Què és Escoles en Xarxa?

Logo d'Escoles en Xarxa

És una iniciativa de la revista Escola Catalana d’Òmnium Cultural que compta amb la col·laboració de Vilaweb i amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i de Federació d'Escola Valenciana.

Es tracta d’un projecte de periodisme digital que connecta, mitjançant un un sistema de blocs en línia, diversos centres d’educació primària i secundària que estan interessats en la implementació de les TIC en l’àmbit educatiu i que, en conseqüència, miren de crear una xarxa de comunicació virtual per intercanviar informació, experiències i impressions.

Clicant aquí podeu mirar el vídeo de presentació del projecte el març de 2005.

Què pretén?

Els principis que guien el projecte són:

 • Descentralització i autogestió de la informació educativa.
 • Normalització de la premsa digital en llengua catalana.
 • Valoració de la diversitat dialectal com a factor de riquesa comuna.
 • Participació activa en la dinàmica dels centres docents: corresponsabilitat i implicació.
 • Aprenentatge de la comunicació en xarxa
 • Afermament d'una comunitat educativa de base d'arreu dels territoris de parla catalana

L'objectiu general consisteix a crear un espai virtual d'educació en llengua catalana on se sentin les veus de les aules, enteses com a espai de formació i de generació d'informació.

Altres objectius més específics són:

 • Recollir i posar en relació escrits i vivències d’alumnat de diversos centres escolars.
 • Reflectir la convivència de la comunitat educativa de cada centre docent.
 • Convertir-se en un mitjà poderós d’intercanvi d’experiències entre les escoles.
 • Aprendre a expressar-se en nom del col·lectiu a què es pertany respectant i reflectint la diversitat.
 • Estimular la implantació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a les aules i l’exercici dels valors democràtics que aquestes propicien.
 • Potenciar la llengua escrita com a eina de construcció del pensament i de formació d’opinió fonamentada, contrastada i argumentada.
 • Fomentar la creació de produccions audiovisuals en llengua catalana que n'evidenciïn la riquesa i facilitin la familiarització amb els usos diversos mitjançant els mitjans més actual que propicien les TIC (podcast, vídeo en línia…)
 • Integrar les tècniques i les estratègies del treball en equip (adquisició de responsabilitat, adaptació a un calendari i uns objectius comuns, intercanvi i contrast d'opinions…)
 • Familiaritzar l'alumnat amb les característiques de les publicacions electròniques.

Com es fa?

Escoles en Xarxa s’estructura en forma de blocs accessibles per Internet des d'aquesta adreça: http://escolesenxarxa.vilaweb.cat

Hi ha un bloc unitari per a cada etapa educativa. Cadascun d'aquests blocs unitaris té un nom diferent: Primària per a les escoles de primària i Secundària per als centres de secundària. En aquest curs, ens centrarem en la feina a fer en l'àmbit de secundària obligatòria.

Al bloc unitari hi ha dues seccions de continguts: el tema a debat i les darreres intervencions aparegudes als blocs dels centres que participen en el projecte.

Des de la primera secció, es fan mensualment propostes de treball i s'hi destaquen les aportacions que es consideren més interessants per garantir la interacció entre els diversos centres educatius. És una secció dinamitzada per l'equip de dinamització del projecte.

A la segona secció i com és costum en tots els blocs, van apareixent les darreres intervencions que s'han publicat des dels diferents blocs.

No hi ha cap altre criteri de classificació que l'estrictament cronològic. Si es vol fer una cerca sobre un tema en concret, es pot recórrer al cercador que trobareu al capdavall de la columna de la dreta.

Primària Secundària
Bloc unitari Intercanvis Cròniques
Bloc de centre 1 CEIP la Monjoia EsKalDats

Centres que hi participen

En una primera fase, 3r trimestre del curs 2004-2005, hi havia vint-i-dos centres d'educació secundària, públics i concertats.

A la segona fase, curs 2005-2006, seixanta centres de secundària.

A la tercera fase, curs 2006-2007, seixanta-nou centres de secundària i trenta-set de primària. Des d'aleshores no ha parat de créixer, ja n'hi ha més de 300 centres apuntats.

De la totalitat dels centres, n’hi ha al voltant d’un 60% de Catalunya, un 25% del País Valencià, un 10% de les Illes Balears i, la resta, un 5 % d'Andorra, Catalunya Nord, la Franja de ponent i l’Alguer.

Cal destacar l'absoluta transversalitat social del projecte: hi participen tant centres educatius públics com concertats, de zones industrials i rurals amb extracció de totes les capes socials.

Som-hi!

Ha arribat l'hora d'iniciar-vos a Escoles en Xarxa!

 1. Llegiu entrades de diferents blocs. Us recomanem el de l'Escola Gavina, el de l'IES Thos i Codina, el de l'Escola Pia de Caldes de Montbui, el de l'IES Vicenta Ferrer Escrivà, el de l'IES Narcís Oller… Veureu que les propostes són ben diferents: hi ha blocs generalistes, n'hi ha d'especialitzats en determinats temes… Què us interessaria?
 2. Aneu a la pestanya 'Apuntar-m'hi', empleneu el formulari per sol·licitar-hi l'admissió del vostre centre i envieu-lo. Us cal haver sol·licitat l'accés per poder entrar-hi i veure com funciona aquest projecte.
 3. Assenyaleu-ne i comenteu-ne al fòrum del curs quatre característiques que cregueu que us poden ser útils per donar suport a la vostra tasca pedagògica.