Una alternativa a la sindicació en local (a partir d'un programa instal·lat a l'ordinador i que descarrega els canals de forma anàloga a com ho faria un programa per gestionar correu) és la sindicació a partir d'eines que hi ha disponibles a la Xarxa.

Aquesta opció cal tenir-la molt en compte, ja que, cada vegada més, disposem de nombrosos recursos a la Xarxa que poden facilitar l'emmagatzematge de la informació i alliberar de càrregues el nostre disc dur local, fet que representa un gran avantatge perquè, a l'hora d'obtenir o treballar amb els vostres fitxers, només cal un ordinador connectat a Internet.

Penseu en el correu. Us el podem descarregar amb un programa de gestió de correu tipus Thunderbird o Outlook, però si s'espatlla el vostre ordinador…. perdreu els vostres missatges!!! i la vostra col·lecció de contactes!!! Mentre que, si no el descarregueu i l'aneu consultant via web, la informació sempre està disponible. Només us caldrà un ordinador connectat a Internet per accedir-hi. El mateix us pot passar amb les vostres sindicacions. Si les gestioneu a partir d'un programa instal·lat a l'ordinador, davant qualsevol incidència, correu el risc de perdre, oblidar o no recordar de forma completa la relació de llocs sindicats i els articles que més us hagin agradat. En aquest cas, és molt interessant poder disposar d'un servei web, disponible a la Xarxa, on tingueu agregades les vostres sindicacions, per consultar-les des d'on vulgueu i des de l'ordinador que més us convingui.

Google Reader

Google, a més de ser el cercador d'informació més utilitzat a Internet, destaca en els últims temps per haver fet una aposta decidida orientada a oferir serveis als seus usuaris, amb una clara orientació: els serveis s'ofereixen a través de llocs web. Per accedir-hi, només cal conèixer l'adreça on trobar-los i disposar d'un usuari o un compte de correu de gmail. Google Reader (http://www.google.es/reader) és el lector de RSS que ofereix Google als seus usuaris. Recordeu que tots els serveis gmail estan sota jurisdicció dels EUA i que la contrapartida a la gratuïtat amb què s'ofereixen és la lectura robotitzada de tots els materials que hi hostatgeu per tal d'introduir-hi publicitat personalitzada.

Una vegada som a la pàgina ens identifiquem amb el nom d'usuari i contrasenya de Gmail.

entrada1.jpg

Segurament, el navegador us preguntarà si voleu desar el vostre nom d'usuari i contrasenya en memòria. Si esteu utilitzant un ordinador compartit amb més gent, us aconsellem vivament que NO l'hi deseu com a mesura de seguretat. També cal assegurar-se que el vostre navegador accepti galetes, o almenys, que li deixem acceptar les d'aquest lloc. Una vegada dintre veurem una pantalla com la següent

dins1.jpg

Al principi, no tindrem cap sindicació afegida. Ara veurem com funciona la subscripció. Practiqueu subscrivint-vos a un parell de blocs.

ButlleTIC, publicació periòdica del Servei de Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que pretén informar i orientar el professorat de l’ensenyament no universitari sobre recursos didàctics presents a la xarxa, que es troba a l'adreça http://phobos.xtec.cat/butlletic/ .

A la part inferior del bloc (al menú de la dreta), veureu que apareix la icona i/o text de sindicació. Una de les maneres de subscriure-us al canal d'informació és fer clic amb el botó dret del ratolí quan siguem sobre la icona/text i seleccionar l'opció Copia l'enllaç. Aquesta ubicació o adreça de sindicació és la que heu d'afegir al vostre lector (Reader). Cal tenir en compte que les icones/text de sindicació no sempre són iguals, encara que, a la fi, totes s'assemblen.

Ara, aneu a l'entorn del Google Reader i afegiu-hi aquesta sindicació. Només cal enganxar-hi aquesta adreça que acabeu de copiar.

De les TIC a les TAC (http://ticotac.blogspot.com/). Bloc de Jordi Vivancos i Martí.

vivancos1.jpg vivancos2.jpg

En aquest cas el procés és molt similar. L'única cosa que veiem diferent és que disposa d'una icona de sindicació específica per a Bloglines. Així, aquelles persones que tenen compte a Bloglines encara ho tenen més fàcil, si pot ser, el procés de sindicació.

