Introducció als blocs

El primer cop que veiem un bloc ja ens en podem adonar que no es tracta d'una pàgina web 'normal'. Un bloc invita a participar-hi.

Dues coses distingeixen els blocs:

  • fan que l'escriptura al web sigui realment fàcil
  • disposem d'una audiència per a les nostres idees

Totes dues fan pensar que els blocs poden tenir un gran potencial a l'educació.

Però, exactament, què és un bloc?

La paraula catalana 'bloc' té el seu origen al mot anglès 'blog' que, a la vegada, prové de 'Web log' (registre al web). Podem trobar diferents mots per definir un bloc: weblog, blog, bitàcola i, en el cas dels blocs usats a l'educació, edublocs.

En un sentit ampli, un bloc és un lloc web fàcil de crear i fàcil de mantenir on una persona (o diverses) publica de forma instantània a Internet. Als llocs web tradicionals, la creació i el manteniment són operacions per a les quals cal tenir coneixements de llenguatges específics, a part que la publicació no és immediata, cal actualitzar-la al servidor corresponent.

Però el que realment distingeix un bloc d'un lloc web tradicional és molt més que el procés mecànic de manteniment. És allò que realment podem trobar-hi: un seguit de pensaments, idees, informacions, etc. juntament amb converses que, a la majoria dels casos, són actualitzats diàriament. Dit d'una altra manera, els blocs inciten a la participació, a la interacció.

Mirem alguns blocs creats i mantinguts per docents.

Per triar i remenar es pot acudir a http://blocs.xtec.cat o al Premi Edublogs que d'uns anys ençà convoca l'associació educativa "Espiral, educació i tecnologia", vegeu l'edició del 2009: http://edublogs09.ciberespiral.org/ .

Observem-ne un!


Podem veure-hi l'última notícia publicada al capdamunt de la columna principal. Si anem baixant, veurem la resta d'articles ordenats de forma cronològicament inversa i tot això lligat amb intervencions dels visitants al lloc. A més a més, podem obtenir enllaços a llocs d'interès educatiu, idees per aplicar a l'aula, experiències, etc.

Potser el més important és que cada article permet als visitants deixar-hi un comentari per tal d'exposar la seva opinió, demanar aclariments o fer referència a altres llocs d'interès relacionats amb el tema. En aquest sentit, el bloc esdevé una eina col·laborativa on tant l'autor/a com els visitants contribueixen a la creació de coneixement.

Una altra característica important dels blocs és que cada article publicat pot servir d'enllaç a d'altres blocaires. D'aquesta manera els diferents blocs s'entrellacen per tal de crear comunitat.

Però un bloc no conté només text i enllaços. Com hem dit abans, és un lloc web fàcil de mantenir i aquesta facilitat va lligada també a la inclusió de diferents elements que enriqueixen el text: gràfics, vídeos, fotografies, fitxers d'àudio, etc. Aquests complements estan en funció del programari que fa funcionar el bloc i de l'habilitat de l'autor/a.

En definitiva, els blocs han obert la frontera de la creació de continguts al web i, per tant, han eixamplat oportunitats. Tinguem present que cada segon es crea un nou bloc i que no hi ha previsions de que això variï… Per altra banda, també és veritat que no tots els blocs que es creen es mantenen regularment.