Registre

No cal registrar-se per editar a la Viquipèdia, qualsevol pot fer-ho, però es recomana que us hi registreu per col·laborar de forma periòdica amb el projecte perquè així podreu rebre avisos sobre la vostra tasca, interaccionar amb la comunitat i associar totes les contribucions a un sol nom: el de la vostra identitat viquipèdica que no cal que coincideixi amb l'oficial.

Per registrar-vos-hi, només cal que aneu a dalt a la dreta, introduïu un àlies i la contrasenya i immediatament estareu inscrits al projecte. No cal que doneu dades reals i el correu electrònic és opcional. A partir del moment en què esteu registrats i registrades, tot el que editeu fora de la pàgina de proves estarà lligat al vostre àlies; aquest és un dels mecanismes de control de la Viquipèdia, que permet seguir qui fa què en cada moment.

Un cop heu formalitzat el registre, podreu tenir a més a més una pàgina pròpia on presentar-vos i rebreu un missatge de benvinguda d'algun/a usuari/ària en poc temps.

Normes per als articles

La Viquipèdia té unes normes pel que fa a l'edició dels articles, tant en referència al contingut com al format i redacció. Aquestes normes es recullen a les polítiques del projecte i han estat aprovades per consens. Si quan editeu contraveniu alguna norma, us poden modificar l'edició. Normalment, les altres persones usuàries, anomenades viquipedistes, deixen avisos a les novelles a la seva pàgina de discussió. Podeu accedir a la vostra pàgina de discussió amb la segona pestanya de la vostra pàgina d'usuari, allà veureu els missatges que us donen altres persones sobre el vostre treball.

Es considera de cortesia seguir les indicacions dels més experimentats per tal que els vostres articles segueixin la normativa. Però si no sabeu com fer alguna cosa, no patiu! Sempre hi haurà algú que podrà modificar l'article o aconsellar-vos a través de la vostra pàgina de discussió. Més endavant, veureu com demanar ajuda a la comunitat.

Els drets d'autoria

Una de les primeres normes essencials és respectar els drets d'autoria. No es permet publicar a la Viquipèdia contingut copiat d'altres llocs o que tingui copyright, ha de ser redacció original.

Igualment, quan escriviu algun text esteu cedint part dels vostres drets, de manera que autoritzeu que altres en modifiquin el contingut, el citin en altres llocs o l'emprin amb finalitats no comercials de manera lliure. Teniu una explicació extensa sobre els drets d'autoria i la política al respecte de la Viquipèdia aquí.

Contingut mínim de l'article

Perquè un article nou es quedi a la Viquipèdia, cal que segueixi aquestes normes

  • ser de contingut rellevant
  • tenir un mínim d'un enllaç a un altre article
  • estar inscrit en una categoria
  • estar redactat en tercera persona, de forma objectiva i en català normatiu

Què vol dir contingut rellevant? Doncs qualsevol tema que pugui estar a una enciclopèdia ordinària. Per exemple, un autor literari com Quim Monzó és rellevant i mereix un article a la Viquipèdia, però potser el grup de música d'uns amics encara no ha fet prou mèrits com per figurar-hi. Els criteris de notabilitat estan en discussió, però podeu consultar-ne les bases en aquesta pàgina. Un article que no compleixi el criteri de ser rellevant, és a dir, que no mereixi estar en una enciclopèdia en no ser d'interès comú, pot ser esborrat.

Per introduir la categoria de l'article heu de posar el nom de la categoria a la qual pertany entre claudàtors al final de l'article després de la paraula "Categoria" i dos punts, com veieu aquí

Teniu el llibre d'estil en aquest enllaç per ampliar la informació sobre les convencions de format i llengua als articles.

Fer conèixer el llibre d'estil entre el vostre alumnat us pot ser útil en general per ajudar a estructurar la redacció de textos. Penseu-hi! ;-)