Pràctica 3: Seguretat a Internet i implicació de les famílies

Actualment ningú no es qüestiona els avantatges d'Internet i les seves possibilitats educatives; és per aquest motiu que ens cal preparar el nostre alumnat per a una societat del coneixement basada en la reflexió, el respecte i la crítica selectiva envers la informació.

Un aspecte fonamental de l'aula digital és el referent a les noves formes d'informació i de comunicació, sobretot per mitjà d'Internet, ja que ens acosten a noves formes de coneixement i nous tipus de relació amb els altres. Des de la classe podem tenir accés a gairebé tota la informació que vulguem i unir-nos a milions de persones d’arreu del món sense límit de temps ni de distància.

Però també hi ha riscos si no fem un ús adequat de tots aquests avenços.

Internet: Usos i abusos

Un dels riscos més importants és el desconeixement que sovint té l'alumnat en tot allò que fa referència a la protecció de les dades personals: el nom, l’adreça, fotografies, enregistraments de la veu, etc.; tot allò que l'identifica davant els altres i que podria arribar a circular per Internet sense cap control.

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), la Comissió de Llibertats i Informàtica (CLI) i el Departament d'Educació han presentat tres nous manuals pràctics dirigits a menors, amb la finalitat de conscienciar-los de les amenaces a la intimitat i a la privacitat que representa la publicació de les seves dades personals a Internet, i proporcionar-los recomanacions pràctiques per evitar situacions de risc i fer un bon ús de les tecnologies de la informació.

S'han editat tres versions adaptades a les necessitats de cadascun dels cicles educatius als quals s'adrecen: educació primària (de 9 a 11 anys), educació secundària (12 a 14 anys), i batxillerat o formació professional (15 a 17 anys).

Cada any se celebra una Jornada organitzada pel Departament d’Ensenyament i l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades al voltant d’un tema d’actualitat. 2011 Jornada sobre Protecció de Dades i Seguretat a Internet entre els menors d’edat.

Idees per als mestres

Algunes idees que us poden ajudar a l'hora d'ensenyar al vostre alumnat a utilitzar Internet d'una manera segura:

 • Intenteu estar al dia en qüestions d’Internet i del telèfon mòbil. Com més informació tingueu sobre aquestes tecnologies, millor podreu ajudar l'alumnat a fer-ne un bon ús.
 • De tant en tant, és recomanable situar-se a l'aula en un lloc on es puguin veure les pantalles dels ordinadors.
 • Observeu si les reaccions de l'alumnat davant el monitor es corresponen amb el que s'està fent en aquell moment a l'aula.
 • Comproveu que els ordinadors tinguin instal·lats: un antivirus, un tallafocs i programes de filtratge de correu brossa a l'ordinador, que s'actualitzin periòdicament.
 • Remarqueu la importància de respectar els drets d'autoria quan es comparteixen arxius o es copien textos, imatges o dibuixos d’un web.
 • Parleu amb els vostres alumnes sobre la importància de protegir les dades personals.

També es poden utilitzar programes de monitorització que permeten observar i controlar altres ordinadors de la xarxa, com per exemple iTALC, esmentat anteriorment

Alguns consells...

L'Agència de Protecció de dades fa les següents recomanacions:

Consells per a l'alumnat

 • Valora els avantatges del contacte amb els amics cara a cara, més que no pas a través de la xarxa o del telèfon mòbil.
 • No donis les teves dades personals si no estàs segur del destinatari o si consideres que no són necessàries.
 • No t’enfadis amb els teus pares perquè vulguin comprovar què fas a l’ordinador i, sobretot, a Internet.
 • Has d’anar amb compte amb el contingut dels jocs que et baixes o que et passen els amics.
 • No contestis missatges estranys, ni per Internet ni pel telèfon mòbil. Alerta amb la publicitat no desitjada: no obris la porta.
 • Si has de demanar algun producte o comprar alguna cosa per Internet, demana als teus pares que ho facin per tu.
 • Navegar o xatejar amb els teus amics al costat dels teus pares té avantatges, perquè t’adonaràs que confiaran més en tu quan després vulguis fer-ho tot sol.

La campanya “A Internet posa-hi seny” està dedicada a la seguretat a la xarxa i va adreçada als menors de 8 a 14 anys. Aquesta campanya està impulsada pel Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT).

Internet amb seny

A l'espai Internet Segura de l'Edu365 l'alumnat també trobarà diferents jocs, manuals i presentacions per ajudar-los a ser més conscients de la necessitat de mantenir la privadesa de les seves dades.

Consells sobre l'ús de les dades personals

 • Cal ensenyar a l’alumnat a no donar dades que els puguin identificar, ni demanar dades que posin en compromís altres persones, com ara l’adreça, el telèfon, el nom, l’escola en la qual estudien; per descomptat, no s’han de donar dades sobre la seva imatge, com ara fotografies o enregistraments amb el telèfon mòbil.
 • No es poden tractar les dades dels menors de 14 anys sense l’autorització dels pares. Està prohibit utilitzar el menor per obtenir dades innecessàries sobre la resta de la família, com ara els ingressos, les preferències d’oci o la professió.
 • Hem de saber que hi ha una llei orgànica, la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD), que regula tots aquests drets i obligacions.
 • Si creiem que s’han vulnerat els drets dels menors, ho hem de denunciar davant l’Agència de Protecció de Dades més propera. Convé fomentar la confiança en els nostres fills perquè ens comuniquin possibles situacions anòmales.

En aquesta presentació d'Onofre Pouplana podeu veure què ha de tenir en compte l'alumnat a l'hora de mostrar les seves dades personals o de publicar continguts a la xarxa.

Exploreu

Exploreu les pàgines web que teniu referenciades a l'apartat enllaços relacionats i decidiu quines creieu que són les més adequades per treballar amb el vostre grup d'alumnes.
Com a docents hem de tenir present...
 • Les dades de caràcter personal només es poden recollir per ser tractades amb les finalitats per a les quals s’han obtingut, han de ser emmagatzemades de manera que permetin l’accés a la persona propietària i han de ser cancel·lades quan deixin de ser necessàries.
 • El tractament de les dades de caràcter personal requereix el consentiment de la persona afectada.
 • L’interessat/da (persona que és propietària de les dades) o tutor legal té dret a sol·licitar i obtenir informació de les seves dades de caràcter personal i de l’origen de les dades, a rectificar-les, a cancel·lar-les i a oposar-s’hi (drets ARCO). Un pare, mare, tutor legal o el mateix propietari pot fer ús dels drets ARCO sempre.
 • Cal tenir molt en compte que la majoria de les aplicacions en xarxa sota el títol de "recursos educatius" també requereixen autorització o ser majors de 14 anys.
 • És imprescindible que llegim i complim els drets d'ús ja que estem establint un contracte legal entre empreses i els nostres alumnes i per tant hem de conèixer les condicions del contracte. Cal recordar que gratis no significa que no necessiti autorització.

Enllaços relacionats

El projecte i-Confiable té per finalitat millorar les competències digitals de la comunitat educadora i la cohesió social a partir d'un conjunt d'accions que conflueixen en la creació i dinamització d'una xarxa de promoció de webs educatives confiables.

Jove.cat és un espai de la Generalitat de Catalunya que, en l'apartat Tecnologia, conté una sèrie d'orientacions útils.

Consells de l'edu365.cat per navegar amb seguretat

Navegar amb seguretat. Servei Educatiu del Tarragonès. Pàgina amb informació i enllaços interessants.

Xarxa segura IB. Recomanacions per a pares i mares.