Croma


El croma (de l'anglès chroma key) és una tècnica audiovisual utilitzada àmpliament tant en cinema i televisió com en fotografia, que consistix en la substitució d'un fons per un altre mitjançant ordinador.

Per realitzar aquesta operació amb facilitat i bon resultat, s'utilitza el Chroma key o "clau de color". La tècnica consistix a gravar l'objecte sobre un fons de color sòlid i uniforme i posteriorment canviar-ne el fons pel desitjat amb l'ajut de l'ordinador o del dispositiu mòbil.

El color del fons de l'escena ha de ser algun dels primaris (verd, blau o magenta). Habitualment s'usa verd o blau i no roig, ja que és el component més important de la pell humana.

Al cinema, el chroma key és un recurs molt utilitzat en escenes en què intervenen escenaris creats per ordinador o que són pràcticament impossibles de rodar en la realitat.

En televisió, un dels casos més quotidians i utilitzats és el dels serveis de meteorologia dels informatius, on el presentador es col·loca davant d'un fons de color sòlid i uniforme i els mapes del temps són incorporats en temps real creant la imatge que arriba als televisors. El resultat final és pràcticament perfecte perquè, actualment, s'ha aconseguit millorar l'acabat de la vora de l'objecte i el fons.

Font: Viquipèdia

Algunes de les aplicacions per dispositius mòbils faciliten aquesta tècnica i permeten afegir una imatge o vídeo darrere de la gravació. Ens permet fer un telenotícies, un documental des d'un punt llunyà del planeta o fins i tot, per als més atrevits, clonar-se a un mateix en una gravació de vídeo. Així doncs, només ens cal l'aplicació, un fons verd (paper d'embalar o tela) i uns actors motivats.