La comunitat externa: els comentaris

Us caldran alguns suports tant per fer més fàcil l'accés a les notícies que es van publicant als blocs i per cercar-hi tant els temes que hi han anat apareixent com els comentaris del vostre alumnat.

Estigueu al dia: sindiqueu continguts!

És convenient que el professorat participant a Escoles en Xarxa estigui al dia de les notícies que hi van publicant els diferents centres. Com que anar de web en web és una tasca feixuga, ja fa dies que s'han creat els anomenats 'lectors de continguts' que us aplanen el camí portant-vos a una única adreça allò que soleu recolliu a còpia d'anar dia rere dia d'una pàgina a una altra. Al lector de continguts només li heu de dir el fil (feed) que ha de recollir. A canvi, ell anirà recollint i mostrant-vos totes les novetats que s'incorporin als fils que heu seleccionat.

Aquest recurs va molt bé per tenir accés des d'una sola pàgina als titulars més recents i també permet la lectura dels continguts sense necessitat de moure's de pantalla. Així optimitzareu la feina i us podreu centrar en allò que realment interessa: programar possibles activitats perquè el vostre alumnat intervingui en el projecte: mirar-se determinats articles, aportar comentaris…

Com sabeu que una pàgina té un fil per recollir? Molt senzill, en algun lloc, potser a la mateixa barra d'adreces del navegador, s'hi mostrarà aquesta icona

Hi ha nombrosos lectors de continguts, alguns incorporats al mateix navegador. Si ja en teniu un de confiança i sabeu com funciona podeu estalviar-vos les explicacions següents i passar a l'apartat següent. Si no, continueu llegint.

Si bé és recomanable que sempre us mogueu en àmbits segurs i sota legislació espanyola quan empreu mitjans d'edició i comunicació en línia amb el vostre alumnat, en aquest cas i per a la funció que us indiquem, us recomanem que feu servir el Google Reader.

Per accedir al servei de lector de notícies de Google heu de tenir un compte de gmail i anar a l'adreça http://www.google.com/reader. Identificant-vos amb les dades d'accés de gmail entrareu als serveis del lector de notícies. Tingueu en compte que aquests serveis de google són gratuïts per a les persones usuàries que els sol·liciten, però són una font d'importants guanys econòmics per a l'empresa google. La clau d'aquests guanys és que, al seu torn, venen perfils de consumidors a les empreses a fi i efecte que aquestes col·loquin la seva publicitat. Aquests perfils els elaboren a partir de la lectura robotitzada dels missatges. Per tant, no hauríeu d'incloure cap informació de caire personal en aquests serveis, menys encara informació d'alumnat. Ara bé, com us dèiem, us poden ser molt útils per al processament i emmagatzematge d'informació professional innòcua.

Aquí teniu un videotutorial que explica com podeu afegir una font de continguts (en aquest cas les novetats que van apareixent a Escoles en Xarxa) al vostre lector de notícies.

http://es.youtube.com/watch?v=9tRyIIbwivI

El navegador d'arxius i el cercador

Aquestes eines que trobareu a la part inferior de la columna de la dreta us seran de gran utilitat per:

  • cercar notícies i temes que hagin aparegut en articles anteriors segons un criteri cronològic (navegador d'arxius) o un de temàtic (cercador),
  • cercar intervencions del vostre alumnat en cas que no les tingueu localitzades i poder procedir al comentari i/o avaluació de l'activitat que hàgiu proposat.

El navegador d'arxius presenta la forma d'un calendari i també fa funcions d'hemeroteca. Hi podeu fer cerques si teniu com a coordenades dates. Per defecte apareix el mes actual. Si voleu fer cerques anteriors heu de fer clic a les fletxes, cosa que us donarà accés a un formulari de cerca per dates més afinat.

Quant al cercador, funciona de forma anàloga a qualsevol dels altres cercadors que hàgiu emprat: només cal que introduïu la paraula clau sobre la qual cerqueu informació. A l'exemple hi hem escrit 'anorèxia' i hem fet clic a la pastilla 'Cerca'. Els resultats apareixen a la pantalla següent des de la qual, mitjançant hipervincles, podreu accedir a les fonts originals:

La interacció: l'ànima d'Escoles en Xarxa

Si no hi hagués interacció entre els diferents centres educatius, Escoles en Xarxa esdevindria un simple aparador. Qui escriu en un bloc no aspira a instal·lar-se en el monòleg: es deleix per tenir resposta. Això és el que passa exactament al vostre alumnat. Una entrada sense comentaris els descoratja mentre que el dia que es rep el primer comentari neix l'emoció i apareix la intriga. Com deu ser qui ens ha contestat? De quin centre? Anem a mirar el seu bloc i així ja s'ha encès una guspira de complicitat. Que el foc continuï viu depèn de la feina entre bastidors del professorat. Aquesta feina per bastir un nivell bàsic de complicitats professionals es pot fer des de la Cafeteria fent conxorxa amb companys i companyes d'altres centres per fer avançar les afinitats electives que s'han anat observant entre l'alumnat.

Els comentaris espontàniament poden sorgir arran d'una lectura, però el més habitual és que el/la professor/a els hagi d'empènyer. Com? Molt sovint cal conduir l'alumnat vers determinades entrades, llegir-les amb el suport del canó de projecció, comentar-les al grup classe i, després, encomanar la introducció de comentaris.

Només es poden introduir comentaris si esteu identificats amb les dades d'accés del centre. Per tant, la possibilitat de comentar queda tancada als membres adscrits al projecte.

La forma del comentari sempre ha de ser respectuosa. Penseu que, per norma general, desconeixeu quina mena d'alumnat hi ha darrere de la publicació del bloc: tant pot ser un grup de protoperiodistes d'alt nivell com una esforçada aula d'acollida. Per tant, cal treballar un nivell estàndard d'urbanitat per no ferir susceptibilitats. Ara bé, no s'hi descarta la utilització de cap figura retòrica, inclosa la ironia. El comentari pot tenir la forma de pregunta, de resposta argumentativa, d'aportació de més informació mitjançant la tècnica de l'hipervincle (feu-ne tant ús com pugueu!)…

Al llarg de la història d'Escoles en Xarxa hi ha hagut temes l'addicció als quals ha estat abastament constatada: les mascotes, relacions paternofilials, sèries de TV, la llengua… Quin serà el vostre tema estrella? Quin engrescarà més comentaristes? (no s'hi val el Barça-Madrid que és aposta segura!)

Per acabar aquest apartat us oferim un exemple d'entrada i, a continuació, els comentaris corresponents de tres centres diferents. Noteu com s'hi expressa la diversitat dialectal sense interferir en cap moment el curs normal de la comunicació: