En aquesta pràctica, veurem algunes de les diverses possibilitats que tenim a l'abast per poder descarregar subscripcions via RSS al vostre ordinador, de forma local. És a dir, us descarregareu o més ben dit, rebreu periòdicament les diverses actualitzacions de les pàgines a les quals us subscrigueu, a través d'un programa instal·lat al vostre ordinador.

Hi ha diversos programes que poden realitzar aquesta funció. Alguns són específics del sistema operatiu que utilitzem (Linux, Mac, Windows, …), però en aquest cas, farem menció d'aquells que, bé perquè són multiplataforma, bé perquè estan a l'abast de tots els usuaris, es poden considerar com veritables alternatives on escollir. Així, una vegada les conegueu, podreu escollir aquella opció que més satisfaci les vostres necessitats.

Es proposen els programes següents:

  • Thunderbird
  • Mozilla Firefox

Mozilla Thunderbird

thunderbird.jpeg El Mozilla Thunderbird és un client de correu electrònic de codi obert distribuït per la Fundació Mozilla i procedent del projecte Mozilla. Aquest és una evolució d'execució més lleugera del Mozilla, però dedicada primordialment al correu electrònic, als grups de discussió i als canals RSS.(via Wiquipèdia ).

Així que teniu a l'abast un programa magnífic per gestionar el vostre correu i, al mateix temps, gestionar també els vostres canals d'informació. Per si no n'hi hagués prou, com que és programari lliure, el podem descarregar directament des de:

Dins del catàleg de cursos telemàtics d'XTEC, n'hi ha un, el D34 Introducció al Programari Lliure on s'explica com instal·lar i configurar el Thunderbird:

  • Mòdul 1 - Pràctica 3 on s'explica com descarregar, instal·lar i configurar el compte de correu.
  • Mòdul1 - Pràctica 4 on s'explica com es fa per controlar el correu brossa, fer filtres de missatges, afegir-hi extensions …

També està explicat com es fan les subscripcions RSS. Atès que no es tracta d'anar repetint la informació, us remetem directament a la visita de les dues pràctiques (mòdul 1, pràctiques 3 i 4 del curs telemàtic D34) a què hem fet referència, per tal que porteu a terme la instal·lació del Thunderbird.

Mozilla Firefox

firefox-logo.jpg Una altra possibilitat de realitzar subscripcions de forma local al vostre ordinador és mitjançant el navegador Mozilla Firefox.

Firefox és un navegador que es pot fer servir amb diversos sistemes operatius. És programari lliure i de codi obert, cosa que fa que tingui una gran quantitat d'extensions i opcions de personalització, ja que els diferents desenvolupadors que hi ha al món poden anar desenvolupant aplicacions i utilitats. Dins el curs telemàtic d'XTEC D34, també hi podem trobar algunes pràctiques al voltant del Firefox: descàrrega, instal·lació, configuració bàsica, com afegir-hi extensions…

En concret, les pràctiques que hi fan referència són:

  • Mòdul 1 - Pràctica 1: explica com descarregar i instal·lar el Firefox, i opcions bàsiques de configuració i navegació.
  • Mòdul 1 - Pràctica 2: s'explica com afegir-hi extensions, com personalitzar-se el tema, com gestionar les adreces d'interès o fins i tot com realitzar subscripcions RSS.

Com acostuma a passar, cadascuna de les tres opcions tindrà les seves mancances i els seus punts forts, encara que això dependrà molt de cada persona en concret i de les necessitats que pugui tenir. Per tant, sou vosaltres qui us haureu de decantar per un sistema o per un altre. Abans de decidir-vos, uns consells:

  • abans de prendre una decisió és bo passar per una fase d'experimentació, escrutant el grau de satisfacció que obtingueu de cadascun dels sistemes;
  • els lectors de canals d'informació acostumen a tenir l'opció de importar/exportar llistes de canals, de manera que en el moment en que decidiu migrar d'un sistema a un altre, el traspàs d'informació resulta senzill;
  • és aconsellable no fer ús de més d'un lector al mateix temps, ja que és millor tenir la informació concentrada en un sol lloc i des d'allí anar-la consultant: fer servir dos o tres sistemes diferents al mateix temps és afegir dispersió, justament allò que es contrari al concepte que porta implícit el terme RSS;
  • no us aferreu a cap sistema en concret i esteu preparats per migrar de sistema en qualsevol moment, recordeu que amb el temps tot es millora i, tard o d'hora, sortiran eines que ens semblaran més útils i/o atractives.

A la fi, amb quasi tota seguretat arribarà un punt en què deixarem de veure l'ordinador com un dipòsit d'informació. De fet, ja no ho és. Només és el vehicle que necessitem per arribar a la informació, ja que aquesta es troba fonamentalment a la Xarxa. Amb els vostres canals preferits passa el mateix. Més enllà del sistema que pugueu utilitzar, allò que importa és tenir la vostra pròpia col·lecció de canals d'informació, d'on rebem la informació periòdicament. El programa o aplicatiu que pugueu utilitzar té una importància secundària.

Ah!! Però encara us queda per experimentar les possibilitats dels agregadors en línia!! Som-hi!!!