Sonoritzar un conte


A qui va adreçat

Aquesta proposta és adequada per a l’ alumnat d’educació infantil i primària. Si volem fer-ho en una llengua estrangera, o bé amb molt treball d’edició, es podria fer també amb alumnat d’ESO. Depenent de l’edat de l’alumnat, la part tècnica serà una tasca a fer pels nois i noies, pels nenes i nenes amb el suport de mestres o pels /les mestres si parlem de l’educació infantil. Per tant, un cop més depenent de l’objectiu marcat, es pot fer amb alumnat d’educació infantil, de primària o d’ESO.

Estudi/lloc on enregistrem…

Aquesta activitat no requereix massa condicions. Com sempre, si disposem d’ estudi de ràdio, aquest serà la millor opció, però si no en tenim ho farem a un espai del centre, el més allunyat possible de fonts de soroll. En tots els casos farem la tasca en un moment en que la resta d’alumnat estiguin a les aules fent classe, per tal de minimitzar sons aliens a la nostra feina.

Material

  • Un dispositiu per a fer l’enregistrament dels arxius sonors, que pot ser telèfon, tauleta, ordinador amb micròfon…
  • Un ordinador amb el programa Audacity instal·lat, per tal d’editar els arxius, polint el que calgui, posant efectes, música…
  • També ens caldrà un programa d’edició de vídeo que pot ser el que porten els ordinadors.

Breu descripció

Es tracta de triar o inventar una narració. Fer les il·lustracions amb la tècnica que triem. Pot ser des de dibuixos fets sobre paper i després passats a digital fins a creacions fetes amb aplicacions de dibuix o apps o el que nosaltres o l’alumnat triïn.

Per la part sonora, es tracta de generar un arxiu de so. Si disposem d’una taula de mescles i diversos micròfons, podrem fer tot l’ enregistrament com si fos en directe, minimitzant la posterior edició. Cada un dels personatges seurà davant d’un micro i es farà l’enregistrament seguin l’escaleta que haurem preparat.

Si treballem amb alumnat entrenat, o amb nois/es ja grandets, i tenim taula de mescles, poden posar les músiques i els efectes al mateix temps. Si no, no hi ha cap dificultat en posar aquests elements posteriorment, editant el treball amb l’Audacity.

Una vegada tinguem acabat l’arxiu sonor i les il·lustracions, ja podrem fer el nostre vídeo posant els dibuixos i l’arxiu de so del conte.

Us posem un conte que va ser fet de manera col·laborativa. Nens i nenes del cicle inicial d’una escola de Sitges van inventar el text i una altres del mateix cicle però del Vallès Oriental, van fer l’àudio. Veureu que hi ha imatges de l’alumnat que va fer les il·lustracions i el so.

La Berta i l’aigua