En aquesta pràctica aprendreu les beceroles per navegar per la Viquipèdia i poder-vos orientar entre els articles. El millor és que experimenteu a la pàgina per comprovar quins tipus d'articles conté i com s'organitza.

Primer, navegareu per la Viquipèdia per veure quins articles conté, quins li falten i en quin estat es troben els temes del vostre interès. Recordeu que és un projecte en permanent construcció i que tot es pot millorar.

Si sabeu el nom exacte del terme que busqueu, podeu introduir-lo al cercador (en vermell a la imatge inferior). Si l'article existeix, us hi portarà directament i, si no, apareixeran els que continguin les paraules més properes, igual que passa amb els cercadors ordinaris. Proveu-ho abans de continuar.

També podeu usar els portals temàtics que agrupen els articles per temes o pitjar el botó de pàgina aleatòria per veure què hi trobeu.

Al text de l'article veureu paraules en blau i en vermell, són enllaços cap a altres articles. Si l'article ja existeix, està en color blau i si apareix en vermell vol dir que encara s'ha de crear, aneu al full en blanc i ompliu-lo amb informació!

L'estructura d'un article

Aquest és un article similar al que us heu pogut trobar. Comença amb una introducció o definició del que tractarà (requadre blau). Si el contingut és molt ampli, es pot dividir en apartats, si no, us apareixerà tot seguit.

Al final de l'article teniu la categoria a la qual pertany (cercle verd). Tots els articles s'organitzen en categories consensuades entre tots, de manera que sigui més fàcil trobar contingut relacionat amb un tema. Si cliqueu a la categoria del vostre article, veureu altres entrades relacionades, és una altra manera d'explorar la Viquipèdia

L'alumnat pot aprendre a organitzar la informació usant les categories de la Viquipèdia.

Els interwikis

Aneu a un article com Big Bang. Aquí veieu un article enriquit: no sols té el text, sinó cites, imatges i un índex de continguts (en verd) que apareix automàticament en fer més de tres seccions o apartats. A la part esquerra de la imatge es veuen (ressaltats en vermell) enllaços a altres llengües, s'anomenen interwikis i porten cap aquell article en altres versions de la Wikipedia (si existeix). Això no vol dir que la Viquipèdia sigui la traducció en català d'articles en altres llengües o a la inversa, cada comunitat redacta el seu propi article, per aquest motiu el contingut en diferents llengües no coincideix.

Aquesta pluralitat de versions té implicacions interessants: d'una banda es pot traduir directament d'altres wikipèdies per millorar la informació de la Viquipèdia en català però, de l'altra, es poden comparar els redactats de cada llengua per veure'n les semblances i diferències. Cada comunitat té un punt de vista únic sobre cada qüestió. Feu la prova amb un article d'història polèmic, per exemple, i mireu què en diuen les diferents llengües.

No hi ha una única veritat o versió correcta d'un tema, els estudiants poden comparar com es tracta un tema en diferents llengües i discutir quina els sembla la versió més acurada.