Qüestionaris a partir de vídeos: Edpuzzle

Edpuzzle és una aplicació al núvol que ens permet preparar qüestionaris que apareixeran mentre els alumnes miren un vídeo.

Quan accedim al web de https://edpuzzle.com/, podem triar l'opció Log in i seleccionar que som professors. Podrem indicar que volem entrar amb l'usuari de Google i introduir les dades del nostre usuari XTEC o del nostre usuari de G Suite for Education.

El primer cop que hi accedim ens demanarà el nostre centre (si no s'ha registrat cap professor del centre haurem de donar d'alta el centre) i l'àrea principal de la nostra matèria.

Creació de classes

Per començar, haurem de crear alguna classe. Per fer-ho, cal triar l'opció My Classes. Si utilitzem Classroom, podem importar els alumnes directament. Sinó, haurem crear-la i convidar als alumnes.

En aqualsevol dels dos casos és important que abans de procedir tinguem el consentiment de les famílies per utilitzar Edpuzzle, ja que pel reglament de protecció de dades cal que els tutors legals acceptin cedir dades dels menors (nom i adreça) a les empreses (encara que aquestes es comprometin a no utilitzar-les per a fins publicitaris)

Creació de contingut

Un cop tenim la classe i els alumnes, ja podem crear el nostre primer qüestionari. Caldrà anar a Content.

Amb l'opció Add Content podem triar el vídeo. Pot ser un vídeo que nosaltres pugem (Upload) o algun que hi hagi a la xarxa (Create).

Si triem l'opció de cercar-ne algun de la xarxa, apareixerà la caixa per cercar i, a la columna esquerra, podem triar en quin canal volem cercar-los. Per exemple, del Youtube.

Amb qualsevol vídeo que trobem podrem Editar-lo, per tal d'afegir el qüestionar i/o tallar l'inici o el final, Veure'l o Afegir-lo al nostre contingut (en aquest cas els alumnes només l'han de veure, sense respondre qüestions).

Si triem l'opció d'editar-lo, podrem inserir preguntes triant l'opció Quizzes.

Un cop dins l'apartat Quizzes, podrem triar el moment en que volem que aparegui una pregunta, movent el punt a dreta o esquerra. Després podem entrat dins la pregunta, fent clic a l'interrogant. Finalment podem triar el tipus de pregunta (overta, tipus test o només comentari) i completar la pregunta.

Un cop desem la pregunta, podem repetir el procediment per afegir més preguntes: desplaçar el punt, triar l'interrogant i completar la pregunta.

Un cop haguem fet totes les preguntes que volem, només cal prémer el botó Finish, en la part superior dreta.

Podrem triar el dia a partir del qual els alumnes podran veure el vídeo i contestar preguntes i a quina classe volem assignar-lo.

Finalment anirem a la pantalla de seguiment. Podrem veure el nom dels alumnes, quin % del vídeo han vist i la puntuació obtinguda. Però de moment totes aquestes dades estan en blanc, ja que els alumnes no tenen l'enllaç per trobar el qüestionari.

A la dreta de la pantalla hi ha les opcions per compartir l'enllaç amb els alumnes. Si utilitzem Classroom, hi ha l'opcio de penjar l'enllaç directament com una tasca. Si no tenim Classroom, podem triar l'opció Share Assigment i obtenir l'enllaç i penjar-lo a Moodle o enviar-lo per mail.

Si sortim de Edpuzzle, quan hi tornem podrem trobar aquesta pàgina amb el seguiment dels alumnes dins de My Classes, fent clic al vídeo. Aquest pot estar dins de Due Assigments si hem indicat una data de finalització del qüestionari o bé dins de No Due Date si no ho hem fet.

Cal tenir en compte...

Molts utilitzareu l'Edpuzzle com a eina en aquest mòdul. L'enllaç que haureu de compartir per tal que sigui visible ha de tenir el següent format:

https://edpuzzle.com/media/609c087ebd7b90419b5ee289

És un enllaç que porta la paraula MEDIA sempre. El trobarem abans d'assignar el vídeo a la classe:

Els enllaços que Edpuzzle genera un cop iniciem l'assignació a l'alumnat pot fer que no puguem veure el vídeo. L'alumnat d'Edpuzzle pot ser diferent al que tenim a Classroom o potser no hem importat la classe del Classroom.

Tant si envieu l'adreçat a estudiants:

https://edpuzzle.com/assignments/609c0b6aae9d42415ba4bd32/students

com aquest altre,

https://edpuzzle.com/assignments/61e68a531270d742f3fb9f51/watch

No es podran corregir les tasques (perquè no es podran visualitzar).

Reviseu que l'enllaç de la tramesa és el que inclou la paraula MEDIA.