari a Esnips. Quan correspongui, se us facilitaran les dades d'accés al compte compartit d'Esnips que utilitzareu durant la formació. Així que el primer que caldrà serà identificar-vos-hi (Sing in, part superior dreta). El primer cop, ens apareixeran tres opcions: crear una carpeta d'accés públic, pujar un fitxer o instal·lar-vos la barra d'eines d'Esnips. En aquest exemple creem una carpeta d'accés públic amb el nom atallada-enregistraments: Un cop l'hem creat els arxius que hi posem seran accessibles per tothom des de l'adreça http://www.esnips.com/web/atallada-enregistraments/ tal i com es veu en la imatge superior. També podem observar al menú de la dreta una gran quantitat d'opcions. Cal destacar la possibilitat de fer enregistraments de so i d'imatge i el canal RSS. Ara, però, anem a pujar-hi un fitxer de so. Per pujar-l'hi, primer, hem de cercar-lo a la nostra màquina local, i, un cop seleccionat, li podem posar un nom, descripció i etiquetes al nostre gust: Ja podem iniciar la càrrega del fitxer. Cal tenir en compte que la finestra de càrrega no s'ha de tancar ni navegar enrere, o el procés de càrrega s'interromprà. La mida màxima del fitxer que podem pujar és de 100 MB i, si està comprimit, de 50 MB. Depenent de la mida del fitxer i de la capacitat de connexió a Internet, el procés tardarà una estona o … uns minuts: Quan ja s'ha acabat la pujada, es pot veure que la carpeta d'accés públic ja disposa del fitxer al seu interior. Si fem clic sobre la carpeta, accedim al seu contingut i, fent clic sobre el fitxer, podem escoltar-lo: Per altra banda, seleccionant l'opció MP3 Widgets, podem accedir a un bonic reproductor personalitzable i al codi per inserir-lo en qualsevol lloc web. A més, com que el fitxer de so l'hem posat en una carpeta d'accés públic, es pot accedir al seu contingut a través de l'adreça http://www.esnips.com/web/atallada-enregistraments/ .

Encara hi ha una altra opció molt a tenir en compte a l'hora d'hostatjar un fitxer de so. Consisteix a pujar-lo i integrar-lo dins la mateixa plataforma que utilitzem com a eina educativa. És a dir, pujar-lo al bloc o wiki que utilitzem normalment. Segurament pot resultar l'opció més recomanable, però, cal tenir present que com més fitxers anem pujant, més espai propi estem consumint i, per tant, abans excedirem la quota assignada. Aquest opció ja la veurem als mòduls següents. Ara només cal conèixer-la i prou.

Descarregar els àudios que ens interessa escoltar

En aquest apartat, estem jugant un rol diferent del dels dos apartats anteriors, on produíem i posàvem a disposició dels usuaris finals arxius de so. Ara ens situem en el paper de clients, interessats a escoltar o descarregar-nos aquells arxius de so que són del nostre gust.

Descriurem tres possibles situacions.

La primera consisteix a disposar d'algun servei com Esnips (http://www.esnips.com/), en el qual haguéssim creat un canal o carpeta d'accés públic com hem fet a http://www.esnips.com/web/atallada-enregistraments/ . Si disposa d'un canal RSS, com en aquest cas, podem subscriure'ns-hi i ja anirem rebent les diferents actualitzacions. I, si a més podem rebre comentaris en forma de text, so o vídeo, disposarem d'una opció molt interessant i a tenir en compte.

Una segona possibilitat és que s'obri quan aquests àudios es troben integrats dins un bloc. Atès que el bloc té la possibilitat de subscriure-s'hi, només ens caldrà localitzar el canal de subscripció i, a mesura que s'hi vagin publicant continguts, el nostre lector ja els hi anirà afegint. Entre ells, els continguts d'àudio.

Una tercera opció està molt orientada al cas que volguéssim descarregar-nos o subscriure'ns a un canal exclusivament d'àudio. És a dir, exclusivament arxius de so. Segurament, que us vindrà al cap la imatge d'una emissora de ràdio. Efectivament, aquest és el camí on trobem moltes de les emissores convencionals. A més de tenir l'emissió en directe, podem accedir als seus continguts enregistrats i disponibles a través del web:

Aquests només són alguns dels exemples. Els canals d'informació es poden agregar a qualsevol lector o agregador de canals com els que hem estat veient anteriorment. Així cada dia podem sentir aquells programes o seccions que més ens agradin i ens convinguin. I per si això fos poca cosa, aquests arxius de so es poden descarregar a l'ordinador, com qualsevol arxiu més. A partir d'aquí ens els podem posar dins un reproductor MP3 i emportar allà on vulguem.

itunes_logo150.jpgTambé hi ha uns programes específics per sindicar-se a aquest tipus de canals. Cal dir que es tracten de programes que s'instal·len a l'ordinador i que, a partir de les subscripcions que anem fent, ens faciliten la construcció de la nostra pròpia emissora a mida. El més conegut és l'iTunes d'Apple. Es pot descarregar des del seu portal i a la majoria de llocs que ofereixen enregistraments, ja hi ha instruccions precises sobre com s'hi poden anar afegint les subscripcions. Només com a exemple al web de RAC 1 hi ha un vídeo demostratiu.

iTunes té la limitació que no està disponible per a sistemes operatius Linux. Però Amarok ha estat creat per tal que els usuaris de sistemes operatius Linux no hagin de prescindir d'aquests possibilitats tecnològiques.




Arribats a aquest punt, amb tota seguretat, ja haureu descobert el gran potencial didàctic que té aquesta tecnologia. Hi haurà algunes matèries on hi veieu una aplicació més clara que en altres, però, al cap i a la fi i d'una o altra manera, des de qualsevol matèria podem imaginar, dissenyar, inventar activitats que en facin ús.