Ja coneixeu les bases del projecte. En aquesta pràctica, veureu alguns aspectes particulars que us permetran entendre més a fons com funciona i s'autocontrola.

Els canvis recents

Tothom pot controlar els continguts de la Viquipèdia. Al menú esquerre, trobareu un botó anomenat "canvis recents" que porta a una pàgina similar a aquesta:

S'hi veuen en temps real les aportacions dels viquipedistes i de persones anònimes. Si editeu un article, podreu veure immediatament com apareix als canvis recents.

L'administració de la Viquipèdia

Un article es pot modificar les vegades que calgui però, a vegades, cal esborrar-lo directament o protegir-lo momentàniament perquè està sent objecte de vandalisme (penseu què pot passar als articles sobre temes molt sensibles o de determinats personatges, per exemple). Les úniques persones que poden fer això són membres de l'administració, que són persones escollides per la mateixa comunitat i que tenen accessos que els permeten exercicr un control especial.

També són els usuaris més experimentats, per tant, hi podeu recórrer per demanar ajuda. Per saber quins administradors i administradores hi ha connectats i quines són les seves funcions exactes, visiteu aquesta pàgina. Recordeu, però, que qualsevol viquipedista us pot ajudar en l'edició d'articles i que aquests administradors i administradores no decideixen com es redacten les entrades, només controlen possibles abusos.

Llocs de col·laboració

Tot i que cada viquipedista pot escollir on i com col·laborar, hi ha espais que afavoreixen el treball en grup i que donen idees sobre els articles que es necessiten, feu-hi una ullada:

  • Traducció de la setmana: totes les wikipèdies es concentren en tenir un mateix article, aquí està la llista de les darreres traduccions
  • Els 100 articles fonamentals: s'han triat 100 articles bàsics que cal ampliar fins al màxim nivell, en consonància amb diversos projectes de millora de la qualitat que anireu veient
  • Articles demanats: articles que estan demanats expressament per persones usuàries (és a dir, que no sols tenen un enllaç vermell que hi apunta sinó que s'han demanat manualment). S'hi inclouen articles presents en moltes llengües, però no en català.