La comunitat interna: periodisme escolar

Explicar als altres què passa al centre, què opina la gent del centre, què els amoïna, quins dubtes sorgeixen és una tasca que, com ja hem dit podeu fer des de qualsevol àrea. Com ja hem dit abans, sou vosaltres qui definireu, en funció de la feina que feu i dels avantatges que espereu obtenir de l'edició en línia, el tipus d'aportació que hi voleu fer i la periodicitat.

Com editar un article?

  1. Connecteu-vos amb les dades d'accés del vostre centre (identificador + contrasenya).

  2. Sabreu que esteu connectats perquè a la part superior de la columna de la dreta del bloc hi apareixerà el nom del vostre centre en vermell, just a sota del logo del Diari de l'escola.

    A la columna de la dreta, just a sota del nom del centre en vermell (al cas de l'exemple demo), feu clic a Vull escriure una nova pàgina.
  3. Veureu que se us obre una pàgina amb unes caselles tipus formulari i unes altres per a la introducció de textos més llargs, seguides d'un senzill quadre d'edició similar al de qualsevol programa de processament de textos. Si us fixeu en la imatge següent, us adonareu que és el que s'esdevé al cas de la casella Entradeta. És important que recordeu que el quadre d'edició sempre segueix la casella d'introducció de text i no l'antecedeix.

    Ara ja podeu començar a introduir el text, començant pel títol. Les caselles assenyalades amb un asterisc vermell vol dir que són camps obligatoris.
  4. Un cop introduït el text i emplenats els camps obligatoris, es pot accedir una previsualització per tal de veure com ha quedat l'article anant al final de la pàgina i fent clic a la pastilla 'Previsualitzeu'. Tingueu en compte que des d'aquesta opció no haureu ni desat l'article ni tampoc haurà aparegut publicat.
  5. Finalment, quan ja tingueu clar el disseny i els continguts, no oblideu prémer la pastilla 'Enviar'.

Alguns consells pràctics

  1. Si voleu que us llegeixin, trieu títols que cridin l'atenció. Cal moure's dins dels estàndards de correcció social, evitar el sensacionalisme, però mirar de picar la curiositat del públic lector, en aquest cas, adolescents. Un exemple, si es vol parlar de dones compositores en l'àmbit de la música un possible títol a proposar seria: 'A les dones, l'euro ens ha perjudicat'. És un titular llampant, desafiant, agosarat, però que pot donar lloc a una entradeta que vagi situant la qüestió: 'Sí, tal i com ho acabeu de llegir. Sabíeu que a Alemanya abans de la introducció de la moneda única europea hi havia bitllets amb la imatge d'una música de primera? Continueu llegint que descobriu que Clara Schumann no ha estat l'única deessa de l'Olimp musical.'
  2. L'entradeta és optativa en aquests blocs, però és molt important. La confecció de l'entradeta obliga l'alumnat a un important esforç de síntesi o de concentració de l'argumentació. A més, tingueu en compte que, al cas dels blocs, és la part que es mostrarà en l'aparició cronològica i és bo que sigui curta. La lectura a Internet sempre és en diagonal i cal no oferir facilitats perquè el públic desisteixi abans d'hora. Compareu i trieu!


    Ambdós articles són de l'Escola Andorrana de Segona Ensenyança d'Encamp.
  3. Pel que fa al cos:
  • Recomanem que sempre copieu l'entradeta a l'inici del cos. Altrament, no us apareixerà si algú vol consultar o referenciar el vostre article íntegrament.
  • Tingueu sempre present que el disseny gràfic a la pantalla sempre compta. A banda de distribuir la informació o els raonaments d'una forma estructurada (s'aconsella fer ús del número tres: introducció, desenvolupament, conclusió), convé que els elements gràfics acompanyin coherentment els continguts i que apareguin exposats amb la major nitidesa visual. Recordeu que no cal fer lletra gran: el teclat d'ordinador ja facilita aquesta opció d'accessibilitat (Crtl +).

Els blocs en general (no només els d'Escoles en Xarxa) estan pensats per escriure-hi directament. Ara bé, quan s'hi vol fer una tasca pedagògica, aquesta immediatesa pot ser poc aconsellable. Bona part del professorat que participa a Escoles en Xarxa s'estima més que primer es faci una primera versió dels textos, es poleixi i consensuï a l'aula i, finalment, s'editi al bloc i es publiqui. Per seguir aquest procés, els passos inicials i intermedis els sol fer a través d'un processador de textos. És una bona mesura, però, per evitar problemes amb la configuració per defecte del bloc, heu de prendre la precaució de dir a l'alumnat que no introdueixi gaires complicacions de format i que, preferentment, desi els materials com un arxiu .txt. Totes les característiques gràfiques addicionals (emoticones, tipus de lletra, color, vinyetes…) és millor introduir-les des del quadre d'edició del bloc i no pas des del processador de textos.

Així mateix, l'edició en línia us ofereix un avantatge addicional: el corrector ortogràfic en català. Per gaudir d'aquest servei ( i també per garantir que el català sigui la llengua marc de la navegació internàutica) us aconsellem que opteu pel Firefox. Tot seguit us detallem el procés d'instal·lació del corrector ortogràfic en línia de català per a aquest magnífic navegador.

Un cop el tingueu instal·lat el Firefox al vostre ordinador (ha de ser a partir de la versió 2.0), el pas següent serà fer la recerca i descàrrega del diccionari català, l’eina que us marcarà tots els errors ortogràfics que aneu cometent en redactar.

Com? Seguiu aquests passos:

  1. Un cop connectats a Internet, obriu el Firefox.
  2. Al menú de la part superior del Firefox, cliqueu a Eines > Complements > Aconsegueix més extensions.
  3. Se us obrirà una pàgina amb el títol ‘Firefox Add-Ons’. Feu clic a l’entrada ‘Dictionnaries’
  4. Busqueu l’enllaç ‘Diccionari català’ i feu clic al damunt (si no us en sortiu amb el cercador, aneu passant pàgines amb l’opció ‘Next results que apareix al final de la pàgina).
  5. Se us obrirà una pàgina que diu ‘Diccionari català’ by Toni Hermoso. Feu clic a l’opció ‘Install now’.
  6. Només us caldrà reiniciar el Firefox i ja disposareu de servei de correcció en línia en català.

Pautes sobre la pràctica del periodisme

  • Una bona manera de sensibilitzar el vostre alumnat sobre els principals avantatges de la pràctica del periodisme digital és fent-lo lector d'una publicació on trobareu abundant informació en aquest format i sobre nombrosos temes i àmbits de coneixement: El Diari de l'Escola http://www.vilaweb.cat/www/diariescola/. Aquesta publicació, com ja heu vist, està referenciada des de cadascun dels blocs d'Escoles en Xarxa. Disposeu d'una 'Hemeroteca' d'accés temàtic accessible des de la columna de la dreta (3r apartat) de la pàgina principal.
  • Si necessiteu materials per orientar l'alumnat sobre la pràctica del periodisme, podeu accedir des d'aquesta adreça a l'Especial periodisme confeccionat pel mateix Diari de l'Escola.