Dibuix tècnic: Sketch up for schools

Especialment a secundària, els alumnes han d'utilitzar l'ordinador per fer dibuix tècnic: plànols, esbossos, figures geomètriques, etc.

Al núvol també hi ha aplicacions que ens permeten crear aquests tipus de dibuixos, com ara SketchUp for Schools.

Si accedim al web, s'obrirà l'aplicació i ens demanarà que ens identifiquem amb l'usuari de Google.

Si volem utilitzar aquesta versió amb els alumnes, és necessari tenir el consentiment de les famílies per escrit, ja que així ho determina el reglament de protecció de dades.

Els alumnes hi accediran amb un usuari de G Suite for education. Però per a poder-ho fer, caldrà que l'administrador del domini ho autoritzi.

L'administrador ha d'instal·lar l'aplicació SketchUp for Schools a través del Market Place de la consola d'administració. En el següent enllaç s'explica com instal·lar aplicacions del Market Place

Un cop identificats, podem veure un vídeotutorial o bé començar directament a dibuixar (Start Modeling).

Si triem aquesta segona opció, podrem accedir a les tres ratlles de la part superior esquerra per desplegar el menú. Dins el menú triarem New Model i triarem l'opció d'utilitzar mil·límetres com a unitat base de mesura.

EL senyor que apereix al mig de la pantalla espot seleccionar i eliminar amb la tecla suprimir.

La barra de l'esquerra ens ofereix les eines de dibuix: rectangles, circumferències. arcs… Totes funcionen més o menys de la mateixa manera. Es selecciona l'eina, es tria dins la zona de dibuix el punt d'inici, es mou el cursos i es tria el punt final.

A la part inferior dreta, en tot moment es poden veure les coordenades dels punts. Si es vol, enlloc de triar el punt final amb el cursor, també es pot introduir en la caixa de les coordenades. Per fer-ho fem clic sobre la caixa i introduïm el punt de la forma 3000mm,3000mm

Si es vol treballar en dues dimensions, la barra de la dreta ens permet triar l'opció Views i seleccionar la vista en planta.

L'Sketchup s'integra bé amb Google Drive. Només cal anar a les tres ratlles a la part superior esquerra per obrir el menú i triar l'opció Google Drive.

Això permetrà triar la carpeta on aniran els projectes. Un cop seleccionada, quan tirem l'opció desar, el projecte es desarà directament en aquesta carpeta de Google Drive.

Per poder entendre millor el funcionament d'SketchUp, crearem una figura d'exemple. La figura és un cub buit per dins, de 10 cm de costat i 1 cm de gruix.

El següent vídeo mostra tot el procés.