Què és la Viquipèdia
La Viquipèdia és la versió catalana de l'enciclopèdia col·laborativa Wikipedia, una iniciativa que busca reunir tot el coneixement propi d'una enciclopèdia en més de 250 llengües. La principal diferència amb una enciclopèdia convencional és el seu caràcter col·laboratiu: la Viquipèdia es fa entre tots, els articles s'escriuen amb aportacions de les persones que en són usuàries. Per veure com funciona, el millor és entrar a la seva portada i començar a navegar per la Viquipèdia.
L'abast del projecte
La Viquipèdia és una font de consulta valuosa que ocupa els primers llocs en nombre de consultes als cercadors, fins i tot ha estat candidata al Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats de 2008. El nombre d'articles de totes les versions lingüístiques supera qualsevol enciclopèdia impresa, en anglès passa del milió d'entrades.
La versió catalana, la segona en ser creada, ocupa en l'actualitat el 15è lloc en nombre d'entrades de totes les llengües, amb més de 200.000 articles de desigual extensió. Ara podeu sumar-vos a aquest projecte per fer-lo créixer, i sobretot, per millorar-lo.
Característiques de la Viquipèdia
- Els articles estan en format hipertext (uns s'enllacen amb els altres)
- Qualsevol persona pot contribuir a qualsevol article afegint, traient o modificant la informació que conté
- És un projecte lliure: es pot usar la seva informació de manera gratuïta (sota els termes de la llicència GNU)
- Les persones usuàries decideixen les normes que la regeixen (vegeu-ne un resum aquí)
- Els articles estan escrits en català
Un projecte polèmic
El caràcter obert del projecte és precisament l'origen de gran part de la polèmica que l'envolta: com saber que la informació que conté és fiable si qualsevol pot afegir-hi el que vulgui?
Hi ha dues respostes possibles. La primera és que no s'ha de considerar veritable res del que hi hagi escrit a la Viquipèdia, però exactament igual que cal fer amb qualsevol llibre imprès, notícia o pàgina web. La segona fa referència a la comunitat que hi ha darrere la Viquipèdia: qualsevol pot contribuir-hi, però tothom en vigila el contingut. No és un projecte editat i prou, sinó que està en permanent construcció i són les mateixes persones autores i lectores les primeres interessades a validar la informació que conté controlant les darreres incorporacions, aportant referències externes… Cada contribució queda registrada, de manera que es pot controlar el que s'ha introduït per evitar vandalismes o sabotatges. Fins i tot hi ha robots programats pels lectors que detecten les edicions amb mala intenció evident (com ara insults).
Si trobeu errades en un article, podeu ajudar a corregir-lo explicant a la discussió què caldria canviar o fent-ho vosaltres mateixos, l'enciclopèdia està en format wiki i això implica que està en permanent construcció. Més endavant, veureu com podeu col·laborar millorant articles.
De totes maneres, penseu que s'han fet estudis externs per comprovar la validesa dels seus articles i la Wikipedia resisteix la comparació amb projectes de prestigi com l'Enciclopèdia Britànica o la Brockhaus, entre d'altres.