Enriquiment del bloc (I): incorporació d'imatge i vídeo

Flickr (http://flickr.com) i Picasa (http://picasa.google.es) són dos dels principals espais web que permeten allotjar imatges a la xarxa, però també permeten moltes altres possibilitats: crear àlbums, compartir les nostres imatges o fotografies amb altres usuaris, col·locar-les en un mapa, descriure-les i explotar-les de moltes maneres.

Les imatges als blocs

El procediment per inserir imatges en un bloc és relativament fàcil. Ens caldrà sempre localitzar la icona:

Introducció imatges

Icona imatge

i pujar la imatge des del vostre disc dur o bé enllaçar-la directament des de la seva ubicació a la Xarxa mitjançant l'URL o adreça web.

Podeu enllaçar una imatge existent a la Xarxa fent-hi clic a sobre amb el botó dret i seleccionant "Copia la ubicació de la imatge". Una vegada dins l'editor d'entrades del vostre bloc, només cal que l'hi enganxeu i directament es mostrarà la imatge.

Podeu utilitzar imatges per il·lustrar el contingut de l'entrada que inseriu: la imatge d'una escriptora, la foto d'un lloc recomanat per anar de vacances, un paisatge suggeridor…

Imatge d'un teclat

Us recomanem vivament que les imatges que introduïu siguin vostres o d'una font lliure.

Per tal de despertar l'interès dels vostres estudiants podem demanar-los - en el cas que disposin d'un bloc propi o col·lectiu- originalitat en la cerca i selecció de fotos. D'una banda, desperteu la seva motivació, i d'altra aconseguiu que intentin fer un pas enllà pel que fa a la relació de la imatge -o forma- amb el contingut.

Per tal d'educar el vostre alumnat en el respecte a la propietat intel·lectual de terceres persones i fomentar la seva pròpia creativitat, posareu com a condició que totes les imatges que s'insereixin als blocs siguin de collita pròpia. És una bona manera, a més, de treure partit a les dotacions d'equipaments audiovisuals dels centres.

Es poden generar nombroses activitats d'explotació didàctica a partir d'imatges, ens poden servir per introduir nous continguts o per treballar conceptes. A més, podem generar activitats com:

 • endevinalles
 • creació d'històries col·lectives
 • debats
 • descobrir el personatge amagat, la ciutat desconeguda …

Entre les destreses i estratègies que treballareu amb aquest tipus d'activitats, cal destacar l'expressió escrita, la recollida i síntesi d'informació, la redacció acurada, l'ortotipografia, la descripció, la creació literària i de ficció…

Flickr o Picasa són dos dels bancs d'imatges més grans existents actualment a la Xarxa, tot i que no només poden ser utilitzats com mers contenidors, sinó que també podeu fer ús de la seva potencialitat com eina d'edició i de creació d'activitats. Incorporen sistemes d'etiquetatge de la informació així com la possibilitat d'inserir comentaris dins cada foto. A més també permeten crear comunitats d'interessos dins la mateixa aplicació.

Ús educatiu dels vídeos

Actualment existeixen nombrosos contenidors de vídeos que ens poden servir de gran ajuda a l'hora d'introduir nous continguts, per exemplificar conceptes i processos o bé simplement per divulgar pràctiques reeixides que s'han dut a terme a l'aula si voleu fer-ne difusió (presentacions orals, obres de teatre, festivals escolars, jornades, diades, projectes d' intercanvi…). En aquest darrer cas, cal tenir l'autorització escrita de les famílies per difondre les imatges on es pot veure el/la seu/seva fill/a de forma clarament identificable amb expressió explícita de l'ús que se'n farà (on es publicarà, amb quina finalitat, en quines condicions…)

Els blocs o videoblocs són blocs constituïts només per vídeos que tenen com a objectiu la seva explotació didàctica. Pel que fa referència a vídeos de contingut educatiu Teachertube (http://www.teachertube.com) conté vídeos educatius elaborats per professorat i estudiants que ja estan preparats per a ser usats a l'aula. Google Videos també és un altre important contenidor de material al qual podem recórrer.

Per poder inserir un vídeo de Youtube, Teachertube o Google Videos, només cal que copiem el codi i l'inserim com una nova entrada del nostre bloc, tot recordant de tenir "edició d'html" activat, al cas de Blogger o bé tenir instal·lat el connector per a vídeos al cas XTECBlocs - WordPress.

