Recursos sobre i en llengua de signes
Recursos que podem trobar a la xarxa
Els projectes bilingües en centres d'educació infantil i primària existents a Catalunya els podem trobar a:
- CEE de Sords CRAS
http://www.xtec.cat/cee-cras
A la plana web del CEE de Sords CRAS trobareu a l'índex alguns enllaços sobre la llengua de signes.
Altres recursos que podem trobar a la xarxa en relació a la llengua de signes, de forma genèrica:
- Plana web que té la finalitat d’oferir als mestres que tenen per primera vegada un/a alumne/a sord/a a l’aula un seguit de continguts rellevants de caire informatiu i divulgatiu en relació a la sordesa i a les necessitats educatives que se’n deriven, com també sobre la llengua de signes:
http://www.xtec.cat/~cllombar
- "Signos que cuentan, cuentos que signan" és un projecte dirigit als professionals de l'educació del sord per fomentar l'ús de la lectura en llengua de signes com a pont que porti als nens sorda a la literatura infantil, conté també informació sobre la comunitat sorda i la llengua de signes espanyola.
http://http://www.fundacioncnse.org/lectura/index.html
- Paquet d'activitats JClic que ofereix activitats introductòries a la llengua de signes catalana. Donades les característiques d'aquesta llengua, el paquet és un recurs pels mestres i alumnes que volen apropar-se a ella. Conté 24 activitats, algunes d'elles són d'exercitació i altres d'informació. S'organitzen en dos grans grups: dactilologia i vocabulari. A l'apartat de vocabulari inclou els dies de la setmana, els colors, els mesos de l'any i les emocions.
http://clic.xtec.net/projects/lsc/jclic/lsc.jclic.zip
(Per descarregar aquest fitxer has de tenir instal·lat el JClic a l'ordinador)
Pàgines web amb vídeos en LSC
- Web Visual. Conté varis apartats relacionats amb la comunitat sorda i la societat en general, amb notícies en llengua de signes catalana amb la seva versió en català o castellà. Es poden descarregar els fitxers en llengua de signes per la seva pràctica i difusió.
http://www.webvisual.tv
- DifuSord. Conté alguns vídeos en llengua de signes catalana. el format és més de text que signat, però puntualment hi incorporen vídeos explicatius de persones sordes. També es poden descarregar els fitxers.
Podrieu fer una cerca a la xarxa de les diferents pàgines web relacionades amb les persones sordes que continguin enregistraments en llengua de signes, i fer una taula amb vàries entrades com: nom de la web, adressa web, contingut principal i recursos que ofereixen.
Ús de la videoconferència en LSC
És comú en les persones sordes utilitzar la videoconferència amb la webcam per establir vincles comunicatius i socials.
Les webcams són càmeres de vídeo digital que s'instalen a l'ordinador com a perifèric, i són senzilles amb múltiples aplicacions tècniques i educatives (fotografiar, filmació de vídeo, vídeo conferència i etcètera).
Dins l’àmbit de Projectes TIC per l’Educació Especial, s'han desenvolupat materials interactius, que permeten utilitzar l’ordinador amb una webcam, o equivalent, correctament instal·lada, ajustada i funcionat. Aquest article explica les principals característiques de la webcam i algunes aplicacions educatives amb aquest recurs:
http://www.xtec.net/dnee/satieee/0607/sessio1/webcam_s.htm
Els centres amb alumnat sord utilitzen molt la webcam per comunicar-se a través dels programes de missatgeria instantània com el Messenger, el ooVoo(Vídeo Messenger), i altres programaris que es poden descarregar des de la xarxa.
Com a activitat, fora bo fer un enregistrament d'una presentació en llengua de signes amb la webcam.
Llibres, vídeos i altres Recursos
Diccionaris
- Diccionari de la Llengua de Signes de Ponent, I. Martín i M. Alvarado.
- Diccionario de lenguaje de signos manuales. Perelló i Frigola. Ed. Masson. (versió molt antiga)
- DILSCAT. CD-Rom Diccionari de la LSC. Fundació ILLESCAT.
Per l'àmbit educatiu:
- Vocabulari específic de la LSC. Àrees de Coneixement del Medi Natural i Social. DOMAD.
Consta de 500 entrades adaptades al currículum educatiu d'aquesta àrea de l'etapa de primària i de secundària; amb fotografies de les glosses del signe i hi inclou el terme amb notes explicatives.
Materials d'ensenyament i aprenentatge de la LSC
- Aprenem LSC I i II. Llibres i DVDs. Fundació ILLESCAT.
- Medicines i Salut. Llibre i DVD. Fundació ILLESCAT.
- Els Genís i l'Educació. Llibre, CD i VHS. DOMAD.
- Els Genís i la Sanitat. Llibre, CD i VHS. DOMAD.
Són llibres per aprofundir en l'aprenentatge de la llengua de signes catalana, oferint unes pautes per posar en pràctica aspectes de comprensió i d'expressió de la LSC i també activitats relacionades amb aspectes gramaticals.
- Gramàtica Bàsica de la LSC. DOMAD.
Conté explicacions de la gramàtica de la LSC, els components de l'estructura de la LSC, els aspectes verbals, la concordança, els classificadors,… El contingut està signat en LSC acompanyat de text en català, castellà i anglès.
A DOMAD tenen un recull de contes en LSC, amb subtítols en català i/o castellà:
- Sant Jordi
- El flautista de Hamelin
- L'aneguet lleig
- La princesa i la granota
- Contes I, II i III (recull de contes diversos)
- La bruixa Maduixa
- Pipeto, el monet de color rosa