Què implica exactament ser competent en comunicació audiovisual en l'àmbit educatiu
Sovint, a l'escola o a l'institut pensem que fer comunicació audiovisual vol dir: fer vídeos, mirar pel·lícules. Fer comunicació audiovisual però representa molt més que tot això. Fa uns anys teniem una visió proteccionista de l'educació en comunicació audiovisual. Era un enfocament defensiu, on l'objectiu era protegir els infants dels perills que suposaven els mitjans de comunicació, especialment la televisió. Es tenia el concepte que l'autèntica cultura era "l'alta cultura" i els productes dels mitjans eren vistos com a "baixa cultura". Aquesta postura encara la podem apreciar en algunes propostes de treball. Davant d'aquest enfocament defensiu trobem propostes més recents com les plantejades per David Buckingham que enfoca l'educació en comunicació audiovisual no com a forma proteccionista sinó d'empowerment, és a dir, de preparació. L'objectiu seria desenvolupar en els infants i els joves una actitud reflexiva i crítica sense sotmetre'ls a una postura determinada. Això vol dir tenir-ne un ús actiu.
La competència en comunicació audiovisual comporta el domini de conceptes, procediments i actituds relacionats amb el que podrien considerar-se les sis dimensions fonamentals d'aquesta competència tal i com heu pogut llegir en el document relacionat de la primera part del mòdul. Evidentment aquestes dimensions no es poden concebre com a parcel·les compartimentades. Cadascuna s’entén interelacionada amb les altres.
Aquestes sis dimensions, extretes del mateix document abans esmentat són:
El llenguatge: Coneixement dels codis que fan possible el llenguatge audiovisual i capacitat d’anàlisi dels missatges.
En el centre treballarem tots aquells aspectes que ens ajuden a decodificar imatges i sons, a fer una lectura més connotativa del que estem mirant o sentint, i a fer racional el que pugui ser emotiu, a fi i efecte de tenir un sentit crític del que ens arriba pels mitjans. De la mateixa manera que és important treballar-los per poder comunicar-nos d'una manera correcta i eficaç. Darrerament, podem veure i observar com tothom se sent capaç de produir una foto o un vídeo, però el que és ben cert és que, com en els textos escrits, conèixer el lèxic no vol dir saber escriure. Amb això no volem dir que cal que siguem uns grans creadors de productes audiovisuals però sí que el que fem tingui un mínim rigor comunicatiu, tal i com intentem assolir amb l'expressió escrita o amb la parla.
- A quina àrea penses que es desenvoluparà aquesta dimensió?
Consulta l'activitat següent on es treballa la dimensió de llenguatge i pensa en quina àrea del coneixement correspondria treballar-la:
http://www.canalcomunica.com/actividad.php?id=51
La tecnologia: Coneixement teòric del funcionament de les eines que fan possible la comunicació audiovisual i la capacitat d’utilització de les més senzilles per poder comunicar-se de manera eficaç en l’àmbit audiovisual.
Actualment es fa difícil comunicar-nos audiovisualment sense conèixer les eines multimèdia que la fan possible. La tecnologia avança molt ràpid però cada cop els entorns són més fàcils i el nostre alumnat ràpidament s'actualitza.
- Creus que hi ha d'haver un espai específic per aprendre tecnologia audiovisual, o bé penses que és millor coneixer-la quan en tinguem la necessitat?
Els processos de producció i programació: coneixement de les funcions , tasques assignades als principals agents de producció, tasques que formen part del procés de producció i programació dels diferents tipus de producció i la capacitat d’elaborar missatges audiovisuals.
Cal conèixer els processos, les tasques i els agents per conèixer quina intenció hi ha al darrera dels missatges mediàtics i, a banda, per saber de quina manera s'arriba a conseguir un missatge o un altre. De la mateixa manera que coneixem el procés d'edició d'un llibre cal coneixer-lo d'un producte audiovisual.
- Podeu fer el visionat de la pel·lícula "El show de Truman". Relacioneu aquesta dimensió amb el contingut del film.
- Una altra activitat que podeu fer per treballar aquesta dimensió, pot ser comparar dues notícies del mateix tema però de diaris diferents. En primer lloc és la del diari "El País" i en segon lloc la del diari "La Vanguardia":
- És la mateixa notícia? Hi ha intencions diferents? Per què?
La ideologia i els valors: capacitat de lectura comprensiva i crítica dels missatges i en conseqüència com a portadors d’ideologia i valors.
- Quins valors ens venen amb la publicitat? De quina manera ens condicionen?
- Comenteu aquest vídeo i parleu de quina manera ens poden condicionar els missatges de la publicitat i dels mitjans.
La recepció i audiència: capacitat de reconèixer-se com a audiència activa, especialment a partir de l’ús de les tecnologies digitals que permeten la participació i la interactivitat. Capacitat de valorar críticament els elements emotius racionals i contextuals que intervenen en la recepció i valoració dels missatges audiovisuals.
- Som conscients del què veiem i per què ho veiem? Per què hi ha programes que ens plantegen una interactivitat? Què volen aconseguir amb tot això els mitjans?
La dimensió estètica: capacitat d’analitzar i de valorar els missatges audiovisuals des del punt de vista de la innovació formal i temàtica i l’educació del sentit estètic.
Pocs cops en els centres educatius es valoren els missatges audiovisuals pel seu valor estètic. Cal anar introduint el cinema i les produccions audiovisuals artístiques per ajudar a aconseguir una bona sensibilitat estètica.
- Has visionat algun cop a l'aula un producte audiovisual simplement per mirar-lo des del punt de vista estètic?
En quins espais del temps escolar creus que es podria fer?
Per acabar aquest mòdul podríem dir que com hem pogut constatar la tecnologia forma part d'una dimensió que defineix la comunicació audiovisual. Actualment, es tendeix a pensar que si coneixem aquesta dimensió ja podem fer comunicació audiovisual i crec que ha quedat clar que no és així.
- Llegiu o mireu aquestes activitats guanyadores de la Mostra d'Audiovisuals del 2007. Quines dimensions creieu que treballen?
http://phobos.xtec.cat/audiovisuals/lamostra/007/treballs.php?fitxa=511
http://phobos.xtec.cat/audiovisuals/lamostra/007/treballs.php?fitxa=457
ACTIVITAT
- Agafa el mapa realitzat amb el teu grup inicial a la pràctica 1 i contrasta segons el que acabes de treballar el què vol dir ompetència comunicativa audiovisual. Reflexiona primer individualment i a continuació establiu un debat amb la resta del grup tractant aquestes preguntes.
- Quin aspecte heu trobat a faltar en el vostre document?
- Quina dimensió és la que no havíeu posat?
- Quan us plantejàveu el treball de comunicació audiovisual al centre, quina dimensió us deixàveu?
- Quina dimensió és la que més es treballa als centres educatius de primària? I de secundària?
- Quina dimensió és la que menys es treballa als centres educatius de primària? I de secundària? Per què deu ser?
- Quina diferència veus entre la competència digital i la comunicativa audiovisual?
En el mòdul que tens a continuació veuràs quins continguts es treballen a cada àrea per a poder anar assolint la competència de comunicació audiovisual.