Creació d'un bloc

Actualment, existeixen nombrosos llocs a Internet des d'on es poden crear blocs. Cal tenir present que per a la creació i gestió de blocs es treballa sempre a partir de plantilles.

Com ja hem dit al mòdul anterior, el Departament d’Educació ha posat en marxa un servei de blocs basat en el WordPress, que estalviarà a centres i persones usuàries de la XTEC el procés d'instal·lació individual de l'aplicació. Hi podeu accedir des de l'adreça http://blocs.xtec.cat/.

Blocs amb XTECBlocs

Ara ve la part més fàcil: editar i publicar el vostre bloc, el bloc del vostre centre, el de la vostra aula, el de la vostra matèria, el de la festa del mes… Us proposem que comenceu per fer-vos un bloc de prova per degustar-ne les possibilitats i fer-hi els primers assajos. Després, quan ja el tingueu a la vostra mida, el podeu exportar fàcilment des del mateix tauler d'administració.

 1. Connecteu-vos a Internet, activeu el vostre navegador i aneu a l'espai de proves d'XTECBlocs: http://hipolit.xtec.cat/blocs/
 2. Feu clic a l'opció Crea el teu bloc.
  Crea bloc
 3. A la pantalla que se us ha obert, introduïu les vostres dades d'usuari/ària de la XTEC a les caselles corresponents. Tot seguit feu clic a Següent:
  Dades usuari
 4. A la nova pantalla, haureu de donar un nom al vostre bloc. Ja coneixeu La importància de dir-se Ernest…, per tant, és molt important que us l'hàgiu rumiat bé abans per garantir l'impacte que cerqueu i atreure el públic en qui estigueu pensant. A la casella Nom del bloc l'heu d'escriure tot junt, però no cal que sigui sencer. A la de Títol del bloc, sí que l'heu d'escriure tal i com vulgueu que es mostri a la capçalera, quant a escriptura.
  Dades bloc
 5. Finalment, no oblideu de fer clic a la pastilla Crea el bloc.
 6. La pantalla següent us lliura les dades per accedir al vostre bloc. Copieu l'adreça (qualsevol de les dues: la primera us dóna accés a la portada del bloc; la segona, a l'administració) i enganxeu-la a la barra d'adreces del navegador.
  Dades conjuntes
  I després… ja teniu el vostre bloc a punt d'estrena. Us recomanem que comenceu per enganxar la primera adreça ja que és la que us dóna accés a veure l'aspecte general que, per defecte, presenta el vostre bloc, aspecte que, de ben segur, us plaurà de personalitzar i fer al vostre gust i a la vostra mida. Així, doncs, continuarem l'explicació partint d'aquest supòsit.

Com personalitzar el vostre bloc

 • Accediu al vostre bloc amb la primera adreça. En podreu veure l'aspecte general i observareu que hi ha un missatge per defecte. Us entra el neguit d'apropiar-vos l'espai i dir-hi la vostra? Doncs, feu clic a Edita i a la següent pantalla ja podreu introduir el vostre text. Per fer-ho, només caldrà que feu clic a Administració (o Inici de sessió), escolliu la pestanya Gestiona i feu clic a l'opció Edita corresponent a l'article Hola món! A continuació, entrareu al quadre d'edició.
  Bloc inicial

Si, entretant us heu desconnectat, potser haureu de tornar-vos a identificar.

Validació

Tan bon punt us hàgiu identificat, apareix el nom del(s) vostre(s) bloc(s) a la columna de la dreta de la interfície. Per accedir a un bloc en concret, heu de fer clic al damunt del títol.

Ja a dins del vostre bloc, accediu al panell d'administració fent clic al menú de la dreta on hi ha escrit Administració. Apareixerà una interfície com aquesta:

Administració

Fixeu-vos en el menú principal. És intuïtiu, oi? Doncs, a més, funciona de primera.

Menú principal

 • Tauler: espai de recepció. Conté informació sobre WordPress i un resum de les activitats més recents al bloc.
 • Escriu: espai de publicació d'entrades o pàgines al bloc.
 • Gestiona: espai on podeu fer un seguiment de les pàgines i entrades que heu publicat, amb la possibilitat de poder-les editar o esborrar. També podeu afegir-hi i editar-hi les categories del bloc.
 • Comentaris: des d'aquest espai podeu moderar les intervencions alienes que es facin al vostre bloc.
 • Llista de blocs: edició i gestió dels enllaços del bloc.
 • Presentació: edició de l'aspecte visual del bloc.
 • Connectors: aplicacions que aporten funcionalitats noves al bloc, però que cal instal·lar separadament.
 • Usuaris: espai des d'on es gestionen les propietats generals del compte d'administrador/a i també la incorporació d'usuaris nous al bloc amb permisos de publicació.
 • Opcions: aquesta pestanya permet canviar els paràmetres del bloc.

Aneu, doncs, experimentant les prestacions de cadascuna de les opcions. Quan cliqueu al damunt de cadascuna veureu que, a sota, s'obre un submenú que dóna accés a les prestacions concretes de cada opció. És senzill, oi?

Blocs amb Blogger

Com ja hem dit, és convenient que els blocs educatius s'hostatgin en servidors sota jurisdicció espanyola. Tingueu sempre present que no és una bona opció per publicar-hi fotos d'alumnat i qualsevol tipus d'informació que vulgueu que estigui protegida per la legislació espanyola i europea en matèria de protecció de dades personals (un dret fonamental) i protecció de la propietat intel·lectual.

Blogger

De manera que si ja teníeu un bloc amb finalitats educatives obert en aplicacions com ara blogger, us recomanem que feu la importació d'aquest bloc a XTECBlocs. Per fer-fo, un cop hàgiu obert el vostre bloc a XTECBlocs, haureu de seguir el camí que us indica el quadre següent:
Importació d'altre aplicacions a XTECBlocs