Una vegada els hàgiu agregat, veureu que Google Reader ja ha carregat els articles que hi ha publicats. En negreta i entre parèntesis, us marca els articles nous que ha carregat i que vosaltres encara no heu visualitzat.

En agregar les adreces dels canals d'informació, veureu que l'entorn detecta els darrers articles que s'hi han publicat. En cas que tingueu articles pendents de llegir o visualitzar, us ho marca amb negreta i un nombre que indica la quantitat d'articles nous. Veureu alguna cosa semblant a això:

Una vegada arribats a aquest punt, per personalitzar-vos-ho tot encara més, cal que ens fixeu en les diverses possibilitats que teniu al vostre abast. Per una part, cada article té unes icones amb les següents opcions:

Totes elles prou evidents: marcar-lo amb una estrella, compartir-lo amb algú més, enviar-lo per correu, marcar-lo com a llegit i etiquetar-lo.

menu1.jpg

També cal investigar amb les opcions que ens ofereix el menú superior de l'esquerra, ja per ell mateix, prou evident. També us convé fixar-vos en les dues o tres pestanyes que hi ha a la part superior dreta i que us permetran ordenar les entrades per joventut o longevitat dels articles o, fins i tot, veure'ls en format reduït o ampliat.

lectures3.jpg

Per últim, gairebé dalt de tot de la pàgina web, apareixen algunes opcions per personalitzar-vos un poc més l'entorn. La més important de totes és Settings.

menu2.jpg

Aquí accedireu a més possibilitats encara. La més interessant de totes és la possibilitat de crear carpetes per tal de classificar les vostres sindicacions a partir dels vostres interessos o preferències.

opcions.jpg

Bloglines

Bloglines (http://www.bloglines.com) és un altre agregador de canals d'informació en línia. Per poder-lo utilitzar només us cal estar donats d'alta al servei. Podeu fer servir, si ho desitgeu, el mateix compte de correu que heu fet servir per al Goodle Reader. Una vegada us hi donem d'alta, rebreu un correu per tal de conformar el servei.

Bloglines ofereix altres serveis a més d'aquest (com per exemple la possibilitat de crear-nos un bloc). A títol personal, si us agrada, podeu optar-hi. Ara bé, pel treball escolar l'opció que us recomanem és obrir-vos-en un a través de l'aplicatiu XTECBlocs (http://blocs.xtec.cat), ja que així les dades i les feines que hi dugueu a terme estaran hostatjades en un servidors sota legislació espanyola. Així mateix, estarà garantida la traducció de l'aplicació al català.

Ara ens centrarem especialment en les funcions bàsiques que hi ha disponibles pel que fa a lector de canals d'informació. Així que treballarem sobre la pestanya Canales.

Aquí les tres alternatives que hi ha són: afegir, editar i escollir les opcions del canal. En cas que vulguem afegir un nou canal de subscripció, ens apareixerà una caixa de text on haureu de posar l'adreça URL del canal.

Amb l'opció Editar podeu organitzar-vos els diferents canals en carpetes, segons temàtica, importància, etc. i també es pot determinar la forma en què s'anirà endreçant la informació rebuda.

Cal parar molta atenció a la possibilitat d'importar o exportar les vostres subscripcions. Pot resultar molt interessant en el cas que us "mudeu" d'un sistema o lector de canals a un altre, ja que us estalviarà feina de tornar a introduir les vostres subscripcions. Aquest procés d'importació/exportació es realitza amb la creació d'un petit fitxer que és el que conté tota la informació dels canals als quals esteu subscrits. Aquest fitxer és el que cal obtenir del lector que abandoneu i incorporar-lo al lector que vulgueu usar de forma regular.

El canal també disposa d'un seguit de paràmetres que es poden personalitzar:

Per poc que busquem, a la Xarxa, podem trobar diversos llocs per tal d'obtenir més informació sobre l'ús de l'eina en concret, com per exemple, aquest tutorial o la mateixa pàgina d'ajuda de Bloglines.

Contrast. Feu una aportació en el vostre ePortafoli, explicant quines són les idees que us han semblat més rellevants a partir dels continguts del Mòdul vistos fins a aquest moment. Quines possibilitats li veieu al sistema de sindicacions en educació?.