Com comencem?

Al moment de començar el vostre camí amb els blocs, és totalment recomanable tenir ben present la dita "a poc a poc i bona lletra". Cal començar publicant-hi articles curts, fent referències exteriors a informacions que hem llegit i poca cosa més. Anirem adquirint experiència en la publicació en línia de forma esglaonada.

És molt convenient visitar altres blocs, veure com són les intervencions, valorar allò que caldria millorar, canviar, perfeccionar.

Quan vosaltres mateixos us arribeu a sentir a gust amb l'eina, podreu marcar-nos un ritme i un tipus de publicació diferent a l'inicial. Penseu que la possible audiència us veurà a través del bloc. Convé que feu públic el vostre nom, que quedi clara la identitat de qui escriu si voleu donar una sòlida aparença a la vostra creació. Transmet confiança. I no oblideu que, al cas dels edublocs sobretot, la discreció també és important.

Una manera de donar confiança és treballar des de llocs web de confiança. Amb aquesta intenció, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya acaba de posar en funcionament XTECBlocs (octubre 2007). Per accedir a un bloc amb finalitats didàctiques del tipus que siguin només us caldrà l'identificadorxtec (el mateix de la primera part de la vostra adreça de correu electrònic) i fer la sol·licitud i corresponent obertura en línia.

[[http://www.xtec.cat/blocs]]

I amb l'alumnat?

Quan decidiu utilitzar els blocs en la vostra pràctica educativa, us heu d'aturar a pensar en diversos aspectes estructurals i conjunturals, però heu de conèixer també si el vostre alumnat disposarà d'ordinador i connexió a Internet tant a l'escola com a casa.

Un cop heu pres de decisió d'iniciar-vos al món blocaire per a finalitats didàctiques, la primera funció que sembla més òbvia és la convertir el bloc en un espai central on publicar els deures i els enllaços d'interès. No cal que us preocupeu, de moment, per la possible repercussió del bloc cap a l'exterior, només cal valorar si és efectiu amb el vostre alumnat i, si escau, amb les famílies.

És totalment recomanable en el moment de començar el vostre camí amb els blocs tenir ben present la dita "a poc a poc i bona lletra". Cal començar publicant-hi articles curts, fent-hi referències exteriors a informacions que hem llegit i poca cosa més. Anirem adquirint experiència en la publicació en línia de forma esglaonada.

És important comunicar a les famílies (segons nivells) el fet de tenir un bloc on es publica el desenvolupament de la matèria.

Quan vosaltres mateixos us hi aneu sentint a gust, podreu marcar-vos un ritme i un tipus de publicació diferent a l'inicial. Penseu que la possible audiència us veurà a través del bloc. Convé que feu públic el vostre nom, que quedi clara la identitat de qui escriu. Transmet confiança. I no oblidem que, al cas dels edublocs sobretot, la discreció també és important. Recordeu l'advertiment de la pràctica anterior pel que fa al dret fonamental a la protecció de les dades personals!

Anatomia d’un bloc

L'estructura d'un bloc està formada per:

Capçalera

La formen el nom o títol del bloc i pot anar o no acompanyada d'una imatge identificativa. Aquesta part avança al lector/a les característiques i estil del bloc.

Article, entrada o post

És el cos central del bloc, on escrivim periòdicament el que volem transmetre a l'audiència.

Pot ser tan curt o tan llarg com vulguem, encara que moltes vegades només hi apareixen les primeres línies i segueix la frase "Llegiu-ne més…" per tal d'accedir a l'entrada completa.

Les entrades apareixen en ordre cronològic invers. D'aquesta manera, quan accedim al bloc, el primer que veurem serà l'últim que s'ha publicat.

Generalment, el peu de l'entrada està format pel nom de l'autor/a, la data de publicació, la categoria amb què s'ha etiquetat i l'accés als comentaris.

Aquest últim component, els comentaris, és potser la part més important del bloc, ja que permet al/la visitant deixar-hi la seva opinió, complementar l'article amb noves informacions, reflexions i enllaços que, en definitiva, fan del bloc un servei de debat i de creació conjunta.

Altres components que poden acompanyar el peu de l'article són:

  • Enllaços permanents (permalinks). Es tracta d'una forma d'enllaçar un article de manera que, encara que el contingut de la pàgina principal canviï, estarà accessible directament des d'aquest enllaç. Pensem que la pàgina principal va acumulant entrades. Això fa que vagin desapareixent per sota.
  • Referències creuades (trackback). És un avís automàtic per tal de notificar si un altre bloc haa enllaçat amb un article vostre. D'aquesta manera, dos blocaires podeu establir un debat de forma directa.

Barra lateral (sidebar)

Els blocs poden tenir-ne una o més, encara que no és recomanable usar una estructura o plantilla amb més de dues columnes en total.

La barra lateral és el lloc on inserirem contingut bàsicament estàtic. Alguns exemples:

  • Un cercador intern que permeti al lector cercar contingut dins el bloc.
  • La relació de pàgines estàtiques del bloc, si és que en té.
  • La relació de categories amb les quals hem etiquetat els articles. Permetrà veure totes les entrades referents a la categoria sobre la qual cliquem.
  • Relació d'enllaços (blogroll). Llista d'enllaços a llocs d'interès, altres blocs, etc.
  • Altres elements alguns dels quals s'anomenen widgets que complementen el bloc.

Peu de pàgina

En aquest espai, podrem col·locar dades de caràcter fix, com per exemple:

  • Un enllaç de contacte directe amb la persona o persones o entitat que fa el manteniment del bloc.
  • Adreça, telèfon i altres dades.
  • Enllaços a comptador de visites del bloc.

Llegiu: "Etiqueta en la blogosfera" de Ricardo Barrera Cano
Lectura recomanada