Proposta didàctica: Retoc fotogràfic
La fotografia digital a l'aula aporta un enriquiment en el contingut que es visualitza a la imatge i que expressa una opinió, una idea, expressa contingut o recull el desenvolupament d'una sessió. Els alumnes poden capturar els moments clau que es produeixen en una aula o en el transcurs d'una activitat (de laboratori, de projecte, de tutoria…) i afegir amb el retoc fotogràfic una part creativa i explicativa (a través de text, filtres, collage…) que després poden compartir amb la resta de l'aula o l'entorn proper (publicació digital).
Amb la fotografia digital a l'aula s'ofereix un altre recurs de llenguatge per comunicar o expressar que pot acompanyar l'expressió oral o escrita dels alumnes en el moment d'exposar-lo.
Si la captura la realitzarem amb un dispositiu mòbil després hi ha la possibilitat de realitzar el retoc fotogràfic i fins i tot compartir la imatge des del mateix aparell. Aquesta facilitat d'ús permet que les alumnes puguin, des d'un mateix aparell, realitzar tot el procés des de la captura fins a la publicació.
1r - Capturar la imatge amb els dispositiu mòbil
2a - Retoc fotogràfic amb alguna de les aplicacions existents. A continuació en fem esment d'algunes d'aquestes, tot i que ho ha altres opcions.
La fotografia és una temàtica que ens aporta un munt d'opcions per treballar a l'aula:
- l'origen de la fotografia
- les imatges en moviment (fotogrames) i inici del cinema
- la fotografia matemàtica
- la fotografia com a narració visual
- la mecànica de les càmeres fotogràfiques
- l'òptica
- la càmera fosca
- el retrat
- la creativitat artística
- la fotografia aquàtica
- Plans, enquadraments, angles… Els alumnes cerquen imatges de revistes o per internet per a classificar-los segons el pla o els angles que prèviament s'han presentat,
- Il·luminació
- Color
- Composició (punts de vista, profunditat de camp, retall…)
- …