Serveis de blocs

El passat mes d’abril, als Estats Units, es va celebrar el desè aniversari de l’aparició del primer bloc. Dave Winer, pioner en el desenvolupament de blocs (mireu Scripting News)va publicar el seu primer article l’abril de 1997. Des d'aquell moment ençà els serveis que faciliten la publicació a Internet en format bloc han sofert un creixement espectacular.

Encara que en aquest curs treballarem amb WordPress, perquè és l'editor de blocs de codi obert sobre el qual es basa XTECBlocs, tot seguit veurem que hi ha varietat d'opcions.

On posem en marxa el nostre bloc?

En principi i per a qualsevol finalitat didàctica, és recomanable que obriu el vostre bloc a XTECBlocs http://blocs.xtec.cat, inaugurat l'octubre de 2007.

A banda i sense moure-us de la blocosfera educativa, també podeu recórrer a altres serveis externs, com veureu tot seguit.

Els preferits pels usuaris

D'entre les diferents possibilitats d'allotjament de blocs, hem triat els dos preferits pels usuaris:

  • WordPress com a sistema que permet tant l'allotjament com facilita el codi.

blogger.jpeg

  • Blogger com a sistema únicament d'allotjament, gestionat per Google.

Consideracions...

Blogger és, en línies generals, simple d'administrar per als usuaris no iniciats. Amb uns coneixements bàsics es pot construir un bloc molt acceptable. La gestió de les imatges és còmoda i àgil. El fet que Blogger va ser un dels sistemes pioners, juga al seu favor, convertint-lo en un punt de referència en les comparatives amb altres sistemes.

Però també és cert que les funcions que ens facilita des del panell de control són limitades i tocar el codi de la plantilla és delicat.

WordPress, en canvi, disposa d'eines que simplifiquen molt les qüestions de disseny, la facilitat d'introduir codi extern, la d'importar entrades d'altres sistemes de blocs, per exemple de Blogger i la gestió de les categories.

Resumint, Blogger pot ser la plataforma adequada per a nouvinguts i nouvingudes al món de l'edició en línia per les raons que hem exposat i ens ofereix, a més a més del codi obert, complements amb més robustesa. El sistema XTECBlocs s'hi basa, per tant, les indicacions que us en facilitem les hi podreu aplicar directament.

Genbeta, weblog col·lectiu dedicat al programari i als serveis via Internet, va realitzar una enquesta entre els seus visitants on Blogger i WordPress van arribar a un empat tècnic. Javier Penalba, de Genbeta, diu al seu article relatiu a l'enquesta: "…en mi opinión se complementan muy bien: Blogger cuando comienzas a escribir en un blog y te estás haciendo con los términos de los weblogs y Wordpress cuando ya te sientes con ánimo de meter algo de mano al blog y lograr una personalización y adaptación a tus necesidades."

Activeu el vostre bloc didàctic (no és per a usos personals, sinó professionals) a XTECBlocs: http://blocs.xtec.cat