Control de Youtube des de la consola

Youtube és un dels recursos digitals que més s’utilitzen a les aules. Sense entrar en qüestions metodològiques de la flipped classroom o classe invertida, ja sigui a casa o a classe, els alumnes veuen molts vídeos de Youtube. Això no ens ha de fer por perquè hi ha contingut molt bo publicat.

Tot i això, té els seus riscos i convé poder controlar una mica què és el que miren els nostres alumnes. En aquest sentit, si els alumnes utilitzen ordinadors Chromebooks gestionats pel centre en un domini Google Workspace, és possible configurar filtres per mostrar només els vídeos adequats.

Des del curs 23-24 quan es visita Youtube des d'un centre educatiu s'activa per defecte el mode segur. Si no tenim configurat el contingut moderat a Youtube no podrem aprovar vídeos i si ens interessa que els nostres alumnes vegin algun vídeo que l'autor no l'hagi marcat com a apte, no podran veure'l!

Per tant, és molt recomanable aplicar la configuració d'aquesta pàgina a tots els centres.

El procediment per configurar la consola d’administració del Google Workspace per filtar els vídeos de Youtube no és precisament intuïtiu.

Cal configurar quatre paràmtres:

  1. Activar la moderació de vídeos a Youtube
  2. Marcar que els alumnes tinguin accés moderat (restringit) a Youtube
  3. Marcar que els docents puguin aprovar vídeos
  4. Marcar que els professors de classroom puguin aprovar vídeos.

Activació del contingut moderat a Youtube

En primer lloc, cal que configurem el contingut de Youtube. Per fer-ho, accedirem des del menú lateral a Aplicacions > Serveis addicionals de Google:

Des d'aquest apartat cercarem Youtube al llistat (a la pàgina 2) i li clicarem a sobre per accedir a la seva configuració. Des d'aquí busquem el bloc de Configuració de contingut i hi cliquem a sobre:

En aquest apartat clicarem a Configuració per activar la casella Els usuaris que han iniciat sessió a la teva organització només poden veure els vídeos restringits i aprovats i desem:

Configuració dels permisos a Youtube

Un cop activat el contingut moderat, cliquem ara l’enllaç de configuració de permisos de Youtube:

Se'ns obrirà, a una nova pestanya, la gestió de permisos a Youtube, podrem marcar, segons la unitat organitzativa (UO):

  • Accés amb restricció estricte: filtra contingut generalment apropiat fins a persones de 9 anys (també permet veure vídeos aprovats explícitament)
  • Accés amb restricció moderada: filtra contingut generalment apropiat fins a persones de 13 anys (també permet veure vídeos aprovats explícitament)
  • Accés sense restricció: no filtra cap contingut
  • Si pot aprovar vídeos: no filtra cap contingut i, a més, li permet a l'usuari aprovar vídeos (ara veurem com) que estaran disponibles als usuaris amb restriccions

Així doncs aquí tindrem una mica de feina perquè cal posar-li a cada UO els permisos que vulguem. Pels alumnes és recomanable una restricció moderada o estricte, seleccionem la UO d'alumnes1):

És normal que l'acció de desar sigui Anul·lar ja que això el que fa és trencar l'herència de la configuració d'aqueta UO amb la seva UO mare (el domini), el que fem és anul·lar l'herència i fer una configuració explícita per aquest UO que serà diferent de la UO mare, això ho veiem marcat amb un punt a l'estructura d'UO:

També caldrà triar la unitat organitzativa dels professors i indicar que puguin aprovar vídeos.

La restricció als alumnes farà que els alumnes puguin veure només els vídeos que Google ha marcat com a adequats. A més, podran veure altres vídeos que els professors hagin aprovat, encara que Google no els marqui com a adequats.

Tant si es tria una restricció estricta com moderada, Google fa una selecció prèvia dels continguts però els professors sempre podran aprovar els vídeos que considerin oportuns.

Configuració dels continguts

Ara que ja tenim activat el contingut moderat i hem definit els permisos, podem acabar de configurar els continguts. Tancant la pestanya de configuració de permisos tornem a la configuració de continguts on ja èrem al principi d'aquest article (sinó sempre hi podem accedir des de Aplicacions > Serveis addicionals de Google > Youtube > Configuració del contingut).

Des de l'apartat de configuració del contingut, marquem l'opció que els professors de classroom verificats puguin aprovar vídeos a l'apartat Aprovadors especials:

Si s’ha configurat d’aquesta manera, els professors veuran una franja sota cada vídeo. Aquesta franja pot indicar tres coses:

  • El vídeo és visible pel domini: indica que és un vídeo que Google considera adequat i els alumnes el poden veure.

  • El vídeo no ha estat aprovat: els alumnes no el poden veure, però apareix un botó per tal que el professor l’aprovi.

  • El vídeo ha estat aprovat: és un vídeo que els alumnes poden veure perquè algun professor l’ha aprovat, tot i que Google no l’ha marcat, d'entrada, com adequat.

Configuració d'usuaris

A més de la configuració de permisos i contingut a Youtube és important revisar és la configuració d'usuaris dins el Chrome.

Podem consultar l'article on expliquem com activar el mode segur a Youtube pels nostres alumnes per deixar-ho activat (també s'activa la cerca segura que és molt recomanable).

Revisió de vídeos

Des de la consola, com administradors pot veure quins vídeos han aprovat els membres del claustre. Per fer-ho, accedirem a Aplicacions > Serveis addicionals de Google > Youtube i hi clicarem a sobre perquè se'ns obri la configuració.

Ara clicarem sobre l'apartat de Configuració de continguts per, finalment, escollir l'opció Veure vídeos aprovats:

Apareix la llista de tots els vídeos, el canal al que pertanyen, el dia que es van aprovar i quin professor ho va fer.

Si com a administradors ho considerem, podem eliminar algun dels vídeos aprovats i així els alumnes deixaran de veure’l.