Vídeo al bloc

Inserció de vídeo i àudio al vostre bloc

En principi, heu de comptar amb un subministrament extern a través d'un servei web 2.0, com ara You Tube. He de tenir allà el vostre vídeo o el vostre àudio i, si no són vostres, els corresponents permisos per poder-los emprar en el vostre bloc (vull dir que, en principi, no hi podeu posar un clip d'en Bruce Springsteen perquè és el vostre cantant preferit!).

Si us hi fixeu, a You Tube, p.e., a la banda dreta de la pantalla hi apareixen dues franges de codi:

 1. el superior és l'URL d'on està penjat el vostre vídeo o el vídeo que voleu mirar o inserir al vostre bloc;
 2. l'inferior és el codi que us permetrà incrustar el vostre vídeo al vostre bloc (fer el que

col·loquialment s'anomena un embbeded).

Per incrustar un vídeo del YouTube al vostre bloc, heu de copiar-vos tot el codi que es troba a la franja inferior (el que teniu ombrejat a la imatge següent):
Víedos YouTube

Un cop us l'heu copiat (botó dret del ratolí > Copia), aneu al tauler d'administració del vostre bloc i seleccioneu l'entrada on vulgueu incrustar el vídeo. Seleccioneu l'opció Editar. Quan tingueu el quadre d'edició obert, feu clic a la pestanya Codi que trobareu a la part superior tal com indica la imatge següent:
Vídeo YouTube 2

(Teòricament, també hauríeu de poder inserir el vídeo a través de la icona V i afegint l'URL al formulari següent, però per si us falla aquesta opció continuarem explicant l'opció a través d'inserció de línies de codi) Rere la clàusula <code> enganxeu-hi el fragment de codi que heu copiat del YouTube. En havent acabat, no us oblideu de fer clic a la pastilla Desa. Si tot ha anat bé, ja heu de tenir el vídeo encastat al vostre bloc.
Vídeo YouTube 3

Logo edu3.catUna altra bona opció consisteix a enllaçar vídeos des del vostre bloc al portal edu3.cat.

edu3.cat és un portal que mira de connectar la ràdio i la televisió amb l'aula. És una iniciativa conjunta del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV). Ofereix accés a nombrós material audiovisual tant del Departament com de la Corporació. També hi ha enllaços a d'altres adreces d'interès: altres recursos audiovisuals en línia, programació del dia de ràdio i televisió d'interès educatiu…

Mitjançant un cercador, el públic en general pot accedir al tipus de material que li interessi. Si es clica a l'opció Cerca avançada, l'aplicatiu permet filtrar els resultats segons nivells educatius o segons àmbits de coneixement. Els resultats apareixen en una llista sota del dispositiu de recerca. El portal ofereix la reproducció en línia i en temps real. Cal tenir instal·lat el connector de RealPlayer per poder gaudir d'aquest servei.
Interfície edu3.cat

La llista de blocs

Construir una llista d'enllaços d'interès (per defecte, l'aplicació l'anomena 'llista de blocs') és una opció que se us ofereix des de l'administració del bloc. Com ja hem dit en ocasions anteriors aquesta estratègia permet iniciar l'alumnat en l'ús crític de la informació i, alhora, practicar l'escriptura sintètica tot responent a preguntes del tipus: Què m'aporta aquesta pàgina web als meus estudis sobre…, A qui la recomaria?…

Per accedir a l'opció Llista de blocs del vostre bloc, heu de:

 1. Anar a http://hipolit.xtec.cat/blocs/ i fer clic a Entra a la banda superior dreta de la pantalla.
 2. Connectar-vos amb les vostres dades d'identificació de la XTEC.
 3. Fer clic al nom del vostre bloc
 4. Entrar a 'Administració' o 'Inici de sessió'
 5. Seguir aquesta via:
  Accés llista de blocs
 6. Feu clic a l'enllaç afegir enllaços
 7. Empleneu el formulari. Us recomanem que utilitzeu l'opció d'obrir pestanyes del vostre navegador (Ctrl + T) per tal de tenir oberta en una pestanya veïna la pàgina a què vulgueu remetre sense risc d'equivocar-vos en copiar l'adreça.
 8. No passeu per alt l'opció categories que trobareu a la dreta de la interfície. Us serà molt útil quan comenceu a tenir una important relació d'enllaços!

La vostra llista d'enllços, com dèiem, pot ser una llista d'enllaços a vídeos de l'edu3.cat, confeccionada a partir de l'anàlisi crítica que en faci el vostre alumnat.