Pràctica 4: Les noves tecnologies i les famílies.

Orientacions

Un ambient de diàleg a casa és fonamental per poder comentar l'ús que es fa d'Internet, tant per part de pares i mares com de fills i filles.

Una bona comunicació entre escola i famílies facilitarà l'adquisició de coneixements i hàbits recomanables per a un bon seguiment de l'ús que fan els adolescents de les tecnologies (telèfons mòbils, ordinadors i altres dispositius).

Educar en noves tecnologies

La societat actual és canviant i les noves tecnologies estan transformant la forma en la qual els joves aprenen, es diverteixen, es relacionen i es preparen per a la seva vida laboral. A més, les aules han de convertir-se en un reflex del món digital on els alumnes ja hi viuen i en el qual tenen el seu futur social, acadèmic, laboral i econòmic.

Avantatges de l'ús de les noves tecnologies

Internet ofereix moltes oportunitats d'aprenentatge i oci ja que els alumnes:

 • Disposen d'una biblioteca universal de recursos amb un sol clic.
 • Poden col·laborar, conviure, motivar-se… més fàcilment.
 • L'espai i el temps escolar s'expandeixen ja que l'ordinador es fa servir com un recurs d'ús personal de l'alumna/e dins i fora de l'aula.
 • El treball escolar s'enriqueix amb metodologies basades en Internet.

És important que transmetem a les famílies els beneficis de l'ús de les noves tecnologies

Com podem ajudar les famílies?

Des de l'escola es pot treballar aquest aspecte mitjançant reunions informatives, seccions especials als espais web o textos informatius adreçats a pares i mares, recollint els consells més elementals a tenir en compte per evitar els riscos més comuns de la utilització de la tecnologia.

Exploreu

Exploreu la pàgina ciberfamílias de la Comunitat de Madrid i detecteu els principals conflictes que es poden trobar les famílies relacionats amb la seguretat a la xarxa i les possibles solucions proposades

Alguns consells

Aquesta és una proposta d'orientacions o consells que des de l'escola podem donar a les famílies per tal que puguin fer un bon acompanyament en l'aprenentatge de l'ús de la tecnologia als seus fills i filles.

 • Navegar per Internet conjuntament amb els fills i filles.
 • Educar-los per a un ús responsable de la tecnologia. En general, és convenient elaborar unes regles d’ús dels ordinadors, els videojocs, Internet i el telèfon mòbil consensuades amb els fills.
 • Ser capaços de controlar l’ús de les tecnologies de la informació almenys al mateix nivell que els fills. En cas contrari, procurar tenir uns coneixements bàsics de manera que percebin que els pares i mares els poden ajudar i controlar el que fan.
 • Situar l'ordinador a un espai comú de la llar. Si això no és possible i els fills tenen ordinador a la seva habitació, la persona que hi entri ha de poder veure la pantalla.
 • Consensuar amb els fills uns límits d’ús de l’ordinador i del telèfon mòbil, per adaptar-los als horaris d’estudi. És important evitar que la noia o el noi naveguin per Internet (especialment als xats) a la nit.
 • Motivar els nois i noies perquè facin les seves pròpies recerques sobre temes d’interès.
 • Conèixer eines i estratègies per protegir-se dels perills de la xarxa.

En aquesta presentació, Carmen González, professora d'ESO i Batxillerat i coordinadora TIC a un col·legi de Salamanca, vol mostrar a les famílies la necessitat d'educar els fills i filles en l'ús d'Internet i la importància de sentir-se segurs a la xarxa.

Continguts educatius disponibles a la xarxa

Des dels centres, podem recomanar a les famílies algunes pàgines web amb continguts educatius que les podran ajudar a l'hora de fer les primeres passes a Internet amb els seus fills i les seves filles.

 • Edu365.cat. Jocs i aplicacions adequades per a totes les edats.
 • Internet segura de l'edu365. Jocs i recursos per ajudar a l'hora de treballar la seguretat a la xarxa amb els fills i filles.
 • Art-attack. Pàgina de Disney amb jocs i propostes de manualitats per fer a casa.
 • Súper3. Jocs, capítols de sèries, propostes d'entreteniment…
 • Una mà de contes. Espai amb diferents contes i propostes relacionades amb ells.
 • Jocs del món. Diferents jocs d'arreu del món.
 • Poisson rouge. Pàgina en francès amb moltes propostes de jocs per als més petits.

