Creació d’un ambient o escenari sonor amb diàleg
A qui va adreçat
Aquesta proposta, com sempre depenent de l’experiència dels nens i nenes, és adequada per a l’ alumnat del cicle superior d’educació primària, i pel d’ESO. L’alumnat d’educació infantil i cicle inicial i cicle mitjà, en pot ser usuari, és a dir, si creen l’escena companys més grans, els poden donar a escoltar als més petits, d’aquesta manera els petits desenvoluparan les seves habilitats auditives i els grans sabran si han aconseguit l’efecte desitjat en els oients.
Estudi/lloc on enregistrem…
Aquest enregistrament té unes característiques especials. Per crear l’ambient i l’escena que volem, necessitarem tenir diferents arxius obtinguts de diferents maneres. En algun cas ens caldrà un espai tipus estudi, però en altres haurem de capturar el so de la natura, el so que fa algun objecte concret en un indret concret, o crear-lo amb material diversos, agafar-lo de bancs de sons…
Per la part dels diàlegs, com sempre, si disposem d’estudi de ràdio, aquest serà la millor opció, però si no en tenim, ho farem a un espai del centre, el més allunyat possible de fonts de soroll. En tots els casos farem la tasca en un moment en que la resta d’alumnat estiguin a les aules fent classe, per tal de minimitzar sons aliens a la nostra feina.
Observem que en aquest taller no hi ha un únic espai d’enregistrament.
- Un dispositiu per a fer l’ enregistrament dels arxius sonors, que pot ser telèfon, tauleta, ordinador amb micròfon…
- Un ordinador amb el programa Audacity instal·lat, per tal d’editar els arxius que hem creat, polint el que calgui, posant efectes, música, silencis…
- Si volem generar nosaltres els efectes, ens caldrà material adequat a l’efecte que volem crear.
- Accés a bancs de sons amb llicència lliure.
Breu descripció
Els i les alumnes enregistraran una conversa i després amb un programa com pot ser l’ Audacity faran l’edició i, utilitzant sons d’un bancs de sons i de músiques, crearan un decorat sonor. D’aquesta manera, faran que l’oient, en escoltar la conversa, la situï en el lloc que ells hagin creat.
En aquest cas us posem un treball realitzat per un grup de mestres en el marc d’un taller de ràdio. Van portar petites converses que havien gravat amb el mòbil i guardat a la unitat “t” del servidor cel centre i al taller, i en menys de dues hores, es van familiaritzar amb l’Audacity i van crear petites proves sonores com aquesta que us mostrem.