Compromisos

Per poder gaudir dels avantatges de l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, cal que les famílies s'impliquin en el procés d'aprenentatge dels seus fills i les seves filles i que adquireixin una sèrie de compromisos tant pel que fa a l'acompanyament en el procés esmentat com pel que fa a la correcta utilització dels diferents dispositius.

Ús dels portàtils i altres tecnologies a casa

 • L'ordinador portàtil és propietat del centre i, en alguns casos, es pot deixar en préstec a l'alumnat per al seu ús didàctic.
 • Cal que les famílies segueixin els consells de manteniment que doni cada centre. Alguns d'ells poden ser:
  1. Situar-lo en un lloc segur.
  2. Mantenir-lo allunyat de les fonts de calor (radiadors, calefactors…)
  3. Evitar vibracions i cops forts.

És necessari que els centres informin adequadament a les famílies sobre les normes d'ús dels ordinadors a casa. Probablement hi haurà casos en els quals l'ordinador del nen o nena serà el primer ordinador que entri a casa.

Falsos mites sobre l'ús de les tecnologies

En algunes situacions, les famílies poden oposar resistència a l'ús de les tecnologies emparant-se en falsos mites i en els efectes secundaris adversos per a la salut. Per aquest motiu, cal que el professorat disposi de les eines adequades per poder rebatre aquests arguments.

L'ús dels ordinadors provoca problemes de salut

En concret, s'acostuma a relacionar l'ús dels ordinadors amb problemes de visió i posturals. Per contra, l'ús raonable d'aquests mitjans no és perjudicial, tot i que cal tenir en compte determinades recomanacions relatives al temps d'ús, condicions ambientals, etc.

A més, les empreses evolucionen contínuament cap a dispositius més respectuosos amb l'usuari, millorant, per exemple, la qualitat gràfica dels ordinadors per evitar els problemes de visió.

Els ordinadors aïllen l'alumnat

Tot i que els ordinadors capten l'atenció dels i les alumnes amb força, l'experiència demostra que no els aïlla, sinó que faciliten la comunicació i la col·laboració en l'aprenentatge.

Les tecnologies provoquen addicció

Els ordinadors s'han de fer servir de manera responsable, és a dir, per a les situacions en què que són necessaris i durant el temps necessari. Si és així, no tenen per què generar cap addicció.

La televisió, els vídeojocs, els telèfons mòbils i altres disositius utilitzats en el període d'oci són més problemàtics en aquest sentit.

Visiteu el web

Llegiu l'article del diari "El País" publicat al web Xarxa Segura de les Illes Balears i extraieu les vostres pròpies conclusions!
A Internet hi ha continguts perillosos

Cal que siguem conscients dels perills d'Internet i educar els nois i les noies per conèixer-los i evitar-los. Per això és necessari que professorat i famílies els orientin, aconsellin i facin de guia en l'ús d'Internet.

En cap cas es pot impedir l'ús d'Internet per l'existència de riscos. Existeix una sèrie de pàgines web que ajuden a la prevenció de riscos com jove.cat, portal de la Generalitat o Internet segura de l'edu365.

Amb la tecnologia s'aprèn menys

Si l'ordinador s'utilitza de forma adequada no només no s'aprèn menys sinó que s'augmenten les possibilitats d'aprenentatge ja que l'ús de les tecnologies és un coneixement en sí mateix que en aquests moments resulta fonamental a l'hora d'integrar-se en el món laboral.

Aprendre menys només pot estar causat per un mal ús dels mitjans i no pel seu propi caràcter tecnològic.

Les xarxes socials són perilloses

Les xarxes socials són un dels fenòmens característics dels últims anys a Internet: Facebook, Twitter, Tuenti…

Són punts de trobada entre grups de persones que comparteixen informació. En sí mateixes no suposen risc i fins i tot algunes tenen el seu origen en ambients acadèmics. És l'ús inadequat de les xarxes, la desconeixença dels seus riscos potencials, i sobretot, la difusió alarmista d'algunes notícies per part de determinats mitjans de comunicació, el que pot suposar el risc o la imatge negativa d'aquests entorns.

Edmodo és una xarxa social privada per al món educatiu. És un espai virtual que facilita la comunicació i on es poden compartir arxius i enllaços de forma molt senzilla.

Cada vegada hi ha més docents que fan servir les xarxes socials com una eina més per a l'aprenentatge. Podeu veure la presentació de Carles Simarro: Les xarxes socials a l'aula de primària. Al lloc web Calaix de Sastre, trobareu un manual de la xarxa Edmodo.